BLOG UŽIVO: Najveći broj preminulih u Srbiji u jednom danu, nove mere u Beogradu

UKRATKO

  • Ukupno 370 žrtava koronavirusa u Srbiji
  • Registrovana ukupno 17.728 slučajeva zaraze
  • Na respiratorima 130 osoba
  • Tokom noći preminulo 10 osoba u Novom Pazaru
  • Nove mere u Beogradu - zabrana skupova više od 10 ljudi, u zatvorenom jedna osoba na četiri m2, zatvoreni objekti rade do 21h
  • Vanredna situacija proglašena u 24 grada i opštine
  • Karantin za građane Srbije koji doputuju u Veliku Britaniju
  • U svetu više od 557 hiljada umrlih i 12,4 miliona zaraženih
UČITAJ JOŠ+
21:47

Francuska prešla granicu od 30.000 mrtvih od koronavirusa

Francuska je prešla granicu od 30.000 umrlih od koronavirusa sa 25 smrtnih slučajeva zabeleženih u poslednjih 24 časa u bolnicama, saopštila je večeras Opšta uprava za zdravstvo.

Ovo je objavljeno istog dana kada je francuska Agencija za zdravstvo ukazala na novu tendenciju povećanja cirkulacije koronavirusa u gradskim sredinama Francuske i pozvala na oprez zbog rizika od drugog talasa epidemije.

I dalje pada broj obolelih sa težim oblicima bolesti i na reanimaciji, i taj broj je pao ispod 500, na 496, 16 manje u poslednja 24 časa, navela je Uprava.

Ukupno su 7.062 osobe hospitalizovane zbog Kovida-19, a 136 je primljeno u poslednja 24 časa.

Četiri regiona imaju 70 odsto hospitalizovanih pacijenata i pacijenata na reanimaciji, region Pariza, Grand-est, severna Francuska i Gvajana, francuska teritorija u Južnoj Americi.

20:34

Janković: Ovako drastičnu situaciju niko nije očekivao

Srđa Janković je rekao u emisiji Oko: "Očekivali smo makar da toplota i Sunce ublaže virus, pa da mere daju rezultate. Više puta smo govorili da ne možemo da se nadamo da će letnji uslovi sami po sebi da reše problem. Ali smo se nadali da će da nam pomognu".

Napominje da ovako drastičnu situaciju niko nije očekivao.

"Krivulja broja preminulih ipak kasni neko vreme za krivuljom broja novoobolelih. Prvo treba da vidimo povoljan trend na nivou krive zaraženih, pa tek kasnije će opadati dnevni broj onih koji izgube život", kaže Janković.  

19:06

Tiodorović: Više izbora infekcije dovodi do više zaraženih

Epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović rekao je za Radio-televiziju Srbije da u ovom periodu postoji više izvora infekcija, zbog čega ima i više zaraženih. Prema njegovoj proceni, novi pik ćemo imati sredinom sledeće nedelje, pa sve do kraja te nedelje.

18:46

Ljajić kaže da je došlo do određene stabilizacije stanja u Pazaru, Sjenici i Tutinu

U Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu došlo je do određene stabilizacije stanja, ocenio je potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić i rekao da je u novopazarskoj bolnici bilo slobodnih mesta.

Ljajić je za televiziju Prva rekao da je, ipak, loša vest da je preminulo deset osoba.

18:01

Beroš najavio uvođenje novih mera u Hrvatskoj

Ministar zdravlja Vili Beroš najavio je nove mere vezane za pojačani nadzor okupljanja, povećanje kriterijuma za ulazak u Hrvatsku iz susednih zemalja i obavezu nošenja maski u ugostiteljstvu i trgovini, nakon rekordnih 116 novih slučajeva koronavirusa.

"Razgovaramo o svim potrebnim merama i danas će biti utanačene", rekao je Beroš novinarima nakon sastanka Naučnog odbora u Banskim dvorima, i ujedno najavio mogućnost ponovnog održavanja redovnih konferencija za novinare Nacionalnog štaba civilne zaštite.

"Okupljanja poslednjih dana uzrokuju povećani broj obolelih i u našim novim merama smo se okrenuli tome, ali tako da ih nećemo zabraniti, već ćemo naglasiti sve epidemiološke mere koje su do sada donele rezultate", kazao je Beroš.

Organizatori okupljanja moraće da se malo više potrude da se poštuju epidemiološke mere i da vode evidenciju o broju i imenima svih učesnika kako bi se olakšao posao epidemiolozima ako ipak izbije zaraza. Takođe se predviđa veći nadzor okupljanja kako ona ne bi postala izvor zaraze.

