BLOG UŽIVO: U Srbiji dosad izlečeno 6.700 osoba, testovi na antitela od utorka

UKRATKO

  • Do ponedeljka u 15 časova jedna osoba preminula, ukupno umrle 244 osobe
  • Registrovano 18 novih slučajeva zaraze, ukupno 11.430
  • Vozovi u unutrašnjem saobraćaju vraćeni na redovan režim
  • Od 1. juna dozvoljeni skupovi s najviše 1.000 ljudi
  • Stigla uputstva iz Batuta, od utorka testiranje na antitela
  • Počela onlajn prijava prvaka
  • U svetu zaraženo više od 6,3 miliona ljudi, umrlo više od 374.000
UČITAJ JOŠ+
23:50

Protesti medicinara širom Španije

Medicinsko osoblje bolnica u Madridu i drugim delovima Španije se okupilo ispred bolnica i vlastima uputilo zahtev za poboljšanje uslova rada i jačanju tog sektora koji je podneo i još uvek podnosi najveći teret pandemije COVID-19.

"Vreme je za zajedničku borbu za dobrobit našeg društva", poručili su španski medicinari.

Proteste su podržala brojna udruženja medicinara koji su saglasni u zahtevima za koje tvrde da su u interesu naroda. To su drugi protesti koje su španski medicinari održali od početka pandemije COVID-19, a demonstranti tvrde da njihovi zahtevi nisu novi, već samo da su dodatno dobili na značaju u jeku pandemije.

Okupljeni medicinari su sa dve minute ćutanja odali počast svim preminulim osobama od posledica pandemije COVID-19, a protesti su održani uz poštovanje socijalne distance i obaveznog nošenja zaštitnih maski i rukavica.

23:14

Češka kreće sa selektivnim otvaranjem granica

Vlada Češke saopštila je da će 15. juna otvoriti granice za državljanje 29 zemalja iz Evrope, s tim što će za neke od njih biti neophodan negativan test na koronavirus.

Kako se navodi u saopštenju, bez testa će u Češku moći da ulaze državljani Austrije, Finske, Norveške, Islanda, Nemačke, Švajcarske, Lihtenštajna, Hrvatske, Slovenije, Grčke, Slovačke, Poljske, Mađarske, Rumunije, Bugarske, Kipra, Estonije, Litvanije i Letonije.

22:18

Portugal otvara bioskope i pozorišta

Bioskopi, pozorišta i koncertne dvorane širom Portugala od danas ponovo rade nakon dva i po meseca od zatvaranja usled pandemije korona virusa.

Trećom fazom ublažavanja mera, rad na daljinu više nije obavezan, a vernicima je ponovo dozvoljeno da prisustvuju verskim obredima.

Sportske dvorane su takođe nastavile sa radom po novim zdravstvenim pravilima, čak i tržni centri u zemlji, osim u regionu Lisabona.

Lisabon i okolina poslednjih dana imaju znatno veći broj zaraženih koronavirusom nego ostatak zemlje, a nova procena situacije se očekuje u četvrtak.

Od novih 200 zaraženih koronavirusom, njih 193 je iz Lisabona i okoline, pokazuju današnji podaci koje objavljuju zdravstvene vlasti.

U Portugalu su od korona virusa umrle 1.424 osobe, a zaraženih je 32.700.

Dok ministarka kulture Grasa Fonseka poziva publiku da se "vrati u bioskope i pozorišta", umetnički krugovi i dalje traže veću pomoć države zbog opšte nesigurnosti u ovoj oblasti.

22:15

Lončar: Traži se rezervno rešenje za smeštaj pacijenata sa Sajma

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da se traži rezervno rešenje za smeštaj pacijenata obolelih od koronavirusa, koji se nalaze na Sajmu, i da će ukoliko zadovoljava uslove, to biti bolnica u Mladenovcu.

Lončar je nakon sastanka sa direktorima Kovid bolnica rekao da će ovih dana komisija Ministarstva zdravlja otići da pogleda bolnicu u Mladenovcu, da vidi da li ispunjava uslove za zbrinjavanje kovid pacijenta.

"Ukoliko ispunjava uslove mi bi privremenu bolnicu na Sajmu zatvorili, a njenu ulogu bi preuzela bolnica u Mladenovcu", naveo je ministar.

Trenutno se na Sajmu nalazi 101 pacijent. U utorak i sredu treba da bude testirano 60 pacijenata, te se očekuje da će broj pacijenta od srede biti manji od 50 obolelih.

Izvor: Tanjug

22:10

Ponovo idu vozovi u BiH

Nakon pauze od više od dva meseca, u sklopu mera zbog širenja koronavirusa, u Federaciji Bosne i Hercegovine ponovo je uspostavljen železnički saobraćaj.

