Uneskova Evropska katedra za bioetiku traži od Vučića odgovore

Uneskova Evropska katedra za bioetiku traži od Vučića odgovore

Uneskova Evropska katedra za bioetiku traži od Vučića odgovore Izvor: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Evropska Katedra za bioetiku organizacije Unesko pozvala je predsednika Srbije Aleksandra Vučića da objasni protivrečne podatke o broju zaraženih i preminulih od kovida-19 u ustanovama socijalne zaštite, kao i da demantuje izveštaje o zlostavljanju dece "i drugom kriminalu u centrima za socijalni rad", ili da navede šta je preduzeto da se to zaustavi, a osumnjičeni procesuiraju.

Katedra za bioetiku organizacije Unesko, istakla je da na predlogu o novim ovlašćenjima policije koja se odnose na centre za socijalni rad insistiraju zato što bi se njime zaštitila deca i ostale ranjive grupe stanovništva u Srbiji, koje su se pokazale kao veoma ugrožene, posebno tokom sadašnje pandemije.

Oni su predložili da se novim zakonskim aktima policiji omogući da oduzima predmete od centara za socijalni rad, da zadržava radnike tih centara do 48 sati, kao i one koji su sa njima involvirani u udruženom kriminalnom poduhvatu (to mogu biti sudije, službenici nadležnog ministartsva i svi drugi koji su dobro pozicionirani da budu u kriminalnom lancu), sa zahtevom da im se produži pritvor dok se ne ispitaju sumnje.

Sa te Uneskove Katedre naveli su da nakon "nekorisnih dopisa" koji su im poslati iz kabineta premijerke Ane Brnabić i nadležnog Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, posebno insistiraju da se odmah donesu odgovarajući akti kojima bi se na osnovu prijava građana obezbedilo policiji da interveniše u centrima za socijalni rad, i da se o tome izjasni i Vučić.

"Odgovor koji smo dobili iz kabineta predsednice Vlade ne posvećuje nijednu jedinu reč ključnom pitanju koje se tiče protivrečnih podataka o broju zaraženih i preminulih od kovid-19 u ustanovama socijalne zaštite", navodi se u saopštenju i dodaje da je predlog Vučiću upućen pošto je dopis o spornim kriminalnim pitanjima dostavljen na privatni mejl šefa Katedre prof. dr Vojina Rakića.

Vojin Rakić Izvor: N1
Vojin Rakić

Kako se u saopštenju dodaje, šef Uneskove Katedre za Evropu tražio je dopunu dopisa "u vezi sa veoma ozbiljnim kriminalnim radnjama u centrima za socijalni rad, kao što su zlostavljanje i zanemarivanje dece, zlostavljanje njihovih roditelja, prodaja beba, dodela dece hraniteljskim porodicama za novac, pa čak i ubistva, o čemu su opširno izveštavali mediji".

On je, takođe, zamolio da mu se dostavi informacija o aktivnostima Vlade i predsednika Vučića u toj oblasti, a posebno šta su preduzeli ili nameravaju da preduzmu u cilju otklanjanja "pomenutih nepravilnosti i kriminalnih radnji u centrima za socijalni rad".

"Ujedno je ponovljena inicijativa da se, na osnovu sumnji na kriminal u centrima za socijalni rad, daju ovlašćenja policiji da oduzima predmete ovim centrima, kao i da pritvara socijalne radnike koji su pod sumnjom da se bave ili da su se bavili kriminalom koji pogadja najranjivije delove populacije", stoji u saopštenju.

Međutim, kako navode, na taj dopis je stigao na privatnu adresu šefa Katedre, akt Sektora za brigu o porodici i socijalnu zaštitu u kome se, kako su rekli, uz negiranje bilo kakve odgovornosti ministarstva i "opšte administrativne frazeologije da medijima ne treba uvek verovati", navodi da bi trebalo navesti pojedinačne primere kriminala i da izmene i dopune krivičnog zakonodavstva nisu u nadležnosti tog resora.

POVEZANE VESTI

Komentari (34)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Branislav

Da li su tražili od Kosovskih vlasti takve podatke, gde bi stvarno mogli mnogo saznati?

Slava

A jesu li to isto trazili i od USA, UK, Svenska, Australije, itd. Itd... ? Cime se Unesko bavi? Jel to WHO ? Lol.

Espino Amarillo#

Juri ko blesav da im odgovori!?

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Kolegijum Filološkog fakulteta: Prvo novi Statut, a tek onda izbori 15:50 h

15:50 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Ambasador Japana u oproštajnoj poseti kod Dačića 15:29 h

15:29 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Lončar: Na ulazu u zemlju 36 sa simptomima, a da ih nismo na vreme uhvatili 15:27 h

15:27 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

COVID-19 u Srbiji: Interaktivni prikaz broja testiranih, obolelih i preminulih 15:25 h

15:25 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vulin i general Mojsilović obišli pripreme za vojnu vežbu na Pešteru 15:23 h

15:23 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Manje zaraženih koronavirusom u ustanovama socijalne zaštite i domovima za stare 15:22 h

15:22 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Pomoć Švajcarske lokalnim samoupravama u Srbiji 15:19 h

15:19 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Novosti: Vulin uputio predlog Dačiću da se vojska povuče iz mirovnih misija EU 15:13 h

15:13 h  |  Vesti

loader