Izbor članova UO Instituta za filozofiju: Da li je Vlada morala da se konsultuje

Izbor članova UO Instituta za filozofiju: Da li je Vlada morala da se konsultuje

"Nikakvog kršenja zakona nije bilo prilikom izbora članova Upravnog odbora Instituta za filozofiju i društvenu teoriju, suvereno je pravo vlade da bira predstavnike i nije predviđena konsultacija sa naučnim većem kao što se često može čuti u javnosti", kaže državni sekretar u Ministarstvu prosvete Vladimir Popović. Luka Glušac sa Instituta kaže da je pravilo i dobra praksa da Vlada konsultuje Institut kad bira članove UO, kako bi se zaštitila autonomija.

Više stotina svetskih intelektualaca podržalo je međunarodni apel Instituta za filozofiju i društvenu teoriju, upućen Vladi Srbije, u nastojanju da, kako se navodi, se odbrani autonomija ove naučne institucije, sloboda istražiačkog rada i demokratija.

"Naša namera je promocija i razvoj nauke i zakon o nauci je jedan od novih, donet je uz dugu raspravu i podršku naulne zajednice, nikakvog kršenja nije bilo prilikom izbora članova UO", poručuje Popović.

"Pravilo i dobra praksa je da vlada konsultuje Institut kad birta članove UO. Prekršena je u slučaju Instituta, izvršen je izbor članova koji ne odgovara ni istraživačkoj orijentaciji, ni programu, ni ugledu Instituta", smatra Luka Glušac.

S druge strane, Vladimir Popović poručuje da ni u jednom drugom institutu nije bilo problema i dodaje da ne postoji praksa konsultovanja sa naučnim većem priliko izbora članova UO.

"Mi mnoge UO koje smo zatekli nismo promenili, to nema veze s politikom. Ja sam pozvao predsednika Mitrovića, nije hteo da ostane i tako je krenuo izbor, profesor Babić takođe nije hteo da bude u UO. Kriterijumi su jasno definisani u zakonu, većina članova treba da bude u naučnom ili nastavnom zvanju, Avramović je naučni savetnik, to je najviše naučno zvanje", naveo je Popović.

Državni sekretar ističe da je nauka jedan od prioriteta Vlade, da je formiran naučni fond, povećana ulaganja i da se sluša glas međunarodne zajednice. Za pismo 400 svetski intelektualaca koji su podržali Institut za filozofiju i društvenu teoriju kaže da je važan stav intelektualaca, ali da je problem što se ne zna kako izgleda to što su oni podržali.

"U NIN-u je bila jedna verzija, u drugim medijima druga. U tom apelu ima puno rečenica koje nisu tačne. Avramović nema nikakve veze s gašenjem odeljenja u Novom Sadu, piše da je bio visoki funkcioner SRS i SNS, a on to nije", poručuje Popović.

Luka Glušac, međutim, poručuje da su konsultacije nesporna stvar i da se one sprovode kako bi se pronašao najbolji sastav UO.

"Nisu svi instituti isti, Institut za filozofiju se pozicionirao u međunarodnim okvirima zbog ugleda i rezultata koje je postigao, zbog uspešnosti Institurta i istraživača i ugleda koji je Institut stekao, motivisao je 400 najpoznatijih intelektualaca da ga podrže u odbrani autonomije. Konsultacije su pravilo, poznato nam je da su sprovedene kad su izabrani UO drugih instituta, nejasno je zašto je to prekršeno", rekao je Glušac.

Namera Vlade je da reši situaciju, nije nam namera da postavimo direktora već hoćemo javni konkurs, najboljeg kandidata i da se Institut dovede u red i zakonsko poslovanje, kaže Popović.

"Nemate usvojen finansijski plan jer ste odbili UO. Odstranjujete ljude koji imaju različito mišljenje", rekao je on.

Na to Glušac odgovara da je inoviranje kadra standard u svetskoj nauci.