Vozovi će voziti izmenjenim redom vožnje.

U skladu sa epidemiološkim merama, putnicima se preporučuje održavanje razmaka od najmanje jednog metra, korištenje zaštitnih maski i dezinfekcija ruku pri ulasku u voz, kako bi svi u prevozu bili zaštićeni u najvećoj mogućoj meri.

21:33

Na Kosovu 27 novih slučajeva koronavirusa

Nacionalni institut za javno zdravlje Kosova (NIJZ) objavio je da su u Laboratoriji za molekularnu mikrobiologiju testirana ukupno 172 uzorka uzeta iz Klinike za zarazne bolesti i praćenje kontakata zaraženih na terenu i potvrdjeno je 27 slučajeva kovida 19. Pozitivnih slučajeva iz opštine Vučitrn je 14, iz opštine Podujevo pet, iz Kosova Polja takodje pet i iz Mitrovice tri slučaja.

U međuvremenu, do danas su se oporavile 843 osobe i preminulo je 30 osoba koje su imale i druge prateće hronične bolesti, dok je trenutno na korona virus pozitivno 237 osoba.

NIJZ kontinuirano nadgleda i sve kontakte u slučajevima zaraženih, proverava da li su u samoizolaciji i obezbedjuje lekarsku pomoć onima koji imaju simptome kovida 19.

21:23

Od posledica koronavirusa u domovima za stare u SAD preminulo 26.000 korisnika

Federalne zdravstvene vlasti u Americi dobile su izveštaj u kome se navodi da je u domovima za stare od posledica koronavirusa preminulo skoro 26.000 korisnika, uz napomenu da to nije konačna brojka, jer su podaci nepotpuni.

U dopisu Centara za medicinsku negu i Centara za kontrolu i prevenciju bolesti, u koji je AP imao uvid, navodi se da je obolelo više od 60.000 korisnika domova za stare i bolesne.

Ukazuje se i da je reč o parcijalnim podacima, jer nedostaju izveštaji iz 20 odsto od 15.400 domova, koliko ih ima u Americi, u kojima živi oko 1,4 miliona starih.

20:47

Najmanji broj novoobolelih u Italiji još od kraja februara

Italija je objavila da je u toj zemlji registrovano još 178 osoba zaraženih koronavirusom, što je najmanje dnevno povećanje broja obolelih od 26. februara.

Vlasti su objavile da je u prethodna 24 časa od posledica zaraze koronavirusom umrlo još 60 osoba, čime je broj mrtvih povećan na 33.475. Više mrtvih od Italije imaju jedino SAD i Velika Britanija.

18:32

Vlada Slovenije preporučuje nošenje maski

Mogućnost drugog talasa zaraze kovida-19 je stvarna opasnost pa se građanima preporučuje da uvek imaju masku, rekli su zvaničnici Vlade u Ljubljani. 

Iako je epidemija kovida-19 u Sloveniji nakon dva i po meseca završena, imati masku na licu i dalje je obvezujuće u zdravstvenim ustanovama, pri posetama domovima za starije osobe i u javnom prevozu. Imati masku uvek uz sebe nova je realnost na koju se treba priviknuti, rekao je portparol vlade za korona krizu Jelko Kacin.

Masku na lice treba nositi tamo gde nije moguće obezbediti fizičku udaljenost od 1,5 metara. Radnici obezbeđenja mogu zabraniti ulazak u prodavnice osobama koje je ne nose, kao i vlasnici ugostiteljskih objekata gostima, a poslodavci je mogu propisati kao obveznu meru za radnike.

18:31

U Hrvatskoj bez novoobolelih

U Hrvatskoj u poslednja 24 sata nije bilo novoobolelih i umrlih od koronavirusa, saopštio je Nacionalni štab civilne zaštite. 

Od početka epidemije, koronavirus je potvrđen kod 2.246 osoba, od kojih se oporavilo njih 2.077. Umrla su ukupno 103 obolela. U bolnicama se trenutno nalaze 22 pacijenta, četvoro na respiratorima.

Testirano je 66.695 osoba, od toga 290 u poslednja 24 sata.


17:46

Lončar: Ukoliko ispunjava uslove, bolnica u Mladenovcu preuzima ulogu Sajma

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da se traži rezervno rešenje za smeštaj pacijenata obolelih od koronavirusa, koji se nalaze na Sajmu, i da će ukoliko zadovoljava uslove, to biti bolnica u Mladenovcu.

