Jeremić: Poslanici pažljivo birani da se obesmisli parlament kao institucija

Jeremić: Poslanici pažljivo birani da se obesmisli parlament kao institucija

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da će novi, budući vid udruživanja opozicije biti kroz koordinaciju pokreta, političkih partija, sindikata, koji su bili na istoj strani u bojkotu junskih izbora, i zvaće se Udružena opozicija Srbije. Ukazao je i da je sadašnji saziv parlamenta dokaz da "danas u Srbiji nemamo demokratiju".

"Radi se o novoj formi koordinacije političkog delovanja, a fokus rada će biti na snaženju konstitutivnih elemenata šireg fronta koji se zove Udružena opozicija Srbije", rekao je Jeremić u N1 Studio Live.

On je istakao da se ova udružena opozicija razlikuje od Saveza za Srbiju (SzS), "koji je bio savez, koalicija", jer je u pitanju "jedna labavija forma koordinacije koja nam je potrebna, i ostavlja više prostora za izgradnju kapaciteta opozicionih činilaca da sutra, kada se steknu uslovi za fer i poštene izbore na kojima ćemo učestvovati, iznese izborni proces".

On je ponovio da "u Srbiji, do promene vlasti ne može da dođe dok se ne steknu dva uslova: da se izgradi infrastruktura koja će da pokrije 9.000 biračkih mesta, za šta treba 18.000 posvećenih i obučenih ljudi, koji neće biti spremni da prodaju glasačku kutiju za 100 evra".

"Drugi element je da postane jasno, i domaćoj i međunarodnoj javnosti, o onome što bi došlo posle ovog diktatorskog režima", poručio je Jeremić.

On je ukazao da je sadašnji saziv parlamenta dokaz da "danas u Srbiji nemamo demokratiju".

"Nije ni zamišljeno u ovoj konstelaciji da se bilo šta menja kroz parlament. Poslanici su veoma pažljivo birani da se što više u budućnosti obesmisli parlament kao institucija", ocenio je predsednik Narodne stranke, i dodao da se slično radi i sa pravosuđem, crkvom, "pa, nažalost, i sa zdravstvom".

Na pitanje da li vidi nekoga u parlamentu ko bi mogao da bude korektiv rada vlasti, on je u šali rekao da bi to možda bio Lav Pajkić.

"Ali, šalu na stranu, nema od tog posla ništa. U Srbiji u parlamentu nema opozicije. To je jasno i domaćoj i međunarodnoj javnosti. Bojkot je postigao svoj cilj. Danas više nije moguće ni umiti ni našminkati parlament, kako bi on izgledao kao demokratsko telo", zaključio je Jeremić i dodao da je SzS odigrao važnu ulogu u prethodnom periodu, "a kulminacija toga je bio bojkot, koji je za cilj imao da se u potpunosti ogoli diktatura koju imamo u Srbiji.

Pomirenje nemoguće dok su na ključnim mestima vinovnici iz ratnih razaranja

Jeremić je, povodom 25. godišnjice akcije "Oluja", koja se u sredu obeležava u Hrvatskoj, rekao da će to što je "savremena Hrvatska izabrala da na temeljima 'Oluje' izgradi identitet države predstavljati opterećenje za buduće odnose (Srbije i Hrvatske) i za imperativ regionalnog pomirenja.

"Regionalno pomirenje je izuzetno teško ostvariti kada se na ključnim mestima nalaze vinovnici ili  direktni vinovnici ili njihovi naslednici iz perioda ratnih razaranja i stradanja koje smo imali 1990-ih na Balkanu", ocenio je Jeremić.

"Kada imate vlast oličenu u jednom čoveku, koji je spreman sve da učini da je odbrani, onda razumete da svaka vrsta diktature predstavlja ogromnu opasnost za nacionalne interese", dodao je on.

Ukazao je da je od ogromne važnosti da se okrenemo budućnosti, i da ne zaboravljajući svoju istoriju pokušamo da pronađemo način za buduću saradnju i dobrosusedske odnose.

