SNS anketari zovu građane, provajderi negiraju da su dali brojeve telefona

SNS anketari zovu građane, provajderi negiraju da su dali brojeve telefona

Izvor: N1

Proteklih dana građane Srbije osim na fiksne telefone, aktivisti vladajuće partije zovu i na mobilne. Pojedince je takva praksa zabrinula, jer nisu dobili jasan odgovor odakle Srpskoj naprednoj stranci njihovi privatni brojevi, što je ponovo nametnulo temu o poverljivosti ličnih podataka i njihovoj zloupotrebi u partijske svrhe.

Prvo su mu dolazili aktivisti Srpske napredne stranke na vrata. U više navrata. A onda mu je u četvrtak zazvonio mobilni telefon. Nišlija Marko Radulović kaže, sagovornica sa druge strane je bila prijatna, a pitanja su bila već poznata - da li ste zadovoljni reakcijom države na kovid-19 i za koga ćete da glasate.

"Ja sam je zamolio da mi odgovori na pitanje odakle štabu Aleksandra Vučića moj privatni broj, ona je rekla, ukoliko nisam za Aleksandra Vučića ne moram da odgovaram. Ja sam rekao da nije uopšte u pitanju da li sam ja za njega, nego me interesuje odakle njoj moj privatni broj telefona. Na šta je ona rekla to možete da vidite sa vašim provajderom", prepričava Radulović kako je tekao razgovor sa aktivistkinjom SNS.

Radulović je to i uradio i dobio odgovor Telekoma da to preduzeće nije odavalo lične podatke.

"Telekom Srbija garantuje tajnost podataka svojih korisnika i smatra ih poslovnom tajnom. Svi naši korisnici su nam važni, a Vaše poverenje u naše poslovanje od izuzetnog značaja, stoga Vas uveravamo da Vaši podaci sigurno nisu zloupotrebljeni i čuvaju se na način kako je to Zakonom propisano", odgovorio je Telekom.

Isti broj, istim povodom kontaktirao je i korisnike Telenor mreže, u kojoj odgovaraju kratko i jasno: "Telenor posluje u potpunosti poštujući Zakon o zaštiti podataka o ličnosti i nismo dostavljali podatke o korisnicima nijednoj političkoj partiji".

Kako političke stranke dolaze do brojeva koji nisu u imeniku i da li je reč o nezakonitoj radnji?

Bivši poverenik za zaštitu podataka o ličnosti kaže, ako je i tačno da operateri objavljuju kontakte korisnika, reč je o benignijoj pojavi u odnosu na prethodne.

"Mi smo imali čitav niz ekcesa, čitav niz daleko ozbiljnijih ekscesa. Trenutno je aktuelno ovo famozno pismo aktuelnog predsednika penzionerima, koje se ponavlja. Dakle, čitav niz ekscesa koji su ukazivali da su kompletne baze podataka, ogromne sa više stotina hiljada ili sa približno dva miliona, koliko je recimo bila baza podataka penzionih osiguranika, stavljena na raspolaganje, recimo vladajućoj stranci", kaže bivši poverenik Rodoljub Šabić.

"Često smo bili svedoci da se lični podaci vrlo različiti, čak i naročitno osetljivi, delikatni, o zdravstvenom stanju, o primanju socijalne pomoći, dakle, podaci najosetljivije vrste, bez većih problema stavljaju na raspolaganje predstavnicima političkih stranaka", dodaje Šabić.

On objašnjava, sami brojevi nisu sporni, ali ako korisnici imaju problem, ne bi trebalo da budu stavljeni na raspolaganje. Što je slučaj sa Radulovićem.

"Ja sam vidno psihički uznemiren, jer se osećam kao da sam u situaciji da neko pravi evidenciju u ovom gradu ko pripada opciji Srpske napredne stranke i ko ne pripada. Jednostavno, ne želim da niko moje demokratsko pravo da ostanem anoniman u izbornom procesu, da li ću učestvovati ili ne, zloupotrebljava", kaže Radulović.

U vladajućoj stranci nisu odgovorili na pitanje odakle im privatni brojevi mobilnih telefona.

Televizija N1 pokušala je da putem broja, za koji građani tvrde da pripada štabu SNS-a, dođu do, kako ju je Radulović opisao, prijatne anketarke, ali umesto nje čulo se samo zvuk koji znači zauzeće telefonskog broja.

POVEZANE VESTI

Komentari (91)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Slobodan

Nema potencijalnog glasaca koji nije pozivan telefonom sa pitamjem za koga ce te glasati pa oni koji se nisu eksplicitno izjasnili da ce glasati za pozivaoca on nije ni dobio glasacki listice za gladanje a nema ga ni evidentiran u spisak glasaca.Nema prostora za bojkot ili da glasa za pogresnu szranku? Tuzno ali istinito, to je nasa demokratija, nasa prava, nasa tuzna realnost

Dragan

Telekom na angro prodaje podatke pretplatnika.Ja dok sam bio na mts sam nedeljno dobijao pozive nekih ilegalnih prodavaca svega i svačega od jorgana do letovanja.

Sascha

Recimo, kod registracije vozila većina ne razmišlja i upisuje stvarne brojeve na registracione listove, iako niko nije u obavezi da ostavi svoj broj, a mogu da upišu i fiktivan broj. Eto jednog izvora.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

UŽIVO: "Arena" kao privremena bolnica, vanredna situacija u nekoliko gradova 04.07.2020.

04.07.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Niški Štab za vanredne situacije usvojio 24 mere za suzbijanje epidemije 04.07.2020.

04.07.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Ugostitelji u Čačku protestovali zbog ograničenja rada u vanrednoj situaciji 04.07.2020.

04.07.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

7 na N1: Korona ponovo u piku, studenti izašli na ulice, zvižduci za premijerku 04.07.2020.

04.07.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

U Kraljevu umrle još dve osobe od koronavirusa, ukupno sedam 04.07.2020.

04.07.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

U Kraljevu uvedena vanredna situacija zbog koronavirusa 04.07.2020.

04.07.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Pelemiš: Treba jasno i glasno reći - virus nije oslabio 04.07.2020.

04.07.2020.  |  Vesti

loader