"2011. Institut je imao 18 istraživača, danas ih ima 38. Avramoviću ne sporimo naučno zvanje, i pre imenovanja za predsednika UO veoma loše se izražavao o Institutu, ima lične ambicije, naziva univerz najvećom NVO, nema profil međunarodnih naučnih rezultata koji odgovaraju ugledu Instituta za filozofiju. Avramović je bio na visokom položaju na koji ga je nominovala SRS. Predsednik i direktor su ogledalo Instituta. Ne postoji reputacija Avramovića u međunarodnim naučnim okvirima", rekao je Glušac.

Na to državni sekretar odgovara da je ima mnogo bolje reference nego prethodni predsednik.

"U nauci imamo samo 3 v.d. direktora. Direktor nije nametnut, prethodnom direktoru je istekao mandat, da ne bismo imali pravni vakuum mi smo imenovali v.d. Za v.d. je imenovana osoba koja nema veze s politikom, prethodni direktor je postavljen na isti način kao trenutni kolega", rekao je Popović.

"Nije raspisan konkurs jer je bilo i vanredno stanje, konstituisaćemo ćemo UO, bilo je nekoliko sastanaka, Avramović je spreman da se povuče, Vlada će izaći s predlogom UO, naš cilj je da se raspiše javni konkurs i da se izabere najbolji kandidat", zaključuje državni sekretar. 

POVEZANE VESTI

Komentari (10)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Dragan

Ovo jasno liči na ono što je neko nazvao disciplinovanje naučnih radnika, ... potpuna partijska kontrola svih pora života je ideal ove vlasti .... Nije za utehu, ali pogledajte upravne odbore u drugim institutima društvenih nauka i reference članova upravnih odbora nekih instituta ... njihove naučne kompetencije ... Predlažem da neko (ako ima vremena i energije za takve stvari) napravi analizu ... Bojim se da postojeći propisi ostavljaju suvše prostora za različita tumačenja ... i da pozivanje na takve propise (pravila) može biti naročito delotvoreno ...

Trifa

Kadrovi sa Megatrenda, sa kupljenim diplomama i bez elementarne naucne pismenosti, sede u ministarstvima i Vladi, sa jedinim ciljem da vlasti jednog coveka potcine sve sto je zdravo i slobodoumno u Srbiji. Nemojte od njih ocekivati da razumeju delatnost naucnih instituta i apel Noama Comskog jer je to za njih spansko selo. U ozbiljnom blatu je Srbija, ali tako je uvek pred kraj svake vlasti.

Drago

Kakav kredibilitet ima vlada ciji ministri, po recima samog Vucica, mogu da imaju i samo osnovnu skolu? Obrazovanje ove vlade je na nivou kupljenih diploma i doktorata u raznim Megatrend kioscima, gde pored cigareta, zvaka, upaljaca..., mozete kupiti i obrazovanje. Nesto slicno kupovini "patriotizma" za 100 obecanih evra.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

BLOG UŽIVO: Teška noć u Novom Pazaru - 10 osoba preminulo, nove mere u Beogradu 12:01 h

12:01 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vulin: Specijalni rat protiv Vojske i države Srbije vodi se lažnim vestima 11:36 h

11:36 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Počeo video samit Beograda i Prištine u Parizu 11:29 h

11:29 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Mihajlović: Svaki dan demonstracija će doći na naplatu 11:18 h

11:18 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

SZS: Režim huliganima dao slobodno veče 10:52 h

10:52 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Bolnica u Novom Pazaru isplaćivala manje plate zaposlenima od zakonom propisanih 10:51 h

10:51 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Savetnik u Kongresu SAD: Srbija i RS nisu suočile sa ratnom prošlošću 10:42 h

10:42 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Popović i Rakić Vodinelić: SNS rasturio državu, policija brutalnija nego 90-ih 10:26 h

10:26 h  |  Vesti

loader