Agović: U Tutinu dramatično, imamo osećaj da smo prepušteni sami sebi

Agović: U Tutinu dramatično, imamo osećaj da smo prepušteni sami sebi

Dženeta Agović, zaposlena u laboratoriji Doma zdravlja u Tutinu, gde se i leči od koronavirusa, rekla je u Novom danu da je situacija u toj ustanovi dramatična i da zaposleni, koji rade pod velikim opterećenjima "u ovom trenutku ne vide kraj" tom stanju. "Svi imamo osećaj da smo prepušteni sami sebi, oslanjamo se više jedni na druge i na međusobnu solidarnost", dodala je. Prikupljanje pomoći za Sandžak organizovano je i u BiH.

"Mi uopšte ne vidimo kraja u ovom trenutku. Izgleda da smo društvo koje je normalizovalo smrti, patnju, bolesti, da je to postalo životna dinamika u Tutinu", navodi gošća Novog dana.

Agović je navela da javno zdravlje jeste posao države i da očekuje od sistema i institucija da zaštite javno zdravlje, kao i da zaposleni u Domu zdravlja u Tutinu očekuju pomoć države - u ljudstvu i tehnici.

"Nama je potrebno sve, nemamo vozača, tehničara, lekara, sve ovo je krpljenje, a i sa tim beležimo dobre rezultate u odnosu na pritisak koji se u Tutinu dešava… Toliko je dramatično i bilo koga da pitate ne bi mogao ništa da vam kaže… sem kad će sve ovo da stane i da li je moguće da se sve ove stvari dešavaju jednoj zemlji…", dodaje ona.

Nama je potrebno sve, nemamo vozača, tehničara, lekara, sve ovo je krpljenje...

 U Domu zdravlja situacija nije nimalo laka, jer ta ustanova ima ograničene kapacitete i pokušava da izađe u susret svim zahtevima.

"Na udaru su sve sluzbe, i radnici su na izmaku snaga. Jedan broj radnika jeste zaražen, a to je odmah veći pritisak na ostale zaposlene koji su sve svoje vreme stavili na raspolaganje pacijentima", navodi i dodaje da neki lekari nisu imali već 45 dana slobodan dan.

Dnevno kroz tu ustanovu prođe oko 200 pacijanata, kaže, a to je ogroman broj ako se ima u vidu broj zaposlenih i u Domu zdravlja i u laboratoriji.

"U Tutinu su gužve ogromne, pacijenti čekaju i u laboratoriji I na rentgenu, svugde su gužve i svugde se čeka. Nedovoljan je broj lekara i lekari su izloženi udaru, a bolnica je non-stop puna", objašnjava.

Ona je rekla i da joj nije poznato da je neko od zvaničnika dolazio u Tutin.

Ragipović: Bez odgovora države o pomoći iz Varšave

Emina Ragipović, predsednica Fondacije kultura bez granica, novopazarka je koja okuplja dijasporu u Poljskoj i inicirala je program podrške medicinskim radnicima i stanovništvu Novog Pazara i Tutina.

Ona je navela da je vladi uputila još u aprilu pismo sa obaveštenjem o inicijativi o slanju tima lekara specijalista koji deluju u Poljskoj, a bave se lakarskom intervencijom u kriznim situacijama. Odgovor, koji je neophodan da bi upućivanje tog tima u Srbiju i, kako je bilo predviđeno i u Novi Pazar, bilo omogućeno, međutim, nije dobila.

"Ostao je gluvi odgovor od strane institiucija, a u pitanju je ekspertski tim koji je u vrhu Evrope u toj oblasti delovanja", navela je.

Kako kaže, za upućivanje lekara poljskog Centra međunarodne pomoći, potrebna je saglasnost vlade i kriznog štaba.

"Molila sam samo da upute pismo koje bi otvorilo vrata za tu medicinsku pomoć. Obraćala sam se vladi, komunicirala sa kabinetom…. tražimo samo da upute jedno obično pismo. U stalnom sam kontatku sa medicinskim osobljem poljskog centra, oni su i dalje spremni da pomognu, čak i savetima onlajn", dodaje.

Ragipović je rekla da će nastaviti da pokušava da dobije odobrenje za upućivanje ove pomoći u Novi Pazar.

Pomoć za Sandžak u borbi protiv koronavirusa, sakuplja se i u BiH. Brojne organizacije angažovale su se tim povodom. Iz BiH je takođe planirano i slanje medicinskih timova u pogođene oblasti u Sandžaku.

POVEZANE VESTI

Komentari (10)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Икодије

Prosli su izbori... Naravno da ste prepusteni sami sebi...

Vlada

Očekuješ da Vučić da saglasnost da tim lekara iz Poljske članice NATO i EU uđe u Srbiju i time pokaže njihovu pomoć narodu Srbije!? Nema šanse, da su vračare iz Kine i Rusije to može a specijalisti iz EU nema šanse.

Gradjanin x

Bio sam prosle nedelje u Pazaru. Niko ne nosi maske. Ne treba da nam neko kaze da se cuvamo. Ne nosite maske zbog vlasti ili bilo kog drugog vec zbog sebe.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

UŽIVO: "Arena" kao privremena bolnica, vanredna situacija u nekoliko gradova 04.07.2020.

04.07.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Niški Štab za vanredne situacije usvojio 24 mere za suzbijanje epidemije 04.07.2020.

04.07.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Ugostitelji u Čačku protestovali zbog ograničenja rada u vanrednoj situaciji 04.07.2020.

04.07.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

7 na N1: Korona ponovo u piku, studenti izašli na ulice, zvižduci za premijerku 04.07.2020.

04.07.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

U Kraljevu umrle još dve osobe od koronavirusa, ukupno sedam 04.07.2020.

04.07.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

U Kraljevu uvedena vanredna situacija zbog koronavirusa 04.07.2020.

04.07.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Pelemiš: Treba jasno i glasno reći - virus nije oslabio 04.07.2020.

04.07.2020.  |  Vesti

loader