Dačić: Odnos Srbije i SAD ima pozitivnu dinamiku i pored realnih izazova

Dačić: Odnos Srbije i SAD ima pozitivnu dinamiku i pored realnih izazova

Dačić: Odnos Srbije i SAD ima pozitivnu dinamiku i pored realnih izazova Izvor: N1

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da odnos Srbije i SAD uprkos realnim izazovima ima pozitivnu dinamiku.

U onlajn predavanju na temu srpsko-američkih odnosa, na otvaranju drugog ciklusa Srpsko-američke akademije za lidere, Dačić je rekao da je pitanje Kosova najvažnija tema političkog dijaloga Srbije i SAD, da Srbija "ostaje potpuno otvorena za dalje razgovore o rešavanju ovog pitanja" i da gleda na SAD kao "važnog partnera u postizanju trajnog rešenja, prihvatljivog za obe strane".

"U sagledavanju naših odnosa treba biti realan i priznati da je u njima oduvek bila prisutna asimetričnost, ali uprkos tome Srbija je pokazala da je moguće da jedna ne tako velika zemlja bude američki saveznik i važan prijatelj. Iz tog razloga, naše odnose treba posmatrati u široj perspektivi i isticati pozitivne primere iz naše zajedničke istorije, jer je to najbolji način da promenimo pogrešne percepcije koje smo kreirali jedni o drugima", istakao je Dačić.

Dačić je istakao važnost sagledavanja istorijskog konteksta odnosa Srbije i SAD "kroz savezništva u prošlosti u kojima su se ogledale zajedničke vrednosi i udruženost za borbu za očuvanje slobodarskih načela, a sve kako bi se predvideli budući pravci razvoja odnosa dveju zemalja koji će u 2021. godini navršiti punih 140 godina trajanja".

Ministar je podestio i da su "glavnu notu generalno uzdržanim odnosima dali velikani poput Nikole Tesle i Mihajla Pupina, kao i na to da se predsednik SAD Vudro Vilson zalagao za obnovu Srbije kao nezavisne države i njen izlazak na more, što je bio zahtev, koji je postao deo i njegovih 14 tačaka iz 1918. godine", prenelo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.
Dačić je istakao i "važnost najdirljivijeg momenta, koji pokazuje značaj i razmere međusobnog poštovanja kada se 28. jula 1918. godine na Beloj kući vijorila srpska zastava".

Dodao je i da mu je izuzetna čast što je 2018. godine imao priliku da i u Vašingtonu, u Kongresu SAD i u Beogradu obeleži ovaj datum.

"Naš odnos se može okarakterisati kao saveznički i prijateljski i kroz istoriju Kraljevine Srbije tokom Prvog svetskog rata, ali i kroz činjenicu da je SAD bila prva od vodećih sila koja je podržala ideju stvaranja jugoslovenske države", rekao je Dačić.

Period od 1945. do 1948. godine obeležio je period od percepcije Jugoslavije kao "lojalnog člana komunističke porodice sa centralom u Moskvi" do sukoba Tita i Staljina, koji je rezultirao time da Jugoslavija za SAD postane ključna tačka napora da opstane "simbol razlike iza Gvozdene zavese", ocenio je.

Dačič je rekao da je Srbija "u pogledu aktuelnih odnosa opredeljena da otvorenim pitanjima pristupa na diplomatski i konstruktivan način, vodeći računa o široj stabilnosti", kao i to da je spremna za jačanje bilateralnih odnosa, jer je "jedino ovakav pristup doveo do toga da saradnja Srbije i SAD ima pozitivnu dinamiku".

"O tome govori i intenziviranje političkog dijaloga na najvišem nivou i otvoreni poziv predsedniku Trampu da poseti Srbiju", zaključio je Dačić.

Dačić je "izneo i posebno uvažavanje podrške koju Srbiji kontinuirano pružaju SAD u ostvarivanju punopravnog članstva u Evropskoj uniji".

Na kraju predavanja ukazao je na "značaj srpske dijaspore u SAD", kao i da je uz pomoć Er Srbije, bez ikakvih naknada, organizovan povratak na stotine američkih i srpskih državljana u svoju zemlju.

POVEZANE VESTI

Komentari (1)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Ratomir

Zasto to ne kaze javno i Sekretar State Department-a Gdin Pompeo?

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Nova.rs: Poslanik Srđan Nogo uhapšen u Beogradu 15:45 h

15:45 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Đorđević: U Srbiji država posvećuje pažnju socijalnoj sigurnosti 15:35 h

15:35 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

U ustanovama socijalne zaštite i domovima za stare zaraženo sedam korisnika 15:25 h

15:25 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Francuski stipendista priveden u Kragujevcu jer se zatekao blizu mesta protesta 15:24 h

15:24 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

BLOG UŽIVO: Dnevni broj umrlih ponovo dvocifren, na respiratorima 139 ljudi 15:19 h

15:19 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Koronavirus u Srbiji: Interaktivni prikaz broja zaraženih po gradovima 15:09 h

15:09 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Zvanično preminulo još 12 osoba od koronavirusa u Srbiji, 345 novoobolelih 14:51 h

14:51 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Fabrici: Neprihvatljivo nasilje nad novinarima 14:45 h

14:45 h  |  Vesti

loader