"Razmatrali smo i situaciju na granicama. Ona je znatno poboljšana, ali s obzirom na progresiju epidemiološke situacije u susednim zemljama svakako ćemo povisiti kriterijume za ulazak u Hrvatsku i uvesti samoizolacije u trajanju od 14 dana, i izolacije koje će trajati nešto kraće, ali uz mogućnost PCR testiranja", rekao je Beroš.

Najavio je da će biti doneta nova uputstva oko upotrebe maski u određenim delatnostima za koje je procenjeno da predstavljaju najveći rizik za širenje infekcije, poput ugostiteljstva i trgovine.

Prema njegovim rečima, nema restrikcija, već selektivnih mera.

"Restrikcija nema, zabrana nema, pogotovo ne uopštenih. Ako ćemo ići u tom smeru takve će mere biti selektivne i ciljane", rekao je Beroš.

17:55

Komesarijat: Od migranata koji su u Srbiji nema pozitivnih na koronavirus

Komesarijat za izbeglice i migracije je saopštio da, od početka epidemije koronavirusa, nije bilo pozitivnih slučajeva među izbeglicama i migrantima.

17:43

Opšta bolnica u Čačku postaje kovid bolnica

Opšta bolnica u Čačku danas je proglašena za kovid bolnicu, u kojoj će se lečiti samo pacijenti zaraženi koronavirusom i sa tim simptomima, dok će pacijenti sa ostalim tegobama biti lečeni u bolnici u Gornjem Milanovcu, rekao je načelnik Infektivnog odeljenja čačanske bolnice Branko Jovanović.

Jovanović je rekao da je na kovid odeljenjima u čačanskoj bolnici trenutno hospitalizovan 121 pacijent, od kojih je desetoro na respiratoru.

Prema njegovim rečima, protekle noći u čačanskoj bolnici preminuli su muškarac star 87 i žena od 71 godine koji su imali simptome koronavirusa, a koji još nije potvrđen.

Dodao je da je na bolničkom lečenju dosta mladjih pacijenata, starosti od 20 do 40 godina sa ozbiljnom kliničkom slikom, odnosno jakom upalom pluća.

17:41

Jedna osoba preminula u Valjevu, ukupno 20 od početka epidemije

Od posledica novog koronavirusa u Valjevu je preminula još jedna osoba, što je prvi slučaj u novom talasu koronavirusa u ovom gradu.

U predhodnom period od kovida-19 preminulo je 19 osoba.

U predhodna 24 časa registrovano je 35 novoinficiranih što je najveći broj u jednom danu od 17. juna kada je registrovan prvi novi slučaj u novom talasu epidemije.

Do sada je u Valjevu registrovano 377 slučajeva inficiranih kovidom-19, a u Kolubarskom okrugu ukupno 521 osoba.

17:37

Potvrđeno još 58 slučajeva u Crnoj Gori, od početka juna preminulo deset ljudi

U protekla 24 sata u Crnoj Gori potvrđeno je još 58 novih slučajeva koronavirusa od 468 testiranih, saopštio je Institut za javno zdravlje.

Najveći broj zaraženih je u Rožajama - 19 osoba, Beranama - 14 ljudi i u Podgorici - 13 ljudi.

17:34

Lekari iz BiH stigli u Novi Pazar

Grupa od desetak lekara i medicinskih tehničara iz Bosne i Hercegovine stigla je u Novi Pazar, gde će tamošnjim i doktorima iz drugih delova Srbije pomoći u lečenju pacijenata inficiranih koronavirusom.

Šef Klinike za infektivne bolesti Kliničkog centra u Sarajevu Rusmir Baljić izjavio je na konferenciji za novinare da će zdravstveni radnici iz BiH u Novom Pazaru "ostati koliko god to bude potrebno". 

"Iako ni kod nas nije dobro stanje, nije falilo dobrovoljaca za dolazak u Novi Pazar. Tu smo da pomognemo, da zamenimo ove heroje u belom koji su izneli ovaj pik epidemije. Slična je organizacija rada, imamo iskustvo i naš tim lekara i tehničara će imati šta da pokaže narednih desetak dana", naveo je Baljić. 

On je kazao da je sa predstavnicima Opšte bolnice u Novom Pazaru obišao tu zdravstvenu ustanovu i uverio se da "opreme ne nedostaje", kao i da se u lečenju pacijenata koristi terapija kao i u ostalim državama. 

