Dekanski kolegijum Filološkog o odluci Etičkog odbora: Postupak je u toku

Dekanski kolegijum Filološkog o odluci Etičkog odbora: Postupak je u toku

Dekanski kolegijum Filološkog o odluci Etičkog odbora: Postupak je u toku Izvor: N1

Dekanski kolegijum Filološkog fakulteta, u reagovanju koje je potpisala v.d. dekana Filološkog fakulteta prof. dr Ljiljana Marković, navodi da su u tekstu koji je objavljen na portalu Nova.rs pod naslovom "Javna opomena dekanki Filološkog fakulteta, sledi joj smena" izneseni neprovereni podaci i, na osnovu toga, pogrešni zaključci i da je postupak u toku, "jer upravni akti podležu sudskom postupku odnosno kontroli".

Portal Nova.rs je odbjavio da je na Etičkom odboru Univerziteta u Beogradu prvi put je izrečena javna opomena jednom dekanu, zbog čega ona po Statutu više ne može da obavlja taj posao, a da je u pitanju dekanka Filološkog fakulteta prof. dr Ljiljana Marković.

Reagujući na to, Dekanski kolegijum navodi da su netačni navodi da dekanka ne može da obavlja taj posao, dodajući da odluka Etičkog odbora još nije dostavljena njenom pravnom timu.

"Istakli bismo najpre da je nedavno imenovanje prof. dr Ljiljane Marković na poslove posebnog savetnika u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja posebna čast i privilegija. O tome je obavešten Savet Fakulteta, kako bi se ovaj organ upravljanja, u za to propisanom roku, upoznao sa ovom pravnom činjenicom, a zatim doneo i odgovarajuće odluke. Stoga su netačni navodi da v.d. dekanica Filološkog "više ne može da obavlja taj posao", kako se navodi u tekstu, a s pozivanjem na odluku Etičkog odbora Univerziteta u Beogradu koja još uvek, što ne spori ni autor teksta, nije dostavljena pravnom timu imenovane niti njoj kao učesniku u postupku, a autor teksta je već poseduje", navodi se u saopštenju.

Dalje se napominje da odluke "drugostepenih upravnih organa, pa i pomenutog petočlanog Odbora, nisu pravnosnažne", odnosno da takvi "upravni akti podležu nezavisnom, sudskom postupku odnosno kontroli".

Rok za tužbu, za koju postoji pregršt tvrdoglavih činjenica, sa ciljem ispitivanja pomenute odluke je 30 dana od dana prijema sporne odluke, navodi se u saopštenju koje je potpisala upravo v.d. dekana Ljiljana Marković, u kom se dodaje da je neprimereno komentarisati postupak koji je u toku.

U saopštenju se ističe da je u "novije vreme Filološki fakultet, marljivim radom uprave i većine zaposlenih, svrstao među 250 najboljih u svojoj oblasti u svetu, kao i da će se u dogledno vreme rešiti višedecenijski problem korišćenja prostora na poslednja dva sprata od strane dva fakulteta - podstanara, izgradnjom za njih nove zgrade na Novom Beogradu, a otvoreni su i brojni lektorati".

POVEZANE VESTI

Komentari (5)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Ne mogu da verujem

Kako je moguće da se niko iz Rektorata i Etičkog odbora ne oglašava povodom neistina iznetih u ovom saopštenju v. d. dekanke jednog od fakulteta koji je član BU? Pa ona i njih i njihove odluke najdirektnije ismeva i omalovažava. Oni odlično znaju i kad je odluka doneta i kad je uručena. I o kakvom to "pravnom timu" govori ova žena? Jel to ona planira da tuži Univerzitet) I čime plaća taj tim - fakultetskim (tj. državnim) parama? Odmah podneti novu prijavu Etičkoj komisiji!

Petar

Morate znati da na svaku odluku Komisije postoji pravo zalbe sudu. Osoba koje je predsednik Komisije koja je odlučivala o prof. Marković pripada opoziciji, postoje čvrsti dokazi koji će biti predmet postupka. Žalosno je što se u ovoj zemlji ljudima sudi na osnovu medija i politizovanih odluka. Nadam se da će mediji nakon sudskog postupka imati morala da objave realno stanje stvari. Ista grupa profesora koja je ovo započela pripada istoj opciji opozicije kao i predsednik pomenute Komisije što je takodje suprotno propisima BU. Ali politički obojena uprava Rektorata o tome ćuti s obzirom da su iste boje.... lep dan!

Samo da dodam

Gospođa i njen "pravni tim" vrlo dobro znaju da je odluka pravosnažna i da žalba ne odlaže izvršenje. Kako je radila, tako i odlazi. Laž i sramota. A ministar neka se zakiti sa ovakvim kadrom. Zbogom!

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Poslanici položili zakletvu, konstituisan nov saziv Skupštine Srbije 16:56 h

16:56 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Privedeni bivši poslanici Nogo i Radojičić, određeno im zadržavanje od 48 sati 16:05 h

16:05 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

BLOG UŽIVO: Broj novozaraženih pao ispod 300, aktivnost virusa i dalje visoka 15:58 h

15:58 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Đilas: Vlast da građanima Srbije obezbedi istu vakcinu koju će imati građani EU 15:50 h

15:50 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Novi dan o odnosu mladih u Srbiji i Hrvatskoj prema godišnjici "Oluje" 15:47 h

15:47 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Kon o đacima i maskama: Treba nam vremena, nije jednostavno doneti odluku 15:46 h

15:46 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Kon: Odlazak na kupališta rizik, zasad nismo razmatrali ograničenje broja ljudi 15:25 h

15:25 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Ukupno 354 osobe zaražene koronavirusom u ustanovama socijalne zaštite 15:23 h

15:23 h  |  Vesti

loader