Lončar je nakon sastanka sa direktorima Kovid bolnica rekao da će ovih dana komisija Ministarstva zdravlja otići da pogleda bolnicu u Mladenovcu, da vidi da li ispunjava uslove za zbrinjavanje kovid pacijenta.

"Ukoliko ispunjava uslove mi bi privremenu bolnicu na Sajmu zatvorili, a njenu ulogu bi preuzela bolnica u Mladenovcu" - naveo je ministar.

17:26

Sikstinska kapela otvorena posle tri meseca

Sikstinska kapela u Vatikanu od ponedeljka ponovo prima posetioce posle tri meseca koliko je bila zatvorena zbog pandemije.

Danas je tu kapelu posetilo 1.600 ljudi kojima su čuvari merili temperaturu i svi su morali da nose maske.

17:16

Spasovski po drugi put u izolaciji zbog koronavirusa

Premijer Severne Makedonije Oliver Spasovski je objavio da negativan rezultat njegovog testa na koronavirus, ali da će ostati u kućnoj samoizolaciji dok ne dobije zvanične preporuke epidemiologa.

Spasovski je jutros testiran na koronavirus jer je juče bio na partijskom skupu svoje stranke SDSM u Kumanovu s direktorkom Uprave za javne prihode Severne Makedonije Sanjom Lukarevskom, kojoj je potvrđen koronavirus.

"Nemam nikakve simptome, a dok ne dobijem zvanične preporuke epidemiologa, ostaću u kućnoj izolaciji", napisao je premijer i potpredsednik vladajuće SDSM na "Fejsbuku".

16:34

Čekaju se uputstva od Batuta kako bi se počelo sa testiranjem na antitela

Građani Srbije, kako je ranije najavljeno, trebalo je da mogu od danas da se testiraju na lični zahtev i otkriju da li imaju antitela na koronavirus. Ipak, kako je rečeno u Zavodu za javno zdravlje Grada Beograda za N1, još nisu stigla uputstva i protokoli za taj postupak od Instituta Batut.

Dodaju i da će javnost naknadno obavestiti o tome kad će biti moguće testiranje. Cena testa je 1.200 dinara, utvrdio je ranije Krizni štab.

16:21

Sedam pacijenata na lečenju u KC Kragujevac, dvoje na respiratorima

U Kliničkom centru Kragujevac je hospitalizovano sedmoro pacijenata zaraženih koronavirusom, a od tog broja dve osobe su na aparatima za mehanički potpomognuto disanje, podaci su do 16 časova Instituta za javno zdravlje Kragujevac (IZJZ).

Među analiziranim brisevima pacijenata u poslednjih 24 časa nema pozitivnih na Kovid 19 u sedam opština Šumadijskog okruga. Do sada je uzorkovano 6.330 pacijenata, a u Šumadiji je od početka pandemije obolelo 97 osoba, najviše u Kragujevcu (69) i Aranđelovcu (15).

Prema podacima kragujevačkog IZJZ u ovom trenutku je u kućnoj izolaciji osam osoba u Topoli i jedna u Kragujevcu.

IZJZ apeluje na građane da i dalje koriste rukavice i maske u zatvorenom prostoru , što češće dezinfikuju ruke alkoholom i da drže distancu od dva metra.

15:46

Virus u 15 ustanova socijalne zaštite, inficirano 95 korisnika i 30 zaposlenih

U 15 ustanova socijalne zaštite i domova za smeštaj odraslih i starih u Srbiji potvrđeno je prisustvo koronavirusa, a inficirano je 95 korisnika i 30 zaposlenih, saopštilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

15:39

Privremena bolnica na Novosadskom sajmu ulazi u proces zatvaranja

Pokrajinska vlada je saopštila da od utorka, 2. juna, privremena bolnica na Novosadskom sajmu, u kojoj su bili smešteni pacijenti oboleli od koronavirusa sa blažom kliničkom slikom, ulazi u proces zatvaranja.

Kako se navodi u saopštenju, svi pacijenti koji zahtevaju dalje kliničko lečenje biće smešteni u Kovid-centru Kliničkog centra Vojvodine.

15:33

Španija nastavila da ublažava mere, muzejima odobreno otvaranje

Gugenhajm muzej u Bilbau prvi je veliki muzej koji je ponovo otvoren u Španiji, gde je nastavljeno ublažavanje mera uvedenih zbog pandemije koronavirusa. Kako je objavljeno na sajtu Gugenhajma, taj muzej savremene umetnosti od danas je ponovo otvoren, ali je radno vreme skraćeno.

15:33

Uručena najviša vojna priznanja pripadnicima kineskog lekarskog tima

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin uručio je priznanja za tri člana lekarskog tima iz Kine, koji su u Srbiju došli 4. maja, a doktorka Čeng Šoudžen istakla je da su medalje priznanje njihovom radu i da predstavljaju simbol čeličnog prijateljstva Kine i Srbije.