Osim lekara i tehničara, u Novi Pazar je iz BiH stigao kontigent pomoći u vidu 40 bolničkih kreveta, od kojih su 10 električnih i biće montirani u respiratornoj jedinici. Koordinator Opšte bolnice u Novom Pazaru Mirsad Đerlek najavio je da u ponedeljak u tu zdravstvenu ustanovu stiže 45 doktora i sestara iz drugih gradova Srbije. 

17:31

Vlada usvojila nove epidemiološke mere za Beograd

Na predlog Kriznog štaba za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti COVID-19, Vlada Srbije usvojila je odluku o posebnim epidemiološkim merama u Beogradu, koje između ostalog, predviđaju okupljanje najviše 10 osoba u otvorenom i zatvorenom prostoru. 

17:07

Zelenović: U Šapcu još 139 zaraženih

U Šapcu je potvrđeno još 139 slučajeva zaraze virusom korona, saopštio je gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović na redovnoj konferenciji za medije.

On je pojasnio da je reč o rezultatima 82 testa koja je juče obradio Veterinarski specijalistički institut u Šapcu, da su ostali testirani 4. jula i da su ti uzorci obrađivani u Vatrenom oku, kao i da su očekuju rezultati za još 150 uzoraka od prethodnih dana.

Juče je u Kovid ambulanti u Šapcu pregledan najveći broj pacijenata, njih 246 sa simptomima infekcije virusom korona, a u opštoj bolnici u Šapcu popunjeni su kapaciteti na grudnom, internom i infektivnom odeljenju.

Zelenović je ocenio da je odluka Šapca da proglasi vanrednu situaciju bila "tačna, odmerena i pravovremena".

"Podsetiću da je Aleksandar Vučić rekao pre šest dana da smo mi izmislili vanrednu situaciju, a mi od te izjave do danas imamo 540 novoobolelih, a Krizni štab je doneo odluku da bolnica postane kovid centar. Tu je sve jasno, život ga sada demantuje", kazao je gradonačelnik Šapca i ponudio pomoć svim zdravstvenim ustanovama i sa lokalnog i sa republičkog nivoa.

17:01

Grčka pojačava kontrolu na kopnenoj granici

Grčke vlasti saopštile su da će pojačati kontrolu na kopnenoj granici zbog širenja koronavirusa u susednim zemljama.

"Svi oni koji od utorka, 14. jula budu ulazili u zemlju preko graničnog mesta Promahonas u Bugarskoj, moraće da imaju negativni test na koronavirus urađen do 72 sata pre dolaska u Grčku", izjavio je portparol grčke vlade Stelios Pecas.

16:41

Rekordan broj novozaraženih na dnevnom nivou u Severnoj Makedoniji

U Severnoj Makedoniji registrovano je 205 novih slučajeva koronavirusa, što je najviše u jednom danu od početka epidemije, objavio je ministar zdravlja Venko Filipče.

Kako je napisao na Fejsbuku, ti novozaraženi su potvrđeni sa 1.728 testova urađenih u prethodna 24 sata i sada je ukupan broj dijagnostikovanih slučajeva od početka epidemije 7.777.

16:36

Donacija Ambasade Belgije bolnici "Dr Dragiša Mišović"

Ambasada Belgije i odeljenje Odbrane prikupili su sredstva u iznosu od 400.000 dinara, kao doprinos belgijske ambasade za kupovinu posebnog laboratorijskog frižidera koji će se koristiti za čuvanje uzoraka krvi i krvne plazme na temperaturama ispod 80 stepeni Celzijusovih, što će olakšati rad I funkcionisanje kovid bolnice KBC "Dr Dragiša Mišović - Dedinje".

Zamrzivač je doniran bolnici "Dr Dragiša Mišović“ na Dedinju u prisustvu belgijskog ambasadora Adama Konrada i predsednika Upravnog odbora Fonda B92 Verana Matića.

"Belgija je zemlja koja je snažno pogođena krizom COVID, za koju se čini da je za sada pod kontrolom. U isto vreme shvatamo koliko je važno kolektivno rešiti ovu krizu, a virus se ne zaustavlja na našim granicama... Naša današnja donacija je samo mali znak naše solidarnosti, usmerene pre svega prema zdravstvenim radnicima, koji zaslužuju svu našu podršku", rekao je ambasador Konrad.

Profesor doktor Vladimir Đukić, direktor KBC "Dr Dragiša Mišović" kazao je da je ta ustanova imala urgentnu potrebu za laboratorijskim frižiderom jer moraju da čuvaju uzorke krvi godinu dana za istraživanja.

