Poslanici položili zakletvu, konstituisan nov saziv Skupštine Srbije

UKRATKO

  • Konstituisan nov saziv Skupštine Srbije
  • Sednicom predsedavala najstarijia poslanica - Smilja Tišma iz SPS-a
  • Najviše mandata imaju naprednjaci, Šapićev SPAS prvi put u Skupštini
  • Zasedanje se održavalo uz mere zaštite zbog koronavirusa
  • Privedeni bivši narodni poslanici Srđan Nogo i Zoran Radojičić
  • Zgrada Skupštine gađana jajima i paradajzom, kazne zbog blokiranja saobraćaja
UČITAJ JOŠ+
17:31

Evropski pokret: Međunarodna zajednica ne može biti srećna

Predsednica Evropskog pokreta u Srbiji Jelica Minić kazala je za Betu da međunarodna zajednica ne može biti srećna zbog izbornih rezultata od 21. juna i skupštinskog saziva koji je danas konstituisan u Beogradu.

Međutim, rekla je Minić, niko ne može da osporava narodnu volju, "iako će parlament Srbije u ovom sastavu biti veoma podložan manipulacijama".

Ocenila je da je ovo nezahvalan trenutak za sve državne organe jer "imamo ogromnu koncentraciju vlasti u jednoj partiji i njenom predsedniku, a treba rešavati bitna državna pitanja".

"Ono zašta smo glasali ili odbili da glasamo, to smo i dobili. Ali, postavlja se pitanje da li je izborni proces bio demokratski, kako je izgledala predizborna kampanja, kakvi su bili izborni uslovi i koliko je gradjana izabralo ovu vlast. Postavlja se pitanje da li Skupština zaista reprezentuje stvarnu volju većine građana Srbije", kazala je predsednica Evropskog pokreta.

Na pitanje Bete da li novi skupštinski saziv ima legitimitet i legalitet da donosi ključne odluke koje su od izuzetnog državnog značaja, kao što je pitanje Kosova, Jelica Minić je kazala da Skupština ima prava da odlučuje o svim važnim pitanjima jer je na izborima stekla legalitet.

"Ali je legitimitet sporan. U Ustavu stoji da nijedan državni organ ili politička organizacija i pojedinac ne mogu prisvojiti suverenost građana. Treba imati na umu da ova skupština predstavlja volju samo jednog dela građana, jer je izlaznost na izborima bila prilično niska, a izborni uslovi problematični", ocenila je Minić.

16:13

Privedeni bivši poslanici Nogo i Radojičić

Bivši narodni poslanici Srđan Nogo i Zoran Radojičić privedeni su u ponedeljak zbog sumnje da su pozivali na nasilnu promenu ustavnog poretka i određeno im je zadržavanje od 48 sati, potvrdio je za N1 njihov advokat Marko Pušica.

14:02

Vukadinović: Jedini parlament u Evropi, izuzev beloruskog, koji nema opoziciju

Đorđe Vukadinović, bivši poslanik u Skupštini Srbije, izjavio je u emisiji Studio N1 Live da novi saziv parlamenta neće imati opoziciju, kao i da će u njemu biti "simuliranja pluralizma".

13:48

Monah Antonije prekinuo razgovor novinara N1 sa Marinikom Tepić

Potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić izjavila je za N1 da je današnje konstituisanje Skupštine Srbije lice jednopartijske države koje je opozicija koja je bojkotovala izbore želele da pokaže. Razgovor nekadašnje narodne poslanice sa reporterom N1 prekinuo je, međutim, sa svojim pristalicama raščinjeni monah Antonije Davidović poručivši da ne dozvoljava "snimanje laži".

Izvor: N1

13:12

Obradović o Skupštini: Ogoljena diktatura, poslanici položili zakletvu Vučiću

"Danas nije imalo smisla učestvovati u rijatitiju, dobro je da se vidi kako izgleda Skupština Srbije bez opozicije, da se ogoli diktatura i da se vidi kako poslanici polažu zakletvu Vučiću", rekao je lider Dveri Boško Obradović.  

13:11

Radulović: Cilj Skupštine potpisivanje sporazuma sa prištinskom kvazi državom

Lider Pokreta Dosta je bilo Saša Radulović izjavio je u emisiji Studio N1 Live da je "cilj poslanika u novoj Skupštini Srbije potpisivanje pravno obavezujućeg sporazuma sa prištinskom kvazi državom".

"To je sve oko čega se radi u ovoj Skupštini, to je i razlog zašto je sve ovo pripremljeno. To je i ono protiv čega se mi borimo", ustakao je Radulović.    

