Mediji: Slučaj prebijanja dečaka tokom protesta u nadležnosti suda u Zrenjaninu

Mediji: Slučaj prebijanja dečaka tokom protesta u nadležnosti suda u Zrenjaninu

Mediji: Slučaj prebijanja dečaka tokom protesta u nadležnosti suda u Zrenjaninu Izvor: N1

Slučaj prebijanja devetnaestogodišnjeg mladića sa teškoćama u razvoju tokom protesta u Novom Sadu sada je u nadležnosti Osnovnog javnog tužilaštva u Zrenjaninu, nakon što su ga tužilaštva u Novom Sadu i u Bačkoj Palanci odbila, piše portal 021.

Iako u novosadskom i bačkopalanačkom tužilaštvu nisu objasnili razloge iz kojih su tražili supstituciju, 021 nezvanično saznaje da je predmet u ova dva tužilaštva odbijen zbog prethodne saradnje sa policijskom upravom u Novom Sadu, kao i sa osumnjičenim dok je u istoj bio zaposlen, što bi moglo uticati na nepristrasnost.

Više javno tužilaštvo u Novom Sadu prvo je prosledilo slučaj od novosadskog tužilaštva bačkopalanačkom, te je nakon zahteva tužilaštva u Bačkoj Palanci predmet dat zrenjaninskom tužilaštvu.

U Osnovnom javnom tužilaštvu u Novom Sadu za 021 su naveli da je slučaj, na osnovu rešenja Višeg javnog tužilaštva dodeljen bačkopalanačkom tužilaštvu, dok u Bačkoj Palanci za 021 kažu da nisu, u ovom trenutku, u mogućnosti da daju takvu informaciju jer bi "davanjem odgovora ugrozili vođenje pretkrivičnog postupka u navedenom predmetu".

Predmet je nakon dve supstitucije, preuzelo zrenjaninsko tužilaštvo.

Advokat oštećenog mladića Vladimir Beljanski ocenjuje za 021 da je to dobra odluka, budući da očekuju objektivno suđenje.

"Porodici oštećenog i samom oštećenom mladiću je bitno da predmet radi tužilac koji će to raditi nezavisno i nepristrasno bez ikakvih pritisaka i bez problema u vidu prethodne saradnje sa bilo kim iz policije što bi ga moglo ometati u radu. Predmet je u tužilaštvo u Zrenjaninu otišao nedavno. Ja nemam razloga da sumnjam da će ga oni raditi na pogrešan način. Očekujem da će ga raditi kako treba. Mislim da je dobro da predmet ne radi onaj ko je opterećen bilo kakvim vezama, saradnjom iz prošlosti ili poznanstvima", navodi Beljanski.

Potrebno dodatno utvrđivanje činjenica

Kako 021 saznaje u zrenjaninskom tužilaštvu, predmet je vraćen Sektoru unutrašnje kontrole policije na dopunu pred istražni postupak i dodatno utvrđivanje činjenica.

Beljanski navodi da je dobio istu informaciju, odnosno da tužilac u Zrenjaninu smatrao da je "još nešto trebalo proveriti u okviru Sektora unutrašnje kontrole".

"Po informacijama koje imam, postoje detaljni snimci kamera, tako da može biti otkriveno i ko su učesnici, odnosno ko je sve tukao mladića. Po informacijama koje sam ja imao, radilo se o tri pripadnika policije, mada sam mladić nije bio potpuno siguran da li ih je bilo više. On se događaja seća delimično, jer je prvi udarac koji je dobio nakon obaranja na zemlju, udarac kolenom u glavu", objašnjava Beljanski.

S obzirom na to da se incident odigrao u samom centru grada koji je dobro pokriven kamerama, Beljanski očekuje da će tužilaštvo doći do svih snimaka i uspeti da identifikuje sve učesnike.

Dodaje da je on prijavu u ime porodice podneo protiv dva imenovana policajca, od kojih je jedan inspektor S.D. i jednog nepoznatog.

Beljanski je ponovio da se ne može raditi o "nasilničkom ponašanju", kako je ovo delo kvalifikovano od strane policije u krivičnoj prijavi, već da se radi o "zlostavljanju i mučenju", jer je reč o službenim licima prilikom vršenja dužnosti i o teškim patnjama koje su nanete njegovom klijentu.

Dok je za nasilničko ponašanje zaprećena kazna do pet godina, za zlostavljanje i mučenje najviša kazna iznosi deset godina.

Kako navodi Beljanski, povređeni mladić Đ. S. još uvek ima vidljive fizičke posledice, iako one polako prolaze, dok su psihičke posledice dugotrajne.

"Još uvek su vidljive povrede po licu i telu i to je sve konstatovano od strane lekara i dostavljeno tužilaštvu. Psihičke posledice su takve da on i dalje odlazi kod dečijeg psihijatra na terapiju", kazao je.

POVEZANE VESTI

Komentari (3)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Ginger

Podrška mladiću žrtvi zlostavljanja i njegovoj porodici, kao i advokatu Beljanskom!!! Ovaj zločin nad mladom osobom sa smetnjama u razvoju mora biti kažnjen! Ne jedan ili dva policajca, već sva trojica koji se vide na snimku.

Marko

Nema ovom narodu pravde, dok je sam ne uzme u svoje ruke...

Petko

Molio bih vas da sliku inspektora nasilnika svaki put jasno istilete kada pišete na ovu temu, jer treba narod da vidi ko je taj nasilnik i zlostavljač i da konstantno biva izložen sramu

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Ne davimo Beograd: Kulturno-prosvetna zajednica Beograda nagradila Vesića 21.09.2020.

21.09.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Suroi: Kosovo približilo Srbiju Sjedinjenim Američkim Državama 21.09.2020.

21.09.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Beograd Prajd pokrenuo peticiju za Zakon o istopolnim partnerstvima 21.09.2020.

21.09.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Janković: Đurić ambasador - korak dalje u urušavanju diplomatske mreže 21.09.2020.

21.09.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Grenel stigao u Beograd, dočekala ga premijerka Brnabić 21.09.2020.

21.09.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Ponoš: Smenjeni profesori sa VMA napisali su više nego što je Vulin pročitao 21.09.2020.

21.09.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Direktor bolnice u Leskovcu napravio spisak lekara protiv Kriznog štaba 21.09.2020.

21.09.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Grenel u Prištini razgovarao s Hotijem i Tačijem, potpisan sporazum, dobio orden 21.09.2020.

21.09.2020.  |  Vesti

loader