16:31

Joksimović: Isporučena oprema kupljena iz donacija EU i Norveške

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je da je ovih dana stiglo sve od opreme koja je tokom marta i aprila kupovana iz sredstava koje je donirala Evropska unija i Norveška, a posredstvom Kancelarije UN za projektne usluge UNOPS.

Joksimović je navela da je sredstvima EU nabavljeno 75 respiratora, 800.000 maski, 100 koncentratora kiseonika, 300 infracrvenih termometara, 50 monitora, 100 kontejnera za trijažu pacijenata, dva uređaja za testiranje i 25.000 testova, dok je sredstvima Norveške nabavljeno 45 respiratora, 50 monitora i 11.000 maski.

16:21

Brnabić: Nećemo prezati od restriktivnih mera da bismo sačuvali zdravlje i život

"Nećemo prezati od restriktivnih mera da bismo sačuvali zdravlje i živote. Moje mišljenje je da je najefikasnija mera vanredno stanje i zabrana kretanja makar vikendom, da bi se smanjio ovaj broj i omogućilo disanje zdravstvenom sistemu. Trudimo se da imao drugačiji pristup, a ova broba će trajati dugo, zabrana kretanja nije način da se živi i radi, ali je potrebna ogromna disciplina svakog pojedinca", poručila je premijerka Ana Brnabić.  

16:03

Isa Mustafa pozitivan na koronavirus

Predsednik Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa saopštio je danas da je pozitivan na koronavirus.

On je na Fejsbuku naveo da, osim malaksalosti, ne oseća bilo kakve druge zdravstvene simptome, preneo je RTK2.

15:59

Carević: Vlast u Crnoj Gori manipuliše javnost oko koronavirusa

Funkcioner Demokratskog fronta Marko Carević, kojeg je odbornička većina predvođena Demokratskom partijom socijalista smenila sa mesta gradonačelnika Budve, izjavio je da crnogorska vlast manipuliše javnost po pitanju koronavirusa.

"Upravo sam došao iz Barselone. Prenosim vam poruke da tamo u Španiji ima tri puta više korone nego u Crnoj Gori. Videli ste u četvrtak, da je pravedan ovaj zakon, trebalo je da budem u karantinu. Došao sam na aerodrom, niko me pitao ništa nije. A iz drugih zemalja su karantini, blokade, sve se sprema i manipuliše se", kazao je Carević.

15:38

Zvanično preminulo još 18 osoba od koronavirusa u Srbiji, 386 novoobolelih

Od četvrtka u 15 časova u Srbiji je zvanično preminulo još 18 osoba od posledica koronavirusa, pa je ukupan broj preminulih 370, saopštila je premijerka Srbije Ana Brnabić.

Od poslednjeg preseka stanja na koronavirus je testirano 8.646 osoba, a registrovano je 386 potvrđenih slučajeva.

Na respiratorima je 130 osoba.

15:26

Zabrana okupljanja i ograničeno radno vreme nove mere u Novom Sadu

Gradski štab za vanredne situacije Novog Sada je na sednici u petak usvojio niz novih mera zaštite koje, kako se navodi, stupaju na snagu odmah.

"Kako bi se dodatno sprečilo širenje infekcije, počev od petka je zabranjeno organizovano okupljanje više od deset lica na javnim prostorima u zatvorenom prostoru i otvorenom prostoru, uz obaveznu fizičku distancu od najmanje metar i po", navodi se u saopštenju.

14:53

Još 36 zaraženih u srpskim sredinama na Kosovu

U prethodna 24 časa u srpskim sredinama na Kosovu potvrđeno je 36 novih slučajeva infekcije koronavirusom, izjavio je epidemiolog Aleksandar Antonijević.

Najviše novoobolelih je iz Kosovske Mitrovice gde je registrovano 10 slučajeva, u Leposaviću je potvrđeno osam, u Zubinom Potoku i Zvečanu po četiri.

U srpskim sredinama na centralnom Kosovu, registrovana su po tri novoobolela u opštinama Gnjilane, Prilužje i Štrpce dok je jedan slučaj potvrđen u opštini Peć.

Antonijević je naveo da je u srpskim sredinama u prethodne tri nedelje inficirano 175 osoba, a da se čekaju rezultati testova za 35 osoba.