11:48

Završen današnji rad parlamenta

Predsednik komisije za utvrđivanje saglasnosti uverenja o izboru za narodnog poslanika i Izveštaja Republičke izborne komisije o sprovedenim izborima Aleksandar Marković saopštio je da je svih 250 uverenja saglasno sa izveštajem RIK-a i da su se stekli uslovi za potvrdjivanje mandata svim narodnim poslanicima. 

Prisutni poslanici položili su i potpisali zakletvu koja glasi: "Zaklinjem se da ću dužnost narodnog poslanika obavljati predano, pošteno, savesno i verno Ustavu, braniti ljudska i manjinska prava i građanske slobode i po najboljem znanju i umeću služiti gradjanima Srbije, istini i pravdi". 

Predsedavajuća sednice, najstariji poslanik Smilja Tišma (91) rekla je da će poslanici o datumu održavanja sednice biti naknadno obavešteni. Kako je rekla, narodni poslanici sada imaju obavezu da formiraju poslaničke klubove i da tu odluku, kao i imena predsednika i zamenika predsednika poslaničkog kluba predaju na pisarnici. 

Od konstituisanja novog saziva Skupštine, počinje da teče rok od 90 dana za formiranje nove Vlade.

Izvor: N1

11:02

Posle polaganja zakletve ne očekuje se nastavak sednice

Kako javlja reporter N1 iz Skupštine, posle polaganja zakletve poslanika ne očekuje se nastavak sednice u toku dana.

Drugi deo konstitutivne sednice, kako saznajemo, biće tek sledeće nedelje. Kako su nam pojasnili poslanici iz redova naprednjaka, izbor zavisi od ukupnog političkog dogovora, ko će sve činiti vladajuću većinu i Vladu Srbije.

11:00

Jaja i paradajz na zgradu Skupštine Srbije

jaja skupština Izvor: N1

Učesnici protesta ispred Doma Narodne skupštine Srbije gađali zgradu jajima i paradajzom, kada su videli da poslanici izlaze iz nje. 

Vrata zgrade trenutno su zatvorena i poslanici više na izlaze iz Skupštine. 

Policija je odvela kroz Pionirski park, jednog demonstranta koji je prethodno skandirao služeći se megafonom. On je skandirao "Vućiću Šiptaru platićeš izdaju" i "Ne damo Kosovo". 

10:24

Određena pauza od 60 minuta

Nakon što je izabrana verifikaciona komisija određena je pauza od 60 minuta.

Potom će biti potvrđeni mandati poslanika.    

10:23

Predlog dnevnog reda, utvrđena komisija

Predsedavajuća je rekla da su na dnevnom redu: potvrđivanje mandata poslanika, izbor predsednika parlamenta, izbor potpredsednika, imenovanje genralnog sekretara i izbor člana radnog tela.

Za članove verifikacione komisije predloženi su posalnici: Aleksandar Marković, Uglješa Marković i Aleksandra Čamagić.

10:18

Sednicom predsedava najstariji poslanik - Smilja Tišma iz SPS-a

Izvor: RTS

  Intoniranjem himne počela je sednica Skupštine Srbije na čijem dnevnom redu je verifikacija mandata poslanika.

Sednicom predsedava najstariji poslanik - Smilja Tišma iz SPS-a.

Obavestila je da sednici prisustvuje 190 poslanika.

10:12

Radulović ispred Skupštine, kaže da je policija pokušala da ga spreči da dođe

Lider pokreta Dosta je bilo Saša Radulović izjavio je da ga je policija sprečila da prisustvuje protestu ispred Narodne skupštine Srbije, ali je ipak stigao na taj skup.

On je, nedaleko od zgrade Skupštine, kod Trga Nikole Pašića, rekao novinarima da je današnji saziv parlamenta "falsifikovan, kao i izbori".      

9:46

Nekoliko desetina policajaca obezbeđuje zgradu, okupljeni poslanicima skandiraju "lopovi"

Nekoliko desetina policajaca obezbeđuje zgradu Skupštine Srbije, na čijim stepenicama su poređani pripadnici garde u svečanim uniformama.

Oko zgrade Skupštine postavljene su metalne ograde. 

Nekoliko desetina ljudi okupljenih ispred zgrade skupštine dolazak novih poslanika prati skandiranjem "lopovi". Oni nose i transparente na natpisima "Ua, Vučićeve sluge" i "Ua, lažni poslanici". 

9:42

I Nogo pozvao na proteste

Na protest ispred zgrade Skupštine Srbije pozvao je preko društvenih mreža i bivši poslanik Srđan Nogo, pozivajući građane da dođu sa paradajzom, jajima, balonima sa bojom i pejntbol puškama.

9:37

Nikolić: Opozicija luta, ne očekujem nerede ispred skupštine

Glavni i odgovorni urednik "Talasa" Miloš Nikolićizjavio je u Novom danu da ne očekuje radikalizaciju protesta koji su najavljeni ispred Skupštine Srbije, kao i da dok bojkot opozicija 'luta', Saša Radulović ima jasan cilj šta želi da postigne svojim protestom.

