Nebojša Stefanović izgubio spor s NIN-om, Apelacioni sud opet preinačio presudu

Nebojša Stefanović izgubio spor s NIN-om, Apelacioni sud opet preinačio presudu

Nebojša Stefanović izgubio spor s NIN-om, Apelacioni sud opet preinačio presudu Izvor: N1
stefanović. bastać

Apelacioni sud u Beogradu po drugi put poništio je presudu Višeg suda u Beogradu po kojoj je trebalo da NIN i novinarka Sandra Petrušić ministru policije Nebojši Stefanoviću zbog navodne povrede časti i ugleda plate 300.000 dinara, a samim tim i obavezu glavnog i odgovornog urednika Milana Ćulibrka da tu presudu objavi u NIN-u, saopštio je taj nedeljnik.

Po presudi od 14. maja, koja je na sajtu Apelacionog suda objavljena 10. jula, Stefanović je dužan da Sandri Petrušić i NIN-u u roku od 15 dana isplati 73.200 dinara za troškove parničnog postupka.

Naslovom "glavni fantom iz Savamale" slikovito se i figurativno ukazuje na političku odgovornost ministra policije za ponašanje MUP-a prilikom rušenja u Hercegovačkoj, a takvo poređenje predstavlja dopušten vrednosni sud koji ima činjeničnu podlogu i u izveštaju Zaštitnika građana, navodi se u presudi, koju je Apelacioni sud objavio na svom sajtu, navodi NIN.

Apelacioni sud je zaključio da se pravno stanovište, izloženo u prvostepenoj presudi ne može prihvatiti, jer Viši sud nije primenio odredbu člana 8. Zakona o javnom informisanju, dok je ostale odredbe tog Zakona pogrešno primenio, te je iz činjenica koje je pravilno utvrdio izveo nepravilan zaključak na kome je zasnovana prvostepena presuda.

Navodeći da kritičko mišljenje, izneto u NIN-u na račun ministra policije ima činjenični osnov i u izveštaju Zaštitnika građana, Apelacioni sud je zaključio da naslov "Nebojša Stefanović, glavni fantom iz Savamale" ima preneseno, metaforičko značenje, kojim se slikovito i figurativno ukazuje na tužiočevu političku odgovornost za ponašanje policije u vezi sa dešavanjima u Savamali.

"Takvo poređenje predstavlja vrednosni sud koji je kao takav dopušten, jer ne zahteva utvrđivanje istinitosti, a ima činjeničnu podlogu u navedenom izveštaju Zaštitnika građana", stoji u drugostepenoj presudi, dodaje se.

"Kada se tekst čita kao celina zaključuje se da izneto mišljenje novinara nije bezralozažan privatni napad na tužioca koji ima za cilj omalovažavanje njegove ličnosti, već je usredsređeno na pitanje od javnog interesa i kao takav predstavlja doprinos javnoj raspravi, zaključio je Apelacioni sud, po čijem mišljenju tužilac kao političar mora pokazati veću toleranciju povodom kritika medija na njegov rad budući da je sloboda političke debate u samoj srži demokratkog društva (presuda Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Lingens protiv Austrije), pa i više od toga, jer su granice dozvoljenog kritikovanja u konkretnom slučaju još šire s obzirom na to da je tužilac ministar u Vladi, a u demokratkom društvu radnje ili propusti Vlade moraju biti predmet detaljnog ispitivanja ne samo zakonodavnih i sudskih vlasti, već i štampe i javnog mnjenja (presuda Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Kastels protiv Španije)", obrazlaže se.

Zbog svega toga Apelacioni sud smatra, navodi NIN, da je u konkretnom slučaju interes društva na otvorenu diskusiju o političkim stvarima pretežniji od prava tužioca na zaštitu časti i ugleda dosuđivanjem tražene naknade nematerijalne štete, jer bi se pravo medija na slobodu izražavanja nesrazmerno ograničilo, zbog čega je prvostepena presuda morala biti preinačena.

POVEZANE VESTI

Komentari (34)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Peca

Da, jeste to nešto na brzaka sve presuđeno. Možda bi trebali da se radujemo jer se preko noći sve kao promenilo. U Srbiji su ljudi uglavnom oprezni i to sa dobrim razlogom. Oni što plaćaju vas plaćaju i one koji vas gađaju. Taj transparent i u ovim slučajevima može biti primenljiv. Ja oprezno verujem da nije tako a Vučić teško da će ikada uputiti javnu kritiku dugogodišnjem saborcu koji ga je toliko puta ozbiljno preznoijo.

Dete rock'n rola

Da se previse ne zalecemo sa ocekivanjima.Ovo vucicu moze da posluzi da objasni svima kako eto ovde sudovi rade i sude po pravdi.Ovo su prilicno sitni slucajevi.Cekam Krusik,Jovanjicu,helikopter....i jos mnogo toga.Sve mora jednog dana doci na svoje.

Beki

Kad se narod veže i noću ruši sa bagerima sve uz "podršku"policije,koja ne izlazi na poziv građana..ko je kriv..pa recimo neki Albanac koji drži pekaru u Borči i kojeg šikanira svaki "veliki"Srbin kad mu se prohte. Mi smo država apsurda pa i takvog ministra megatrend fakulteta!

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Uhapšen muškarac u Novom Sadu osumnjičen za silovanje maloletnika 23:46 h

23:46 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

BLOG UŽIVO: Bolja epidemiološka situacija, na respiratorima 118 pacijenata 23:42 h

23:42 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Tadić: Odlazak Borisa Miloševića u Knin ogroman iskorak, zalog za buduće odnose 22:42 h

22:42 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Simboli Beograda u bojama zastave Libana u znak podrške Bejrutu 21:41 h

21:41 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vejvoda: EU će insistirati na ispunjavanju dogovora o ZSO 20:36 h

20:36 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

EU: Zakon o zaštiti vrednosti OVK nije u skladu sa slobodom izražavanja 20:33 h

20:33 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vučićevi odgovori na pitanja N1 ostali skriveni iza predsednikovog sarkazma 19:34 h

19:34 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Gubi li Beograd kontrolu nad Srbima iz Hrvatske? 19:25 h

19:25 h  |  Vesti

loader