Vučić: Nemojte da nas terate da slavimo sa vama ubijanja Srba

Vučić: Nemojte da nas terate da slavimo sa vama ubijanja Srba

Izvor: N1/ Agencije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je tokom ceremonije obeležavanja hrvatske akcije "Oluja" da je ponosan što "srpska suza" nakon "mnogo decenija ima roditelja". Rekao da Srbija nikada nije drugu stranu terala da prizna genocide počinjene nad srpskim narodom, "nešto što je toliko očigledno", već samo da "pokažu pijetet prema srpskim žrtvama". Nemojte da nas terate da slavimo zajedno sa vama ubijanje Srba i govorite kako su to veliki koraci unapred, rekao je.

"Ponosan sam jer nisu uspeli da zabrane da nosimo srpsko ime i prezime, ponosan sam jer Srbi u pravom smislu reči imaju slobodnu i nezavisnu državu koja može i sme da ustane u odbranu srpskih grobova ali i isrpskog života i budućnosti", kazao je Vučić.

On je održao govor na državnoj ceremoniji u Sremskoj Rači, na tromeđi Srbije, Hrvatske i BiH, povodom Dana sećanja na stradale i prognane Srbe u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji "Oluja" 1995. godine.

Govoreći o "Oluji", tokom koje je iz Hrvatske proterano više od 200.000, a ubijeno i nestalo više od 2.000 Srba, Vučić je rekao da Srbija više agresije ne naziva "intervencijama i kampanjama" već "pravim imenima".

Rekao je da se zločini nazivaju pravim imenima i da je zahvalan svima koji su razumeli da moramo da imamo poštovanje prema sebi.

Nećemo da slavimo tragediju srpskog naropda, ubijanje srpskih civila, ubijanje srpske dece, ne pristajemo na poniženje, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić i poručio: pomirenje - da, poniženje - ne.

Nemojte da nas terate da slavimo zajedno sa vama ubijanje Srba i govorite kako su to veliki koraci unapred. Slavite vi šta god hoćete, radujte se, a mi ćemo da tugujemo, rekao je Vučić.

"Od 2014. godine Srbija i Srpska zajednički obeležavaju srpska stradanja. I na tu činjenicu veoma sam ponosan. Predsednik Dodik i ja smo to predložili, a srećan sam i ponosan što vidim da je gotovo celokupan narod razumeo značaj te ideje", poručio je Vučić.

Rekao je da su Srbija i Srpska uspele da kažu "ne" lažima i da poruče da Srbija živi, neće nestati i neće nositi žig sramote koji su joj stavili.

Rekao da danas Srbiji "pridike drže oni čije ulice nose ime Mileta Budaka", ustaškog ideologa NDH koji je tvrac politike "ubistva trećine Srba, proterivanja trećine i pokatoličenja trećine".

Kazao je da je broj Srba u današnjoj Hrvatskoj sveden na "statističku grešku", a da to nije rezultat samo genocida za vreme Drugog svetskog rata već i pogroma devedesetih godina prošlog veka.

"Zar ne bi trebalo pravda da bude ista za sve", upitao je predsednik. Rekao je da je krvi bilo dosta i da je ovom prostoru potreban život. "Pamćenje nam omogućuje da cenimo život, da ga ne trošimo olako", navodi Vučić.

Vučić je naglasio da Srbija ima obavezu prema svojoj deci da joj "otvori oči", "ne maštajući o tome da ćemo promeniti mišljenje sveta, ne ćuteći o zločinima koje su i naši sunarodnici počinili".

"Što se tiče onih koji ćute o najtežim zločinima i etničkom čišćenju posle Drugog svetskog rata, naše je da kažemo da mi pomirenje želimo, mir uvek, pomirenje da, ali poniženje nikada", kazao je Vučić.

Rekao da Srbija nikada nije drugu stranu terala da prizna genocide počinjene nad srpskim narodom, "nešto što je toliko očigledno", već samo da "pokažu pijetet prema srpskim žrtvama".

"Više neće biti "Oluja", izvinite Krajišnici"

Vučić je istakao da više neće biti "Oluja" protiv srpskog naroda i da se Srbija i RS neće više svađati.

"Više nikada nećemo dozvoliti da bilo ko i bilo kada ubija i Srđana i Mrđana i Mlađena. Srbija više nikad neće biti tako mala i slaba da bi mnogi u regionu i svetu bili zadovoljni", rekao je Vučić.

Izvinio se Srbima Krajišnicima jer je Srbija 1995. "ne samo podigla belu zastavu, nego sramno ćutala" i "nije im dala da idu traktorima kroz centar Beograda".

"Izvinite Krajišnici i beskrajno vam hvala na svemu što ste uradili za svoju Srbiju", naveo je predsednik i ukazao da Krajišnici danas doprinose razvoju i napretku Srbije.

"Oni su pobedili. Danas je Srbija mnogo jača nego što je bila i 1995. i 2005. i 2015.", rekao je Vučić.

POVEZANE VESTI

Komentari (50)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Bojana

04. avgust je jedan od najtuznijih dana kod Srba.

Rajko

Sam predsednik Milanović je rakao da je iznenadjen da predstavnik Srba učestvuje u slavlju povodom Oluje.

Zlatko

Kako bi se Hrvati u Vojvodini osećali kada bi država Srbija ucenila nekog njihovog političara da mora da uzme učešće u obeležavanju stradanja srpskog naroda u Oluji?

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Ne davimo Beograd: Kulturno-prosvetna zajednica Beograda nagradila Vesića 21.09.2020.

21.09.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Suroi: Kosovo približilo Srbiju Sjedinjenim Američkim Državama 21.09.2020.

21.09.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Beograd Prajd pokrenuo peticiju za Zakon o istopolnim partnerstvima 21.09.2020.

21.09.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Janković: Đurić ambasador - korak dalje u urušavanju diplomatske mreže 21.09.2020.

21.09.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Grenel stigao u Beograd, dočekala ga premijerka Brnabić 21.09.2020.

21.09.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Ponoš: Smenjeni profesori sa VMA napisali su više nego što je Vulin pročitao 21.09.2020.

21.09.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Direktor bolnice u Leskovcu napravio spisak lekara protiv Kriznog štaba 21.09.2020.

21.09.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Grenel u Prištini razgovarao s Hotijem i Tačijem, potpisan sporazum, dobio orden 21.09.2020.

21.09.2020.  |  Vesti

loader