14:51

Osam korisnika i 31 zaposleni u ustanovama socijalne zaštite zaraženi koronavirusom

U ustanovama socijalne zaštite za smeštaj korisnika i domovima za smeštaj odraslih i starih koronavirusom zaraženo je osam korisnika i 31 zaposleni, saopštilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Kako se navodi, ukupan broj izlečenih korisnika ustanova socijalne zaštite iznosi 640, a broj izlečenih osoba koje su zaposlene iznosi 230.

14:37

Lončar: Bolnice u Beogradu popunjene

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da je zbog popunjenih kapaciteta kovid bolnica u Beogradu više desetina pacijenata zbrinuto u bolnicama u Požarevcu, Smederevu i Mladenovcu.

Izvor: N1 / Agencije

14:24

Država još ćuti na pitanje zašto ne objavljuje podatke po gradovima i opštinama

Ministarstvo zdravlja i Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut“ i dalje ne odgovaraju na pitanje novinara portala N1 zbog čega su još 10. juna prestali da objavljuju podatke o opštinama i gradovima u kojima su registrovani novooboleli od koronavirusa, kao i njihovu polnu i starosnu strukturu.

14:11

SZO: Situacija sa koronavirusom se pogoršava

Direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Gebrejesus poručio je da Covid-19 nije pod kontrolom u većem delu sveta, a situacija se zapravo pogoršava.

13:53

Još jedna osoba preminula u Nišu

U poslednja 24 sata u Nišu je preminula jedna osoba zaražena koronavirusom, a broj pacijenata u kovid bolnicama Kliničkog centra povećan je sa 250 na 277, saopštila je ta zdravstvena ustanova.

U saopštenju se dodaje da je od ukupnog broja hospitalizovanih u kovid bolnicama virus laboratorijski potvrđen kod 105 pacijenata, među kojima je i dvoje dece.

Od ukupnog broja hospitalizovanih, šestoro pacijenata je u teškom stanju i priključeno je na aparate za veštačku ventilaciju.

13:51

U protekla 24 sata preminule četiri osobe u KCV

U pretekla 24 sata u Kliničkom centru Vojvodine preminule su četiri osobe zaražene koronavirusom, izjavio je pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković.

Izvor: N1/ Agencije

13:36

Rekordan broj novozaraženih koronavirusom u BiH

U poslednja 24 časa u Bosni i Hercegovini registrovano je 310 novih slučajeva koronavirusa, od čega u Federaciji BiH 196 i u Republici Srpskoj 114. To je rekordan broj zaraženih od početka pandemije u BiH.

13:04

Jedna osoba preminula u Kraljevu

Prema informacijama Zavoda za javno zdravlje u Kraljevu, od 37 uzoraka testiranih u laboratoriji Veterinarskog specijalističkog instituta Kraljevo pozitivno je 13 uzoraka.  

Kako su saopštili, u četvrtak je preminuo jedan pacijent u Opštoj bolnici "Studenica", tako da je ukupan broj preminulih od posledica koronavirusa sada osam.  

Prema informacijama Zavoda za javno zdravlje Kraljevo, stiglo je i 16 rezultata od 63 uzorka poslata u laboratoriju "Vatreno oko", od kojih je 11 pozitivno, tako da su na teritoriji grada Kraljeva ukupno evidentirane 244 osobe pozitivna na Covid 19.

12:42

Vučić: Najgori dan dosad

Glupo je i zastrašujuće neodgovorno po zdravlje ljudi da pozivate ljude na ulice kada imate zarazu koronavirusa, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, uz napomenu da je petak možda najgori dan od početka pandemije.

12:11

Barbados nudi strancima da godinu dana rade na daljinu sa tog ostrva

Ljudi koji rade od kuće zbog pandemije koronavirusa mogli bi da dobiju mogućnost da to čine, ni manje ni više, nego sa karipskog ostrva Barbadosa, jer vlada te zemlje ima veoma zanimljiv predlog.

12:01

Vesić: Bašte kafića mogu da rade do 23h

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je da između 50.000 i 70.000 ljudi u Beogradu direktno zavisi od rada ugostiteljskih objekata i zato je odlučeno da u vanrednoj situaciji bašte kafića i restorana mogu da rade do 23 sata.

Prošle nedelje, podsetio je on, donete su mere koje se tiču javnog prevoza i obavezno nošenja maski u javnom prevozu, kao i u svim zatvorenim prostorima.

Vesić je dodao da se nada da će za dve nedelje situacija biti mnogo bolja, te da će mere moći postepeno da se ukidaju, prenosi Beoinfo.