15:24

Bez novoobolelih u Hrvatskoj

U poslednja 24 sata u Hrvatskoj nije bilo novoobolelih koronavirusom, a još je pet osoba ozdravilo, saopštio je Nacionalni štab civilne zaštite.

Ukupno je od koronavirusa obolelo 2.246 osoba, a ozdravilo 2.077.

Do sada je testirano 66.695 osoba, od toga 290 u poslednja 24 sata. Ukupno su preminula 103 pacijenta.

15:14

Od koronavirusa u Srbiji preminula još jedna osoba, 18 novozaraženih

U poslednja 24 časa u Srbiji je preminula još jedna osoba od posledica koronavirusa, objavljeno je na sajtu Ministarstva zdravlja covid19.rs.

Ukupan broj žrtava od početka epidemije je 244.

14:54

Ne jenjava broj preminulih i novoobolelih u Severnoj Makedoniji

U Severnoj Makedoniji još sedam osoba je umrlo od koronavirusa i registrovano je 89 novih slučajeva zaraze, objavio je ministar zdravlja Venko Filipče.

On je na Fejsbuku napisao da je tako ukupan broj umrlih od bolesti Kovid-19 porastao na 140, a broj dijagnostikovanih sluajeva od početka epidemije na 2.315.

14:47

Stefanović i Godfri razgovarali o postupanju Vlade i MUP tokom pandemije

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović ocenio je, u razgovoru sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu Entonijem Godfrijem, da je postupanje Vlade i MUP tokom pandemije koronavirusa bilo dobro i da su mere u cilju suzbijanja širenja virusa donošene pravovremeno.

14:41

BiH otvorila granice prema Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori

Bosna i Hercegovina je otvorila svoje granice prema Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori. Odluka se odnosi samo na građane te tri države.

Državljani ostalih zemalja mogu u BiH ući samo zbog poslovnih obveza, pod uslovom da poseduju poziv pravnog lica iz BiH i potvrdu o negativnom testu na koronavirus, ne stariju od 48 časova.

14:09

U okviru popuštanja mera, za danas je bilo planirano da krene i testiranje na antitela na lični zahtev. Reporter N1 je istraživao da li je počela primena te mere.

Izvor: N1

13:52

Velika Britanija ublažava mere uvedene zbog virusa

Velika Britanija počela je oprezno ublažavanje restriktivnih mera, uvedenih zbog virusa korona, uprkos upozorenjima da je opasnost od širenja epidemije i dalje suviše velika.

Uz otvaranje nekih škola, Britancima su omogućeni ograničeni kontakti sa članovima porodice i prijateljima na otvorenom prostoru i uz održavanje fizičke udaljenosti.

london, koronavirus, pijaca Izvor: REUTERS/Hannah McKay

13:50

U Južnoj Koreji pozivaju osetljive grupe na oprez zbog novog širenja virusa

Južnokorejski eksperti za zarazne bolesti pozvali su ljude starije od 65 godina, trudnice i druge medicinski osetljive osobe da ostanu kod kuće dok se zvaničnici bore da zaustave ponovno širenje koronavirusa usled povećane javne aktivnosti u toj zemlji.

U Centru za prevenciju i kontrolu bolesti je, povodom pojave 24 novozaražena povezana sa crkvama u blizini Seula, saopšteno da je "vidljiv porast broja visoko rizičnih pacijenata koji su zaraženi od članova porodice ili na verskim okupljanjima". 

Potrebno je da osobe starije od 65 godina, trudnice i ljudi sa hroničnim bolestima budu na oprezu, navedeno je u Centru.

Hrišćanske crkve počele su da vode kampanju za povratak vernika nakon što su južnokorejske vlasti sredinom aprila ublažile mere o fizičkom distanciranju, ali je ponovni porast broja zaraženih u Seulu proteklih nedelja primorao zvaničnike da obnove kontrolu okupljanja.

Inčon, lučki grad koji se nalazi zapadno od Seula, danas je zabranio okupljanja u više od 4.200 crkava i drugih religijskih objekata.

Takođe je izražena zabrinutost za preko 100 novozaraženih na radnim mestima, uključujući pozivne centre i jedno veliko skladište.

13:24

Moskovske vlasti su, u sklopu ublažavanja restriktivnih mera uvedenih zbog virusa korona, danas dozvolile ponovni rad trgovina koje ne prodaju hranu, hemijskih čistionica i servisa za popravku.

Građanima je omogućen odlazak u parkove i bavljenje sportom u određenim terminima.