"On se ne bavi toliko tome da osporava legitimnost na apstraktan način, već da koristeći sredstva koja su pravno dozvoljena, poziva na pravno poništavanje izbora. On šalje poruku da pokušava da artikuliše nezadovoljstvo koje postoji", istakao je Nikolić.    

9:32

DJB najavio blokadu konstitutivne sednice

Predsednik pokreta Dosta je bilo Saša Radulović najavio je da će taj pokret organizovati blokadu konstitutivne sednice Skupštine Srbije, zato što su, kako je rekao, "izbori falsifikovani".  

"Cilj nenasilne blokade je da svojim prisustvom blokiramo falsifikovane poslanike da konstituišu falsifikovanu skupštinu u domu Narodne skupštine", naveli su iz DJB. 

Oni su naveli i da je krajni rok da se konstituiše Skupština, utorak 4. avgust i da će ako se to spreči, "pasti vlast". 

Udružena opozicija Srbije upozorila je da od danas Srbija "i zvanično nema parlament" jer po njihovim navodima, 250 budućih poslanika "nije izabrano na legalnim izborima".

Navodeći da legitimnost junskih parlamentarnih izbora u Srbiji "osporava i veći deo Evrope", iz Udružene opozicije su naveli da "lažni izbori za rezultat imaju jedan od retkih jednostranačkih parlamenata u celom svetu". 

Opoziciji je navela da će "pokušaj formiranja vlasti na osnovu rezultata lažnih izbora smatrati aktom rušenja ustavnog poretka".

9:31

SNS-u najviše poslaničkih mesta, SPAS "debituje" u Skupštini

skupština srbije, skupština Izvor: Tanjug/Marija Petrović

Na redovnim parlamentarnim izborima 21. juna najviše poslaničkih mesta, 188, osvojila je lista "Aleksandar Vučić- Za našu decu". 

Socijalisti će imati 32 poslanika, a prvi put mandate je osvojio SPAS Aleksandra Šapića koji će imati 11 poslanika. 

U Skupštinu su ušle i četiri manjinske stranke, pa će Savez vojvođanskih Mađara zastupati devet poslanika, Stranka pravde i pomirenja Moamera Zukorlića četiri, dok je po tri mandata osvojila SDA Sandžaka i Albanska demokratska alternativa-Ujedinjena dolina.

9:30

Šta je na dnevnom redu

Na dnevnom redu današnje sednice našlo se pet tačaka, i to potvrđivanje mandata narodnih poslanika, izbor predsednika, potpredsednika i generalnog sekretara skupštine, kao i izbor članova parlamentarnih radnih tela. 

Kada mandati poslanika budu potvrđeni, poslanici će položili zakletvu koja glasi: 

"Zaklinjem se da ću dužnost narodnog poslanika obavljati predano, pošteno, savesno i verno Ustavu, braniti ljudska i manjinska prava i gradjanske slobode i po najboljem znanju i umeću služiti gradjanima Srbije, istini i pravdi".

Od konstituisanja novog saziva Skupštine, počinje da teče rok od 90 dana za formiranje nove Vlade.

POVEZANE VESTI

Komentari (115)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Webasto

Položili zakletvu svojim debelim džepovima!Svi su već trebali znati napamet zakletvu!Trideset godina se smenjuju na vlast upropaštavaju državu!

Petar

Pažljivo sam pročitao tekst ali nigde ne piše kada je krunisanje?

MILICA T.

Treći Krkobabić, Pajkić, i njina deca, ne znam dal da plačem ili da se smejem. Bože upooooomoć!

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

Najnovije vesti

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Ne davimo Beograd: Kulturno-prosvetna zajednica Beograda nagradila Vesića 21.09.2020.

21.09.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Suroi: Kosovo približilo Srbiju Sjedinjenim Američkim Državama 21.09.2020.

21.09.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Beograd Prajd pokrenuo peticiju za Zakon o istopolnim partnerstvima 21.09.2020.

21.09.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Janković: Đurić ambasador - korak dalje u urušavanju diplomatske mreže 21.09.2020.

21.09.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Grenel stigao u Beograd, dočekala ga premijerka Brnabić 21.09.2020.

21.09.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Ponoš: Smenjeni profesori sa VMA napisali su više nego što je Vulin pročitao 21.09.2020.

21.09.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Direktor bolnice u Leskovcu napravio spisak lekara protiv Kriznog štaba 21.09.2020.

21.09.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Grenel u Prištini razgovarao s Hotijem i Tačijem, potpisan sporazum, dobio orden 21.09.2020.

21.09.2020.  |  Vesti

loader