Babović: U Srbiji nema države, već ima političke partije koja guta sve kao neman

Babović: U Srbiji nema države, već ima političke partije koja guta sve kao neman

Babović: U Srbiji nema države, već ima političke partije koja guta sve kao neman Izvor: Medija centar

Programska direktorka SeConS i profesorka Filozofskog fakulteta Marija Babović ocenila je na tribini "Naučna stručnost i javne politike: između autoriteta i zloupotrebe" da u Srbiji nema države, već ima političke partije koja guta sve "kao neman koja je sve uzurpirala".

Ona je rekla da su u Srbiji institucije takve da ništa ne može da se promeni, da ni izbori nisu funkcionisali i da je sve progutala "neman sadašnje vlasti", tako da rešenje vidi na ulici.

"Pritisak mora da krene sa ulice, pa nek se zove anarhizam, šta fali anarhizmu, sigurno nije gori od ove vlasti", poručila je Babović i dodala da je potrebno oslobađanje države od partije, ali i oslobađanje profesija i oslobađanje od pretnji.

Direktor programa u Birou za društvena istraživanja – BIRODI Zoran Gavrilović kao problem u društvu u Srbiji vidi deprofesionalizaciju i odsustvo adekvatno organizovanih strukovnih udruženja, koja prema njegovoj oceni, ili ne rade, ili su bez uticaja ili su etatizovana - podređena državi i partiji.

On je ocenio da je integritet profesije doveden u pitanje i istakao da rešenje vidi u trouglu republika - javnost - profesija, ali i upozorio da je u Srbiji "republika oteta", a "javnost ukinuta", te naveo podatke istraživanja da se svaki drugi ispitanik slaže sa tezom da ne treba govoriti ono što se misli.

Tarasjev: Krizni štab mešovito telo, sadrži i struku i politiku

Jedna od tema tribine bila je i rad Kriznog štaba za sprečavanje širenja epidemije korona virusa. Naučni savetnik na Institutu za biološka istraživanja "Siniša Stanković" Aleksej Tarasjev rekao je da struka treba da donosi mišljenje, a da su državni organi ti koji donose odluke i da bi bilo dobro kada bi odluke bile u skladu sa preporukama struke.

On je istakao da je problematično to što on nigde nije mogao da nađe dokument o formiranju Kriznog štaba, sa preciznim mandatom štaba i sastavom, već da sastav zna iz medija.

Kao dodatno lošu stvar naveo je to što je krizni štab mešovito telo - jer sadrži i struku i politiku, i ocenio da to služi "samo kao pokriće". Tarasjev je istakao da se autoritet struke podriva kada se iznose netačne informacije poput onih da se virulencija koronavirusa smanjuje, ali i dodao da član štaba Branimir Nestorović iznosi stvari koje nisu njegova struka koje su na nivou prepričavanja onoga što se pročita u jutarnjoj štampi.

On je dodao da je zbog takvih izjava Nestorovića ostali trebalo da napuste štab ili da on napusti štab.

Epidemiolog Zoran Radovanović rekao je da su izjave o smanjenju virulencije virusa imale trenutnu upotrebnu vrednost i da one nisu posledica neznanja, već svesnog podilaženja, bez obzira na "obraz i čast".

On je rekao da su mu mnoge kolege infektolozi javljali o većem broju preminulih, nego što se objavljivalo i da je tu moralno posrnuće njegovih kolega i dodao da je kolege podržavao i branio ih u javnosti do maja.

Radovanović je rekao da Vučić nauku doživljava kao neprijateljsku teritoriju, a naučnike kao neku lažnu elitu, da se vrši pritisak na ljude u institucijama, jer su na čelu uglavnom v.d. direktori i da je njihovo da ćute, jer "zna se ko treba da govori".

On je naveo primer od pre nekoliko godina, kada je bilo reči o ukidanju teorije evolucije, da se oglasio direktor Centra za nauku, koji je kratko izneo svoje mišljenje i narednog dana je smenjen.

POVEZANE VESTI

Komentari (13)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SNS-SRS-SPS!!!????

Sve ove nazovi partije rade o glavi građana ove države!!! Ali njih 2000000 je ipak glasalo za njih!?? Isto toliko je glasalo i za Slobodana Miloševića!!!! Zar ne!??? Srbi uvek biraju sopstvenog đelata!!! Problem je u karakteru ovog naroda,koji između dobra i zla uvek bira ovo drugo!!!!! Uostalom, zar nisu Srbi sami ubili sopstvenog premijera!?? Zato ovde ne može biti nikakve ulice!!! Revolucije počinju od ideje o slobodi,pravdi,dostojanstvu,humanosti i solidarnosti!!!! Ovom narodu su ovakve ljudske vrednosti strane!!!!!

Pravednik

Odavno smo mi privatna partijska firma, a ne država..!!

Vlada

Zna se šta je rešenje problema u Srbiji.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Uhapšen muškarac u Novom Sadu osumnjičen za silovanje maloletnika 07.08.2020.

07.08.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

BLOG UŽIVO: Bolja epidemiološka situacija, na respiratorima 118 pacijenata 07.08.2020.

07.08.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Tadić: Odlazak Borisa Miloševića u Knin ogroman iskorak, zalog za buduće odnose 07.08.2020.

07.08.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Simboli Beograda u bojama zastave Libana u znak podrške Bejrutu 07.08.2020.

07.08.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vejvoda: EU će insistirati na ispunjavanju dogovora o ZSO 07.08.2020.

07.08.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

EU: Zakon o zaštiti vrednosti OVK nije u skladu sa slobodom izražavanja 07.08.2020.

07.08.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vučićevi odgovori na pitanja N1 ostali skriveni iza predsednikovog sarkazma 07.08.2020.

07.08.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Gubi li Beograd kontrolu nad Srbima iz Hrvatske? 07.08.2020.

07.08.2020.  |  Vesti

loader