Ugostiteljski objekti, frizerski saloni i teretane ostaju zatvoreni, a ljudima je i dalje potrebna elektronska dozvola za putovanja.

Rusija je sa skoro 415.000 zaraženih treća na svetu, posle Sjedinjenih Američkih Država i Brazila.

Prema zvaničnim podacima, virus je u Rusiji odneo 4.855 života, navodi AP.

13:15

Počeli da rade Vatikanski muzej i Koloseum

Vatikanski muzej danas je ponovo otvoren, pošto tri meseca nije radio zbog pandemije koronavirusa, a za posetioce je obavezna provera telesne temperature i održavanje fizičke udaljenosti.

Svoje kapije danas je otvorio i rimski Koloseum, ali je tom događaju prisustvovalo više televizijskih ekipa nego turista.

12:52

Braničevski okrug više nema nijednog pozitivnog

Braničevski okrug nema više nijednog pozitivnog na Kovid-19, izjavila je danas direktorka Zavoda za javno zdravlje Požarevac Ana Jovanović. "Nijedan stanovnik Braničevskog okruga nije na lečenju, svi su izlečeni", istakla je Jovanovićeva.

12:35

Zatvoreni svi vrtići u Pirotu

Štab za vanredne situacije u Pirotu doneo je odluku da se vrtići zatvore do daljegpošto je u nedelju potvrđeno da je zaposlena u kuhinji, a koja servira hranu u Predškolskoj ustanovi "Čika Jova Zmaj", pozitivna na koronavirus.

Iz Zavoda za javno zdravlje navode da su uzeti brisevi kod svih zaposlenih u kuhinji, kao i od onih sa kojima je zaražena servirka bila u kontaktu na radnom mestu.

12:31

U Indiji su u protekla 24 sata potvrđena 8.392 slučaja zaraze, čime je ukupan broj zaraženih porastao na 190.791.

Podaci stranice "Worldometer", na kojoj su dostupni poslednji podaci u vezi s epidemiološkom situacijom u svetu izazvanom koronavirusom, pokazuju da su u Indiji u istom periodu od posledica zaraze preminule 182 osobe.

Prema ovim podacima, ukupan broj preminulih u Indiji povećan je na 5.408.

Najviše slučajeva zaraze potvrđeno je u zapadnoj državi Maharaštra, gde je registrovano 67.655 zaraženih. Slede Tamil Nadu (22.333), Nju Delhi (19.844) i Gudžarat (16.779).

12:28

U Africi blizu 150.000 zaraženih koronavirusom

Na afričkom kontinentu je u protekla 24 sata potvrđeno gotovo 6.000 novih slučajeva zaraze, čime je ukupan broj zaraženih povećan na 147.099.

Afrički centar za kontrolu i prevenciju bolesti (Africa CDC) je saopštio da je broj oporavljenih porastao na 61.808.

Na afričkom kontinentu je od posledica zaraze koronavirusom do sada preminulo 4.228 osoba.

Najviše slučajeva zaraze potvrđeno je u Severnoj i Južnoj Africi, dok je u Istočnoj Africi zabeležen rast broja zaraženih.

Najviše smrtnih slučajeva zabeleženo je u Egiptu, gde je preminulo 959 zaraženih. Slede Južna Afrika (683), Alžir (653), Nigerija (287), Sudan (286), Maroko (205) i Kamerun (197).

12:22

Kosovo otvara drumske prelaze kao treću fazu popuštanja mera

Na Kosovu od danas nastupa treća faza olakšavajućih mera uvedenih nakon pojave koronavirusa, u okviru koje će biti otvoreni drumski prelazi kao što su Merdare, Vrbnica, Kula, Đeneral Janković (Elezov Han), Jarinje i Bela Zemlja.

Svako ko uđe na Kosovo biće podvrgnut kontroli na prelazima, rečeno je na konferenciji za novinare odlazećih premijera i ministra zdravlja, Aljbina Kurtija i Arbena Vitije.

Kroz nedelju dana utvrdiće se otvaranje vazdušnih linija, prenosi RSE.

Vitija je rekao da svaki građanin sa negativnim rezultatom na Covid-19 ne starijim od četiri dana, neće morati da ide u samoizolaciju, dok će oni bez testova morati da se samoizoluju sedam dana.

Ova mera će trajati do 20. juna do kada će se ponovo sprovesti procena epidemiološke situacije.

12:18

Iz Srbije u Crnu Goru samo uz negativan test na koronu ili karantin

Crna Gora od ponoći je otvorila granice prema Srbiji i drugim susedima ali državljani Srbije mogu da uđu u tu zemlju samo ako imaju negativan PCR test na koronavirus ili uz meru samoizolacije i karantina od 14 dana.