11:58

Analitičar: S koronom najgore prošle zemlje koje vode populisti velikog ega

Češki analitičar Jirži Pehe ocenio je da iskustva borbe sa pandemijom COVID-19 pokazuju da su se najefikasnije pokazale one zemlje u kojima su političari odoleli iskušenju da budu vođe sveznalice ili da skupljaju političke poene već su radije slušali stručnjake i poštovali propise i pravila.

"Najgore rezultate imaju u borbi sa virusom korona zemlje na čijem čelu stoje populisti prevelikog ega: SAD, Brazil, Indija, Velika Britanija. A takođe niz autoritarnih zemalja u kojima se manipulisalo sa statistikama, nipodaštavala se opasnost od zaraze virusom korona, eventualno je borba sa epidemijom bila podređena političkim ciljevima: Rusija, Iran a u početnim fazama epidemije i Kina", ocenio je Pehe za češki dnevnik Pravo.

11:40

Mediji: Od ponedeljka ponovo konferencije Kriznog štaba

Krizni štab Vlade Sbije za suzbijanje epidemije koronavirusa od ponedeljka, 13. jula, ponovo će se svakodnevno obraćati javnosti, preneli su beogradski mediji.

Štab je do 3. maja održavao svakodnevne konferencije za novinare na kojima su njegovi članovi iznosili nove podatke o broju obolelih i umrlih od posledica infekcije koronavirusom da bi početkom maja bilo saopšteno da zbog "manjeg interesovanja i potrebe" više neće biti organizovane konferencije već će podaci bit objavljivani na sajtu Ministarstva zdravlja - covid19.rs.11:30

Karantin za građane Srbije koji doputuju u Veliku Britaniju

Građani Srbije koji nameravaju da putuju u Veliku Britaniju od danas će ponovo morati kad stignu u tu zemlju u karantin, zbog povećanog broja slučajeva koronavirusa u njihovoj matičnoj zemlji.

11:20

Mihajlović upozorila da će zbog demonstracija biti veći broj zaraženih

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović poručila je svima koji učestvuju na protestima da se moraju uzdržati od takvog ponašanja, jer će svaki dan demonstracija doći na naplatu i imaćemo sve veći broj zaraženih od koronavirusa koji neće imati gde da se leče.

U protestima prethodnih dana izrodile su se dve grupe ljudi - organizovane kriminalne grupe huligana koje maltretiraju policiju i uništavaju imovinu i građane koji se bune protiv načina na koji se borimo protiv korone, naglasila je ona.

11:06

U poslednjih 24 sata u Pirotskom okrugu jedna osoba preminula

Dvanaest pozitivnih na kovid i jedna preminula osoba, najnoviji je bilans epidemiološke situacije u Pirotskom okrugu prema podacima Zavoda za javno zdravlje.

Od poslednjeg preseka, pirotskom Zavodu su dostavljeni rezultati za 34 uzorka koji pokazuju da je 11 gradjana zaraženo kovidom, dok se za jedan uzorak ponavlja testiranje, prenele su Južne vesti.

Juče, 9. jula je umrla jedna osoba iz Pirota kod koje je potvrdjena kovid infekcija. Osoba je starosti 86 godina sa hroničnim bolestima - saopštavaju iz Zavoda.

Prema dostupnim informacijama, ovo je 15. preminuli od kovida u okrugu. ;Najviše novozaraženih je u Pirotu - 10, dok je i dvoje Belopalančana pozitivno na kovid. U Dimitrovgradu i Babušnici nema novih slučajeva pozitivnih na kovid.


11:05

Dve osobe preminule u Čačku, sumnja se na koronavirus

Dva lica su preminula u čačanskoj bolnici, ali se, za sada, ne može sa sigurnošću potvrditi da su bili zaraženi koronavirusom, rekao je direktor Zavoda za javno zdravlje iz Čačka, dr Aksentije Tošić.

On je naveo da se za njih još uvek očekuju rezultati testiranja, ali se sumnja da su oboleli od kovida 19. Nije mogao da precizira koje su starosne dobi jer, trenutno, ne raspolaže tim podacima, objavio je infolider.

"Od dvanaest rezultata koji su stigli iz laboratorije pet je pozitivno na koronavirus", naveo je Tošić i dodao da bi u toku dana trebalo da pristignu analize ostalih uzoraka koji su ranije poslati.

10:30

Đerlek: Tokom noći preminulo 10 osoba u Novom Pazaru

Koordinator bolnice u Novom Pazaru Mirsad Đerlek izjavio je da je tokom noći deset osoba preminulo od posledica koronavirusa.

