Novi pokušaj prisilnog iseljenja porodice Lalović

Novi pokušaj prisilnog iseljenja porodice Lalović

Novi pokušaj prisilnog iseljenja porodice Lalović Izvor: N1

Udruženje "Krov nad glavom" saopštilo je da su jutros vojna policija i izvršitelji pokušali da prisilno isele porodicu Lalović, deseti put u nekoliko godina. Pukovnik Gojko Lalović izjavio je za N1 da je 2005. godine nezakonito penzionisan i da Ministarstvo odbrane već 14 godina odbija da izvrši sudske presude kojima je vraćen na posao. Ministarstvo odbrane saopštilo je da penzionisani pukovnik Lalović stan koristi bespravno.

Lalović je rekao da će kao i svih 10 puta do sada, stan koji je, kako je istakao, legalno dobio od Vojske braniti svojim jedinim oružjem - golim životom.

"Izvršitelji se drže samo jedne stvari - da su došli samo da izvrše presudu, a ja imam šest presuda Upravnog suda da sam isteran iz Vojske 2005, a na presude niko nije reagovao niti pokušao da reši", istakao je Lalović.

Ocenio je da su Ustav i zakoni u njegovom slučaju bačeni pod noge, i apelovao je na Ministarstvo odbrane i "vrhovnog komandanta oružanih snaga" da sednu za sto i vide "ako ko šta kome duguje da se namirimo i da rešimo".

"Ja sam glava porodice, imam ljudsko i oficirsko dostojanstvo, ako je moj vrhovni komandant dozvolio da se 10 puta marškam sa svake pozicije na kojoj sam pokušao da se zaštitim, onda neka mu je na čast! Krijete se iza Ustava, kažete da niste nadležni za moj slučaj, a nadležni ste kada ste mi poslali na adresu pismo kao civilu - 'srdačno Vaš Aleksandar Vučić' - u kojem mi se zahvlajujete što se žrtvujem za državu, a kad vam se obraćam 1001. put, marška me vaše obezbeđenje, i vaši saradnici", rekao je Lalović.

Prema navodima Udruženja "Krov nad glavom", pokušaj iseljenja porodice Lalović bio je nenajavljen, a poverilac, tj. Ministarstvo odbrane nije omogućio porodici alternativni smeštaj.

"Zato što su ga nezakonito oterali u penziju, pukovnik Lalović nije mogao da podigne kredit i da otplaćuje učešće za stan koji je dobio od vojske, zbog čega ga sada Ministarstvo odbrane uz pomoć izvršitelja i policije izbacuje na ulicu", kažu iz "Krova nad glavom".

Lalović: Svoja ustavna i zakonska prava braniću životom

Gojko Lalović kaže da je rešenje o dodeli stana u ulici Vespučijevoj doneto je 14.10.2005. kao zaposlenom profesionalnom licu, kojem je u toku službe odbijan od plate deo sredstava za rešavanje stambenog pitanja, koje mu, kako kaže, stambeni organ Ministarstva odbrane nije priznao kao deo učešća ličnim sredstvima, niti je priznao vrednost 56 kvadrata stana u garnizonu republike BIH koji od 6.4.1992. godine nije mogao da koristi zbog ratnih dejstava, "a za koje se Srbija obavezala da nadoknadi".

Dodeljeni stan na Bežanijskoj kosi prema važećim propisima koje regulišu zakoni, Pravilnici i ostala opšta akta (a ne kreira ih Gojko Lalović) uz učešće ličnim sredstvima trebao je biti useljiv dana 14.1.2006. godine, na koji dan su i važili uslovi učešća. Međutim, umesto 2006. useljivost je usledila tek 2008. godine, jer stan nije bio završen i useljiv, na šta Gojko Lalović nije mogao da utiče, dodaje se.

"Tadašnji ministar odbrane samoinicijativno, bez saglasnosti nadležnih organa menja uslove učešća, uvodi povoljnije okolnosti koja su primenljiva na pojedina lica, ali povoljnosti se na dan useljenja ne priznaju pukovniku Laloviću. Zahtevano je da se prizna dotadašnjom potvrdom utvrđeni iznos uplate u Vojno - stambeni fond kao deo učešća i navedeno da mi je upravo nezakonitim penzionisanjem 15.11.2005. onemogućeno da kao zaposleno lice rešim ostatak uplate. Nije priznata ni vrednosti 56 kvadrata u BIH, za koje se država Srbija obavezala da će nadoknaditi. Pod ucenom da ću izgubiti legalno dodeljeni stan, a svestan da ću zbog nezakonitog penzionisanja biti vraćen u vojsku oslonio sam se na sigurnost obezbeđenja dela sredstava učešća kao zaposleno profesionalno lice i ugovor potpisao", kaže Lalović u saopštenju.