Odlukom crnogorske vlade u Crnu Goru od 1. juna mogu ući državljani i rezidenti 131 zemlje u kojima ima manje od 25 obolelih na 100.000 stanovnika, a Srbija nije medju njima.

Državljani i rezidenti zemalja koje imaju manje od 25 obolelih od Covid-19 na 100.000 stanovnika kada uđu u Crnu Goru ne idu u karantin ili samoizolaciju, ne rade testove na koronu, niti im je potreban bilo kakav dokaz da nisu oboleli.

Na osnovu spiska koji je sinoć objavljen u Crnu Goru bez negativnog PCR testa ili karantina ne mogu ući ni građani Severne Makedonije jer je u toj zemlji povećan broj obolelih.

Od zemalja regiona u Crnu Goru mogu ući državljani Bosne i Hercegovine, Albanije, Hrvatske, Slovenije.

Spisak zemalja čiji državljani ili rezidenti mogu ući u Crnu Goru bez ikakvih potvrda objavljen je na sajtu Institita za javno zdravlje Crne Gore.

12:13

Još dvoje zaraženih u Novom Pazaru, u Tutinu bez novozaraženih

Zavod za javno zdravlje u Novom Pazaru saopštio je da su u poslednja dva dana u tom gradu još dve osobe zaražene koronavirusom, dok u Tutinu nema novih slučajeva zaraze.

Ukupan broj zaraženih u Novom Pazaru je 109, a u Tutinu 31.

U ovom Zavodu je u poslednja dva dana testirana 71 osoba, a od početka pandemije 3.074.

12:12

U samoizolaciji četvoro funkcionera Severne Makedonije zbog kontakta sa Zećirijem

Dvoje članova Vlade Severne Makedonije, savetnik premijera i direktor Finansijske policije otišli su u samoizolaciju, zbog toga što su bili u kontaktu sa potpredsednikom SDSM Muhamedom Zećirijem koji je pozitivan na Covid-19.

Odlazak u izolaciju preko Fejsbuka su objavili vicepremijerka za ekonomska pitanja Mila Carovska, ministar za informatičko društvo i administraciju Damjan Mančevski, direktor Finansijske policije Arafat Muaremi i savetnik premijera za odnose sa javnošću Marjan Zabračanec.

Ministri i visoki funkcioneri SDSM Carovska i Mančevski i Zabračanec su u četvrak bili na sastanku kojem je prisustvovao i Zećiri, a na svojim fejsbuk profilima su uz informaciju da idu u samoizolaciju napisali da su tada poštovani svi protokoli za zaštitu od Covid-19.

Direktor Finansijske policije Arafat Muaremi je saopštio da je prethodnih dana imao susret sa Zećirijem i da je zbog toga odlučio da se samoizoluje.

Potpredsednik SDSM Muhamed Zećiri juče je objavio da je pozitivan na Covid-19, zajedno sa suprugom i tromesečnom kćerkom.

12:09

Otvorena srpsko-bugarska granica

Izvor: N1

Ekipa N1 razgovarala je sa građanima Srbije koji su danas prešli bugarsko-srpsku granicu, prvog dana od kada građani mogu da putuju iz jedne u drugu zemlju. Kako kažu, na bugarskoj strani morali su da popunjavaju formular i unesu svoje podatke.

12:00

U Rusiji ponovo dnevno više od 9.000 novozaraženih koronavirusom

U Rusiji je i dalje broj zaraženih koronavirusom na dnevnom nivou iznad 9.000, a ukupan broj inficiranih od početka epidemije je 414.878.

Krizni štab je saopštio da u zemlji ima 9.035 novih slučajeva, a samo u Moskvi 2.297.

11:32

Turska ublažava mere

turska Izvor: AFP/Yasin Akgul

Turska je danas, u sklopu ublažavanja mera uvedenih zbog pandemije koronavirusa, obnovila domaći avio saobraćaj, gostima je omogućeno da sede u restoranima, otvorena su obdaništa, muzeji i plaže.

Obnovljeni su letovi između Istanbula, Ankare, Izmira, Antalije i Trabzona, dok će druge linije biti postepeno otvarane.

Posle dva meseca, restorani i kafići ponovo mogu da prime goste, a ponovo rade i teretane, uz poštovanje fizičke udaljenosti i strogih higijenskih uslova.

Barovi i noćni klubovi ostaju zatvoreni, a za osobe starije od 65 godina i maloletnike i dalje važi ogranićenje kretanja.