10:26

Zaposleni u "Zastava oružju" od ponedeljka na odmoru

Zbog širenja epidemije virusa kovid-19, zaposleni u kragujevačkoj fabrici "Zastava oružje" od ponedeljka će koristiti dvonedeljni kolektivni godišnji odmor, rekao je predsednik fabričkog sindikata Dragan Ilić.

Kao član Kriznog štaba fabrike, on je precizirao da je virsom kovid-19 zaraženo 25 radnika, dok je više od njih 120 u samoizolaciji.

"Zaključili smo da je, u situaciji kada je opasnost od širenja infekcije izuzetno velika, najbolje da zaposlene ne izlažemo dodatnom riziku", objasnio je Ilić.

Kako je pdosetio, "mnogi radnici dolaze na posao javnim prevozom iz okolnih mesta, pa postoji mogućnost distribucije virusa u oba smera".

Kolektivni godišnji odmor, koji je planom rada bio predviđen za poslednju nedelju jula i prvu nedelju avgusta, trajaće od 13. do 27. jula.

10:08

Udvostručen broj pacijenata u Prokuplju

Za poslednjih nedelju dana broj pacijenata koji se dnevno jave kovid ambulanti prokupačkog Doma zdravlja zbog respiratornih infekcija, se gotovo udvostručio, kazali su danas Agenciji Beta u toj zdravstvenoj ustanovi.

10:05

Veliki porast broja zaraženih u Izraelu

U poslednja 24 sata 1.464 ljudi u Izraelu testirano je pozitivno na koronavirus, što je najveći dnevni porast potvrđenih slučajeva zaraze od početka pandemije, preneli su izraelski mediji.

10:03

U Kliničkom centru Vojvodine 195 pacijenata

U Kliničkom centru Vojvodine (KCV) trenutno se leče 195 pacijenata kod kojih je potvrđeno da su oboleli od Covid-19, saopšteno je jutros iz KCV.

Kako se navodi, od toga broja obolelih kod 13 pacijenata, s obzirom na njihovo trenutno zdravstveno stanje, lečenje zahteva primenu mehaničke ventilacije.

Najveći broj hospitalizovanih pacijenata je sa područja Novog Sada, zatim slede pacijenti iz Vrbasa, Subotice i ostalih mesta u Vojvodini.


9:42

Radovanović: Poenta je da se kaže istina

Nije stvar u tome ko će da preuzme ili ko će naknadno da se uključi u rad Kriznog štaba, stvar je u tome da oni pošteno kažu narodu istnu, izjavio je epidemiolog Zoran Radovanović, povodom zahteva sa beogradskih protesta o formiranju novog Kriznog štaba.

9:30

SZO: Hitno dodatna istraživanja o prenosu kvazduhom

Svetska zdravstvena organizacija objavila je nove smernice o koronavirusu koje priznaju neke izveštaje o prenosu virusa aerosolom, ali nije za sada želela da da konačnu potvrdu da se virus prenosi vazduhom.

8:59

Novi Sad obezbedio sredstvo za dezobarijere

Grad Novi Sad saopštio je da je za građane obezbeđeno dezinfekciono sredstvo natrijum hipo-hlorit kojim se pune dezobarijere.

Punktovi za preuzimanje sredstva nalaze u Sportskom i poslovnom centru "Vojvodina", službeni ulaz 3, od 11. jula, od 7.30 do 16 sati, u krugu preduzeća JKP "Stan", u Ulici Lasla Gala 22, od 11. jula od 12 do 16 sati i u krugu Javnog gradskog saobraćajnog, Futoški put 46, od 11. jula od 12 do 16 sati.

Neophodno je da građani ponesu odgovarajuću ambalažu ili kanistere do 50 litara i da ambalaža bude sterilna i adekvatna.

Sredstvo natrijum hipo-hlorita je razblaženo 9:1 i spremno odmah za upotrebu. Građanima će biti uručeno i adekvatno uputstvo o upotrebi.

8:50

Predsednica Bolivije pozitivna na koronavirus

Privremena bolivijska predsednica Žanin Anjes objavila je u četvrtak da je testiranje pokazalo da je pozitivna na koronavirus, ali da se dobro oseća.

8:22

Još 73 pozitivnih u Šumadijskom okrugu

Od 215 uzoraka, koji su u četvrtak do ponoći, stigli u Institut za javno zdravlje Kragujevac, 73 je bilo pozitivno na koronavirus.

Među 73 novozaraženih u Šumadijskom okrugu, 56 su iz Kragujevca, 7 iz Topole, 4 iz Knića, po dva iz Aranđelovca i Batočine i po jedan iz Rače i Lapova. Među testiranim uzorcima, po dvoje pozitivna su iz Raške i Novog Pazara i po jedan iz Leposavića i Niša.