Dodaje se da je netačno da se ne može vezivati nezakonito lišavanje prava na rad - službu i ometanje rešavanja stambenog pitanja ako postoji podatak da je na dan nezakonitog lišavanja prava na rad pukovnik Gojko Lalović upozorio nadležne da će navedena nezakonitost imati posledice i po statusno i po stambeno pitanje, što su nadležni sudovi i potvrdili sa šest presuda, kojima su poništena naredbodavna akta, oglašena nezakonitim, a to je bio uslov da se pukovnik Lalović vrati u službu, što se nije desilo.

"U pomenutom stanu u Pohorskoj ulici pukovnik je nekada živeo kao podstanar, a status podstanara potvrđen je od stambenog organa Ministarstva odbrane rešenjem UP 2 br 154/02 od 30.4.2002. godine, gde između ostalog piše, citiram: 'u predmetnom stanu stanije kao podstanar', te je Ministarstvo danas došlo u situaciju da demantuje sopstvena dokumenta. Da navedeni stan poseduje vlasnika dokazalo je i Ministarstvo odbrane koje vlasniku stana (J.Z.) dostavlja uplatnice za izmirenje obaveza održavanja do današnjeg dana", navodi se.

"Što se razrešenja od vojne službe tiče, pukovnik od dana 28.3.2012. godine nije ni vraćen u službu, niti razrešen od službe u izvršenju presude U 8778/11 od 28.3.2012. Time je pukovnik Lalović jedinstven slučaj u vojsci R. Srbije kom su nezakonito oduzeli pravo na rad, a sada žele da me liše i utvrđenog prava na stan od 6.4.1992. godine i sramno navode da je nevraćanjem u službu i izbacivanjem na ulicu slučaj pukovnika Lalovića rešen", kaže on.

Iz tog razloga, pukovnik Lalović ističe da će svoja ustavna i zakonska prava "braniti golim životom do daljnjeg".

Ministarstvo odbrane: Lalović nije ispunio uslov iz ugovora

Ministarstvo odbrane navelo je u saopštenju da penzionisani pukovnik Lalović bespravno koristi troiposoban stan u Vespučijevoj ulici, koji na osnovu pravosnažne sudske presude pripada Ministarstvu.

Dodaje se da postupak iseljenja nije u nadležnosti Ministarstva odbrane, već javnog izvršitelja i sprovodi se po osnovu pravosnažne presude Trećeg osnovnog suda u Beogradu iz razloga što, prema tvrdnjama Ministarstva, Lalović nije uplatio sredstva na koja se obavezao ugovorom.

"Naime, izjava o sopstvenom učešću od 58 procenata od vrednosti stana direktno je Laloviću omogućila značajno pomeranje na rang listi i dovela ga u poziciju da mu se dodeli troiposoban stan u Vespučijevoj ulici u naselju Bežanijska kosa. Rešenje za troiposoban stan u Vespučijevoj ulici u Beogradu doneto je 14. 10. 2005. godine kada je Lalović kao načelnik Prvog odseka Odeljenja za stambene poslove kreirao uslove za dodelu stanova iskoristivši ih u svom slučaju", navodi Ministarstvo u saopštenju.

Ministarstvo objašnjava dalje da je uslov za dodelu stana bila upravo uplata 58 odsto vrednosti stana, što prema njihovim tvrdnjama Lalović nije učinio, a da je Stambena komisija rešenje o dodeli stana proglasila ništavnim 12. novembra 2008. godine. 

Dodaje se da je Lalović bespravno koristio i garsonjeru u Pohorskoj ulici i da je Ministarstvo odbrane u posed tog stana ušlo 28. avgusta 2019. godine u prisustvu predstavnika Vojnograđevinskog centra i sudskog izvršitelja, a na osnovu pravosnažne sudske presude kojoj je prethodio parnični postupak.

"Stanje u službi, odnosno postupak penzionisanja pukovnika Gojka Lalovića ne može se dovesti u bilo kakvu vezu sa rešavanjem njegovog stambenog pitanja, jer je njegovo stambeno pitanje rešavano dok se nalazio u aktivnoj službi", navodi Ministarstvo odbrane.

POVEZANE VESTI

Komentari (25)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Aleđo#

A što ga ne uhapse!?

Dudu

Sramota, kad vidim ko je ministar vojske....

Duca

Ima ih malo vise koji su ,,smuvali,, stan.....i to podosta vise....

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

BLOG UŽIVO: Dnevni broj umrlih ponovo dvocifren, na respiratorima 139 ljudi 17:30 h

17:30 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Đilas pita Vučića šta je predložio za Kosovo, okrivio ga za širenje virusa 17:11 h

17:11 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Srđan Nogo priveden na saslušanje, Viši sud demantuje da mu je određen pritvor 16:54 h

16:54 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

UNS: Kamerman TV Pink lakše povređen tokom protesta 16:26 h

16:26 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Tači: Produžena misija Euleksa do 2021. godine 15:57 h

15:57 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Đorđević: U Srbiji država posvećuje pažnju socijalnoj sigurnosti 15:35 h

15:35 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

U ustanovama socijalne zaštite i domovima za stare zaraženo sedam korisnika 15:25 h

15:25 h  |  Vesti

loader