11:21

Premijer i porodica zaraženi

Premijer Jermenije Nikol Pašinjan objavio je da je zaražen novim koronavirusom kao i članovi njegove porodice, dok se u zemlji pogoršava epidemija i bolnice su ophrvane pacijentima.

11:20

Beneficije za ruske medicinare koji leče kovid pacijente

Svaki dan rada sa pacijentima zaraženim koronavirusom u stacionarnim ustanovama, ambulantama i hitnoj pomoći ruskim medicinskim radnicima biće računat kao - tri dana.

Prethodno je objavljeno da je stimulativne uplate za april za rad sa pacijentima zaraženim koronavirusom dobilo više od 153.000 medicinskih radnika u unutrašnjosti zemlje - lekari, pomoćno osoblje, vozači hitne pomoći, te saradnici federalnih ustanova.

11:19

Direktorka: Sajam preko noći izguran iz poslovnog sna

Generalna direktorka Beogradskog sajma Danka Selić istakla je da sajam, pre izbijanja epidemije, imao odlične rezultate, najbolje u protekloj deceniji, ali da su potom značajne sajamske manifestacije odložene i kompanija je "preko noći surovo izgurana iz poslovnog sna".

10:59

Grčka otvorila hotele, bazene, osnovci krenuli u školu

Grčka je danas otvorila hotele, bazene, terene za golf, bioskope na otvorenom, žureći da se pripremi za ključnu letnju turističku sezonu koja će početi za dve nedelje. Deca koja pohadjaju osnovnu školu takodje su se vratila u školske klupe.

10:47

U RS 14 novozaraženih i jedna smrtni slučaj

U poslednja 24 sata u Republici Srpskoj testirano je 578 laboratorijskih uzorka, a koronavirus potvrđen je kod 14 osoba, a Institutu za javno zdravstvo RS prijavljen je jedan smrtni slučaj.

Do sada je u RS potvrđeno 1.422 slučajeva koronavirusa, a preminulo je ukupno 111 osoba kod kojih je potvrđen test na koronavirus.

9:56

Svi novooboleli su putnici koji su se vratili iz inostranstva

Kina sa 16 novih slučajeva zaraze koronavirusom u poslednja 24 sata beleži najveći porast novoobolelih u skoro tri nedelje nakon što je broj uvezenih slučajeva porastao u jugozapadnoj pokrajini Sečuan.

9:38

Kisić Tepavčević: Drugi talas neće biti tako jak

Zamenica direktora Instituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević rekla je da će biti drugog talasa epidemije ako koronavirus "preživi" na južnoj hemisferi i ponovo se vrati, ali da se sada zna šta treba preduzimati čak i bez vakcine.

Kisić Tepavčević je za televiziju Pink rekla da se više neće ponoviti tako jak udar epidemije koronavirusa, kao što je to bilo prvi put ove godine, i da ne treba sa panikom razmišljati o drugom talasu koji je vrlo verovatan.

9:37

Tiodorović: Epidemiološka situacija na jugu pod kontrolom

Epidemiološka situacija na jugu Srbije stavljena je pod kontrolu, izjavio je epidemilog Branislav Tiodorović. On je za Radio televiziju Srbije rekao da su trenutno u niškom Kliničkom centru na lečenju 44 pacijenta obolela od koronavirusa, u kovid bolnici u Leskovcu je tridesetak pacijenata i oko 80 obolelih je u Vranjskoj kovid bolnici.

Prema njegovim rečima, među obolelima u Vranju je mnogo mladih ljudi i mnogo asimptomatskih kliničkih slika.

"Mnoge mere za suzbijanje epidemije su relaksirane, ali građani i dalje imaju obavezu da nose maske u zatvorenom prostoru i da drže razmak. Rukavice su potrebne u firmama, na pijaci ili trgovini. Potrebno je takođe više puta prati ruke i vršiti dezinfekciju", izjavio je Tiodorović.

9:35

Kon: Nula pozitivnih za dve nedelje

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da "objektivno više nismo u epidemiji" koronavirusai da je kraj epidemije već došao, a da "ulazimo u period kada se očekuje da počne sporadično da se javlja".

"Naredne dve nedelje treba polako da se ugasi, da se pojavi nula. Može da se desi da se ne pojavi tako brzo. Mi nismo više u klasičnoj epidemiji", rekao je Kon za Radio televiziju Srbije.

8:42

U SAD više od 500 preminulih u danu

U SAD je u poslednja 24 časa od koronavirusa umrlo još 598 ljudi što dovodi do 104.356 ukupan broj umrlih od pandemije u zemlji, prema dnevnom bilansu univerziteta Džons Hopkins. Ukupno su zabeležena 1.788.762 zaražena koronavirusom, čime je ta zemlja daleko najteže pogođena kovidom-19 u svetu, prema podacima univerziteta sa sedištem u Baltimoru.