Povodom hrvatske tužbe protiv Srbije za genocid, on je rekao da je Srbija imala tri pravne opcije u tom slučaju: "da prizna krivicu i ponudi poravnanje, što nije dolazilo u obzir; druga je bila da pripremi odbranu protiv te tužbe, i treća da podnese kontratužbu", za šta se i, naposletku, opredelila.

On smatra da je to bila dobra odluka, jer je Međunarodni sud pravde u Hagu, "tragajući za balansom, odbacio i jednu i drugu tužbu... te se ispostavilo da je ta kontratužba postigla efekat , jer nije postignut nepovoljan balans", kao u slučaju tužbe BiH protiv Srbije, gde je presuđeno da Srbija nije kriva za genocid u BiH, ali nije ništa učinila da spreči genocid u Srebrenici.

Dodao je i da je druga dobra strana kontratužbe to što je Srbija prvi put tada, pripremajući se za suđenje, prikupila dokumente svih zločina koji su počinjeni nad Srbima na teritoriji Hrvatske, uključujući i sve zločine u "Oluji", i to se danas čuva u arhivi jedne međunarodne organizacije, i dostupno je svima.

Podsetio je i da je dok je bio predsednik Generalne skupštine UN organizovao visoku debatu o učinku haškog i drugih tribunala na pomirenje među narodima, koja je po broju učesnika bila najmnogobrojnija debata u istoriji UN, jer su u njoj učestvovali predstavnici 60 zemalja, od kojih je većina bila veoma kritična prema radu Haškog tribunala, za kojeg je Jeremić rekao da je bio "zaštićena sveta krava" u UN, i da do tada niko nije procenjivao njegov rad.

Na osnovu te debate, Rusija (stalna članica Saveta bezbednosti UN) odlučila je da sazove sednicu Saveta bezbednosti na kojoj bi stavila veto na dalje finansiranje Haškog tribunala, ali, mada je Jeremić o tome obavestio tadašnje srpske vlasti, kada je ta sednica i održana posle dva meseca, vlasti iz Beograda nisu to tražile od Moskve.

POVEZANE VESTI

Komentari (47)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Uroš

,,Beograd - Nekadašnji predsjedavajući Generalne skupštine UN Vuk Jeremić zahvalio je Vladi Srbije koja ga je podržala. 12.04.2016.,, Toliko o njemu ima li neki Beograđanin bar tri generacije da je ostao ovde da se pojavi na političkoj sceni.

gcj

Ujedinjena opozicija Srbije je prepakovan SzS.

besmisao

Koliko botova ispod svakog Jeremicevog pojavljivanja sa istim recenicama: narod te nece, nemate program, hocemo nova lica, bla bla bla…. sve ista mantra koja dolazi iz propagandnog staba velikog maga zagluplivanja-av. Tako nas zaludjuju godinama, a ako im dozvolimo i dalje ce da nas sistematski unistavaju.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Ponoš: Smenjeni profesori sa VMA napisali su više nego što je Vulin pročitao 21:01 h

21:01 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Direktor bolnice u Leskovcu napravio spisak lekara protiv Kriznog štaba 20:53 h

20:53 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Grenel u Prištini sa Hotijem i Tačijem, potpisan sporazum, dobio i orden 20:40 h

20:40 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Za novog načelnika PU Novi Sad postavljen dosadašnji pomoćnik direktora policije 20:28 h

20:28 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vučić: Odbranom teritorijalnog integriteta Srbija brani temelje UN 20:15 h

20:15 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

REM na 24 časa zabranio emitovanje jutarnjeg programa na Prva TV 20:15 h

20:15 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Stefanović o presudi napadačima: Ne bi me čudilo da im preinače kazne u uslovne 19:48 h

19:48 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Italija popustila mere prema Srbiji: Moguć ulazak u zemlju uz određene uslove 19:29 h

19:29 h  |  Vesti

loader