Srbija samo delimično primenila preporuke SE o zabrani govora mržnje poslanika

Srbija samo delimično primenila preporuke SE o zabrani govora mržnje poslanika

Srbija samo delimično primenila preporuke SE o zabrani govora mržnje poslanika Izvor: Shutterstock

Komisija Saveta Evrope za borbu protiv rasizma i netolerancije objavila je danas da je Srbija samo delimično primenila dve njene preporuke, o zabrani govora mržnje poslanika i zvaničnika i o zapošljavanju Roma u državnoj upravi.

Evropska komisija protiv rasizma i netolerancije (ECRI) preporučila je 2017. godine da Skupština i Vlada Srbije usvoje kodekse ponašanja kojima se zabranjuje korišćenje govora mržnje, uz suspenziju mandata i druge sankcije za kršenje njihovih odredbi, i da uspostave efikasne kanale izveštavanja o tome.

U danas objavljenim zaključcima o primeni dve prioritetne preporuke upućene Srbiji 2017. godine, ECRI je navela da su je vlasti Srbije obavestile da su prava i obaveze poslanika regulisane Ustavom, zakonima i Poslovnikom Narodne skupštine, koji zabranjuju korišćenje uvredljivih reči.

U odgovoru upućenom Komisiji u oktobru 2019. godine, Vlada Srbije je navela i da je 2017. godine Poslovnik dodatno izmenjen kako bi poslanici bili sprečeni da pribegavaju govoru mržnje kada komentarišu sudske odluke u procesima za ratne zločine i da negiraju takve zločine.

Iako pozitivno ocenjuje "ovo delimično poboljšanje", Komisija Saveta Evrope ističe da je potrebno dalje jačanje tih pravila i da ona treba da sadrže "koherentnu i adekvatnu zabranu govora mržnje".

"ECRI žali što nije postignut napredak u usvajanju pravila i od Vlade Srbije i zaključuje da je ova preporuka delimično primenjena", navodi se u zaključcima usvojenim 7. aprila ove godine.

Komisija je 2017. preporučila i da vlasti Srbije daju prioritet zapošljavanju proporcionalnog broja Roma i drugih manjina u državnoj upravi i da im obezbede podjednako stabilne radne uslove.

ECRI navodi da ju je Vlada Srbije informisala o Akcionom planu za ostvarivanje prava nacionalnih manjina čiji je cilj postizanje adekvatne zastupljenosti pripadnika nacionalnih manjina u javnom sektoru i preduzećima.

Ne pružajući konkretne podatke, Vlada je navela i da su Romi zaposleni kao pedagoški asistenti, zdravstveni posrednici i koordinatori za romska pitanja, stoji u zaključcima.

Medjutim, istraživanje Zaštitnika gradjana pokazuje kontinuiranu isključenost Roma i nedostatak adekvatnih instrumenata za njihovo učešće na svim nivoima lokalne uprave, navela je Komisija.

"ECRI sa žaljenjem konstatuje da je broj Roma i pripadnika drugih manjina zaposlenih u javnom sektoru Srbije i dalje daleko od proporcionalnog (njihovom udelu u populaciji)", navodi se u zaključcima.

Dodaje se da ECRI nije dobila nikakve informacije o tome da li Romi imaju koristi od jednako stabilnih radnih uslova u poredjenju s drugim zaposlenima u javnom sektoru.

"ECRI zaključuje da je preporuka delimično primenjena", stoji u zaključcima.

Navodi se da su zaključci zasnovani na odgovoru Vlade Srbije i informacijama prikupljenim od drugih izvora i da pokrivaju period do 25. oktobra 2019. godine, kada je ECRI primila odgovor srpskih vlasti na zahtev za informacijama.

Dodaje se da se zaključci odnose samo na dve prioritetne preporuke i da "nemaju za cilj pružanje sveobuhvatne analize svih kretanja u borbi protiv rasizma i netolerancije u Srbiji".

ECRI je jedinstveno telo za nadgledanje ljudskih prava, specijalizovano za pitanja povezana s borbom protiv rasizma, diskriminacije, ksenofobije, antisemitizma i netolerancije u Evropi. Komisija priprema izveštaje i upućuje preporuke državama članicama Saveta Evrope.

POVEZANE VESTI

Komentari (2)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Ivan

Pa kako Romi isključeni iz političkih odluka, u Rakovici svi redom glasaju z Vučića.

Raca

Pa neki su zbog poganog jezika dolazili u glupe situacije. Oni toliko vole predsednika da su spremni i na žrtvu.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Protest u Beogradu sedmi dan zaredom, manje demonstranata nego prethodnih dana 20:46 h

20:46 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Ministarstvo tvrdi da je pomoćnik Trivana imenovan na predlog SNS 20:43 h

20:43 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

BLOG UŽIVO: Rekordan broj ljudi na respiratorima, umrlo još 12 osoba 20:28 h

20:28 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Nišlije blokirale ulicu ispred zgrade Skupštine grada 20:12 h

20:12 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Nema PCR testova u Kragujevcu - aparat na servisiranju u Beogradu 19:55 h

19:55 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Tači u Hagu, saslušanje se nastavlja sutra 19:37 h

19:37 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Dačić: Svako u SPS snosi odgovornost za svoje izjave, Tončev da se izvini Vučiću 19:20 h

19:20 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Hapšenja na protestima: U zatvor i bez dokaza o nasilju, presude ekspresne... 19:15 h

19:15 h  |  Vesti

loader