Šabić: Dostupnost informacija o radu Vlade i Kriznog štaba zabrinjavajuće niska

Šabić: Dostupnost informacija o radu Vlade i Kriznog štaba zabrinjavajuće niska

Šabić: Dostupnost informacija o radu Vlade i Kriznog štaba zabrinjavajuće niska Izvor: N1

Dostupnost informacija o radu Vlade i njenog Kriznog štaba za suzbijanje epidemije COVID-19 je na zabrinjavajućem, nedopustivo niskom nivou, a postojeća praksa izvesno vodi u sve brojnije i ozbiljnije probleme, ocenio je advokat i prvi poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić.

"Postupci Vlade kao i način na koji njeni predstavnici reaguju na potpuno legitimne zahteve za pristup informacijama od strane medija i javnosti i generalno, a posebno kada su u pitanju informacije u vezi sa epidemijom COVID-19, ne samo da su u suprotnosti sa obavezama vlasti koje prema javnosti ima po Ustavu i zakonu, nego su suprotni čak sa zaključcima odnosno javno datim obećanjima same Vlade", izjavio je on agenciji Beta.

Šabić smatra da ignorisanje obaveza i izigravanje obećanja s razlogom "izaziva nezadovoljstvo javnosti i istovremeno pothranjuje i inače prisutne sumnje u verodostojnost i onih redukovanih i nedovoljnih informacija koje je vlast učinila dostupnim".

"Vlada "zaboravlja" da Ustav Srbije (čl.51) jemči - "svako pravo na pristup podacima u posedu državnih organa i organuizacija kojima su poverena javna ovlašćenja, u skladu sa zakonom". I da Zakon o slobodnom pristupu informacijama (čl.4) tretira informacije o ugrožavanju i zaštiti zdravlja stanovništva kao prioritetne i ne dopušta njihovo uskraćivanje javnosti zbog navodne pretežnosti bilo kojih drugih interesa. Uz to i Zakon o zdravstvenoj zaštiti (čl.16) predviđa obavezu nadležnih da o informacijama u vezi sa epidemijom blagovremeno obaveštavaju javnost", dodao je on.

Osim navedenih zakonskih odredbi Vlada ne poštuje ni sopstvene zaključke u vezi sa informisanjem javnosti o epidemiji. Drastičan primer je famozni "Info. sistema COVD19" koji je i osnovan zaključkom Vlade od i kome tehničku podršku daje Vladina Kancelarija za informacione tehnologije, ocenio je on.

Predviđeno je dnevno ažuriranje podataka i na republičkom i na lokalnom nivou "ali uprkos tome podaci se sedmicama ne ažuriraju a nema bilo kakvog objašnjenje za to. Uz to BIRN je javno izneo i upravo podacima iz ovog info sistema argumentovao da su javnosti dati drugačiji, redukovani podaci o broju zaraženih i mrtvih, što je totalno poljuljalo autoritet Kriznog štaba jer ukazuje na sumnju na ozbiljnu zloupotrebu, čak i kriminal", dodao je Šabić.

On je naglasio da "uprkos tome već danima izostaje ne samo prihvatljivo već bilo kakvo objašnjenje nadležnih. Odgovor na prisutne sumnje svakako nije i ne može biti političko diskvalifikovanje ljudi koji traže odgovore, kao nedavno u Novom Pazaru".

Šabić smatra da je javnost je uskraćena i za podatke o nabavci medicinskog materijala, pre svega respiratora i maski i napominje da su "još početkom krize novinari i NVO Transparentnost Srbija ukazali na obavezu Vlade da pruži javnosti bar osnovne podatke o tim nabavkama i rashodima" i da su bili "predmet nervozne reakcije i paušalnih diskvalifikacija i optužbi od strane premijerke".

"Premijerka je početkom maja javno obećala - "odmah posle vanrednog stanja položićemo potpun račun građanima o tim nabavkama i o tome koliko smo novca potrošili." Od ukidanja vanrednog stanja prošlo je skoro dva meseca a obećanje ne samo da nije ispunjeno nego da ga odlazeća Vlada više i ne pominje. A podnošenje izveštaja i bez navedenog obećanja je elementarna obaveza Vlade čije propuštanje svakako jeste kršenje prava javnosti i razlog za zabrinutost", zaključio je Šabić.

Sve o pandemiji možete čitati na stranici Koronavirus.

POVEZANE VESTI

Komentari (5)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Vrag Naroda

SERPE! Zasto ne pocinje NOVI TALAS SERPOVANJA? Kako drugacija oglasiti UZBUNU???

Lažovi radikalski

Premijerka obećala objaviti ugovor o Aerodromu, šipak. Premijerka obećala objaviti ugovor o PKB, šipak. Premijerka obećala objaviti ugovor o vladinom avionu, šipak. Premijerka obećala objaviti ugovor o Beogradu na vodi, šipak. Premijerka obećala objaviti ugovor o nabavci škoda za javna preduzeća, šipak. ....... Šipkovi cvetaju

Ratomir

Retorika koju koristi Predsednica Vlade Srbije i njene izjave sa zakljucima zasnovanim na premisana koje nisu logicne u kontradiktorne na sta nema uslova da se odgovori u javnosti usled TV i stampe odane vlastima, je zabrinjavajuca pojava. Krizni stab za pandemiju prenosi samo opsti i statisticki deo stanja bez informacija sa lica mesta i onemogucava da lekari i medicinsko osoblje direktno daju svoje licno iskustvo i vidjenje pandemije u Srbiji. Time se onemogucavaju gradjani da znaju sta se desava.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

BLOG UŽIVO: Redovi ispred Torlaka, manje od 200 novoobolelih u Srbiji 10.08.2020.

10.08.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Prijava protiv sveštenstva zbog kršenja mera protiv korone u crkvi kraj Leskovca 10.08.2020.

10.08.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Jeremić: Narodna stranka od danas nastupa samostalno 10.08.2020.

10.08.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Dačić: U politici sam 30 godina, nije mi bilo bitno da li u vlasti ili opoziciji 10.08.2020.

10.08.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Alavanja: Ministarstvo je moralo da zna da je Trajal uvezao opasan otpad 10.08.2020.

10.08.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Još jedan protest ispred bolnice u Novom Pazaru 10.08.2020.

10.08.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

RSE: SAD upozorile Srbiju na rizik koji nosi kupovina oružja iz Kine 10.08.2020.

10.08.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Rasprava bivše i sadašnje vlasti - ko je kriv za narušavanje odnosa sa Bakuom 10.08.2020.

10.08.2020.  |  Vesti

loader