8:26

Otvaranje granica sa susedima

Ministar Ivica Dačić ranije je najavio da će Srbija od danas otvoriti granice sa Crnom Gorom, Severnom Makedonijom, Bosnom i Hercegovinom i Albanijom.

8:19

Klinički centar se vraća u redovan rad

Klinički centar Srbije vraća se u redovan rad, a prvo će biti lečeni hitni pacijenti, rekao je za RTS direktor te ustanove Milika Ašanin. On dodaje da u ovom trenutku na Klinici za plućne bolesti nema nijednog pacijenta, iako je ona bila jedna od glavnih kovid bolnica.

"Što se tiče Infektivne klinike, i tu se značajno smirila situacija. Iz dana u dan imamo sve manje pacijenata u prijemno-trijažnoj ambulanti. Što se tiče odeljenja, imamo 62 pacijenta od kojih je samo 32 pozitivno na koronavirus. Imamo nešto pacijenata na intenzivnoj nezi i pet pacijenata na respiratoru, ali oni su prevedeni iz KBC Zvezdara u procesu njihovog izlaska iz kovid sistema", objašnjava Ašanin.

Kaže da je u petak i subotu rađena detaljna dezinfekcija cele Klinike za plućne bolesti, a u toku su testiranja zaposlenih.

"Odmah po dobijanju rezultata, očekujemo da će već sredinom nedelje klinika početi normalno da radi", navodi Ašanin.

8:14

Isplata 100 evra za 1,3 miliona građana

Na račune oko milion i 350 hiljada građana danas će biti uplaćeno 100 evra, najavio je predsednik Aleksandar Vučić u nedelju uveče na TV Pink. Predsednik je najavio i da će 4. juna preduzetnici, mikro, mala i srednja preduzeća dobiti minimalnu zaradu za zaposlene, koja se isplaćuje u sklopu mera podrške usled pandemije koronavirusa.

8:13

Testiranje na antitela u domovima zdravlja

Građani Srbije od danas mogu da se testiraju na lični zahtev i otkriju da li imaju antitela na koronavirus. Cena testa je 1.200 dinara, utvrdio je ranije Krizni štab. Testiranje će moći da se obavi u svim domovima zdravlja, institutima i zavodima za javno zdravlje, u Zavodu za zaštitu zdravlja radnika železnice i Zavodu za zaštitu zdravlja studenata.

Tagovi:

POVEZANE VESTI

Komentari (6)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Informisite nas

Zanima nas zbog npr. pozitivnog testa na antitela i mogucnosti pozitivnog korona testa, Ozdravilo je 6,726 , aktivno je 4,460 slucaja. Hospitalizovano je 468 pacijenata, a na respiratorima je njih devet. Znaci samo rizicne osobe i tezi slucajevi idu u bolnicu, ostalih 4000 je u samoizolaciji ili su svi u privremenim bolnicama???

Goran

Da li ovo znači da imamo 21 zaraženog stanovnika na 100 000 i da možemo u CG? 100000/trenutan broj obolelih (ukupno zaraženi - izlečeni)

Nele

Necemo moci, jer ste losi u matematici. Prvo, broj aktivnih slucajeva predstavlja ukupan broj registrovanih, minus broj izlecenih i preminulih. Znaci 4460. Zatim, to predstavlja broj aktivnih slucajeva u ukupnoj populaciji, dakle na 8 740 077 (zvanicna statistika). Znaci da je broj aktivnih na 100 000 jednako 51. Trece, taj broj ne bi trebalo da bude relevantan, buduci da mnoge zemlje ne azuriraju redovno statistku za izlecene.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

Najnovije vesti

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Stupar za upad u skupštinu optužio pripadnike "službe" 00:50 h

00:50 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Svetske agencije izvestile o protestu: Upad u Skupštinu i suzavac 00:42 h

00:42 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Brnabić: Država će zaštititi pravni poredak 00:08 h

00:08 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Protest protiv najavljenih mera i u Novom Sadu, policija čuva Gradsku kuću 00:02 h

00:02 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Demonstranti ušli u Skupštinu Srbije - sukob sa policijom, bačen i suzavac 00:00 h

00:00 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Dačić i Marković optužili opoziciju za pokušaj upada u skupštinu 07.07.2020.

07.07.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Mališić: Suspendovan Krizni štab, predsednik govori direktivama 07.07.2020.

07.07.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Georgiev: Vučić pozvao ove ljude svojim nastupom 07.07.2020.

07.07.2020.  |  Vesti

loader