U Šumadijskom okrugu od početka epidemije je ukupno zaraženo 858 pacijenata, u Kragujevcu je 700, Aranđelovcu 47, Kniću 44, Rači 25, Topoli 21, Batočini 16 i Lapovu 5 pacijenata.

7:42

Novi rekord u SAD

Sjedinjene Američke Države su u četvrtak zabeležile novi rekord u dnevnom broju zaraženih koronavirusom, sa više od 65.500 novih slučajeva u protekla 24 sata, pokazuju podaci Univerziteta Džons Hopkins.

7:31

Direktor SZO: Odsustvo jedinstva veća pretnja od koronavirusa

Pandemija Covid-19 je test za svet, a čovečanstvo ne uspeva da se izbori sa njom zbog nedostatka vođstva i jedinstva, rekao je u veoma emotivnom govoru generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Gebrejesus.

Tagovi:

POVEZANE VESTI

Komentari (22)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

x3m

Zabrana okupljanja više od 10 ljudi... A šta ćemo sa gradskim prevozom?

Šibicar

Kažu da je u Beogradu najteža situacija a svi preminuli su iz drugih gradova!?!

Milan

Od kad je korone, vise niko ne oboljeva i ne umire od sezonskog gripa i drugih viremija. Nikome nije cudno? Smrt od korone se pripisuje i pacijentima koji godinama boluju od najtezih bolesti i kojima su svakako dani vec odavno odbrojani i koji su najverovatnije umrli od posledica dugogodisnjih bolesti, ali je sad potrebno da se prikaze sto veci broj umrlih od korone. Sa ovakvom praksom, uskoro mozemo ocekivati da i nastradale u saobracaju podvode pod "smrt od korone" Inace, kad se vec gadjaju brojkama, prepunim bolnicama, mozda ne bi bilo lose da pokazu i slikom tu neku "prepunu" bolnicu, a ne samo izjavama. Posto, kao sto znamo, cela vladajica klika slaze i pre nego sto zine. "Strucnjaci" izjavljivali u aprilu - vec sa prvim toplim danima ocekujemo slabljenje, a zatim i potpuno iscezavanje virusa, jer ne opstaje na temperaturama preko +25°C. Sta bi sa tim izjavama? Dodjose topli dani. Moze biti da su malko lagali i uzdali se u kratko pamcenje ovog naroda? Lagali i onda, a i sada. Javili im poslodavci da smeju da objave kako je virus oslabio, dok ne prodju izbori, ali zato odmah potom moraju da drasticno naduvaju podatke, kako bi sto pre mogli da pocnu sa obaveznom vakcinacijom? U martu i aprilu bilo - obavezne maske i rukavice, asepsolom prskati sve zivo. Sad odjednom neophodne samo maske, dok su rukavice i asepsol - ko hoce. I nikome da sine da nas zajebavaju i lazu i da ne znaju nista! Ni o virusu, ni o nacinu lecenja niti bilo sta drugo. Licno poznajem 12 ljudi kojima je "dijagnostikovana" korona. Od njih 12 cetvoro je imalo visoku temperaturu jedan dan i nista vise, dok osmoro nisu imali nikakve simptome, osim sto su bili u kontaktu sa zarazenima. Lazu nas i mazu kako stignu, a mi ko ovce cutimo i idemo na sisanje... vec decenijama...

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

Najnovije vesti

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

UŽIVO: U školama mogući skraćeni časovi, i Vučić na konferenciji Kriznog štaba 12:43 h

12:43 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

UNICEF nabavlja protokomere za zdravstvene ustanove i porodične pakete za decu 12:40 h

12:40 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Udruženje "Suza": Rešavanje sudbine nestalih u "Oluji" i dalje stoji 12:27 h

12:27 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Lekić: Nivo mleka koji su ljudi '95 donosili - najcrnji piplmetar u mom životu 11:53 h

11:53 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Uhapšeni izvršitelji zbog malverzacija vrednih oko tri miliona dinara 11:48 h

11:48 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Novinarka koja je svetu javila da je počela "Oluja": Slika kolone bila biblijska 11:47 h

11:47 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Istinomer "Fakat": Auto-put Kragujevac-Batočina do polovine 2018. godine 10:40 h

10:40 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Dveri zbog Kosova neće u Udruženu opoziciju Srbije, dalje idu samostalno 10:38 h

10:38 h  |  Vesti

loader