BLOG UŽIVO: U Srbiji 240 žrtava koronavirusa, dozvoljeni skupovi s 1.000 ljudi

UKRATKO

  • Jedna žrtva koronavirusa u poslednja 24 sata, umrlo ukupno 240 osoba
  • Do sada 11.275 potvrđenih slučajeva zaraze, 48 novih
  • Od 1. juna dozvoljeni skupovi s najviše 1.000 ljudi
  • Test na antitela 1.200 dinara
  • U toku onlajn prijava za pomoć od 100 evra ili na broj 0800-101-10
  • U svetu umrlo više od 355.000 ljudi, obolelo više od 5,7 miliona
UČITAJ JOŠ+
23:06

Na Kosovu danas jedan slučaj zaraze

U Laboratoriji za molekularnu mikrobiologiju Nacionalnog instituta javnog zdravstva Kosova (NIJZ) testirano je danas 267 uzoraka uzetih sa Klinike za infektivne bolesti i praćenjem kontakata zaraženih na terenu i jedan je slučaj pozitivan na korona virus, čime je broj zaraženih povećan na 1.048. Pozitivan slučaj je slučaj kontakta u opštini Vučitrn.

Istovremeno je danas sedam osoba prema kriterijumima SZO izlečeno, tako da je do sada oizlečeno 801 lica, dok su trenutno aktivno zaraženo 217 osoba. Preminule su 30 osobe koje su pored COVID 19 bolovale i o drugih pratećih hroničnih bolesti. U laboratoriji NIJZ do danas je testirano 13.992 osoba.

22:57

Epidemija u Švedskoj se ne smiruje

Koronavirus je u poslednja 24 sata u Švedskoj odneo još 95 života, jedan manje nego prethodnog dana, što govori da se epidemija u toj zemlji ne smiruje. Od početka pandemije u Švedsko je od posledica kovida-19 preminulo 4.220 ljudi, iz visoku stopu smrtnosti od 12,1 odsto, a sa 418 umrlih na milion stanovnika ta država je na šestom mestu u svetu.

Danas je registrovano 648 novih slučajeva, 51 više nego u utorak, a ukupno je obolelo 35.088 osoba. Švedska ni u jednom trenutku nije primenjivala restriktivne mere, čak ni kada su u pitanju domovi za stare i bolesne, koje je virus pokosio, pa su čak 90,4 odsto umrlih stariji od 70 godina.

21:14

U Turskoj umrle još 34 osobe

U Turskoj su u protekla 24 časa od koronavirusa umrle 34 osobe, rekao je turski ministar zdravlja Fahretin Koča.

Prema njegovim rečima, od početka pandemije u Turskoj je umrla 4.431 osoba.

On je naveo i da je registrovano novih 1.035 zaraženih koronavirusom čime je broj obolelih povećan na 159.797, ali da se više od 121.500 oporavilo.

21:13

Broj umrlih u Francuskoj manji od 100 sedmi dan zaredom

Broj umrlih u Francuskoj od virusa korona manji je od stotinu, sedmi dan zaredom, dok je broj zaraženih u blagom porastu.

Francuski premijer Eduar Filip sutra će objaviti detalje novih koraka u ukidanju dvomesečne blokade uvedene 17. marta.

Nešto ranije su poslanici Donjeg doma francuskog parlamenta odobrili upotrebu aplikacije za praćenje kontakata zaraženih virusom zbog čega se očekuje da će aplikacija biti u funkciju tokom vikenda.

20:35

Novi rast broja zaraženih i preminulih u Italiji

U Italiji je u protekla 24 časa od koronavirusa preminulo 117 osoba, što je povećanje u odnosu na jučerašnjih 78, saopšteno je iz Agencije za civilnu zaštitu.

U saopštenju se navodi da je broj zaraženih povećan za 584, što je takođe povećanje u odnosu na jučerašnjih 397.

Od početka pandemije u Italiji je preminulo 33.072 ljudi. Zaraženo je 231.139 osoba.

20:34

U Španiji preminula jedna osoba

U Španiji je u protekla 24 časa od koronavirusa preminula jedna osoba, saopšteno je iz španskog Ministarstva zdrav lja.

U proteklih sedam dana prijavljeno je 39 smrtnih slučajeva čime je broj umrlih povećan na 27.118.

Vlasti su upozorile da bi podaci mogli varirati u narednim danima jer se primjenjuje nova metodologija za prijavu zaraženih i smrtnih slučajeva.

20:27

Luksemburg testira sve građane

Luksemburg je počeo sa programom testiranja na koronavirus u okviru koga će u narednih devet nedelja proveriti svakog od oko 600.000 ljudi, kao i prekograničnih radnika.

Luksemburg je druga najmanja zemlja po površini i broju stanovnika u 27-članoj Evropskoj uniji, okružen Francuskom, Nemačkom i Belgijom, takođe je jedna od najbogatijih na svetu u pogledu BDP-a po glavi stanovnika.

Svrha ovakvog programa testiranja je pokušaj da smanji opasnost od potencijalnog drugog talasa, koji će se, prema predviđanjima, pojaviti posle leta.

20:14

Politika ili epidemija - šta je iza odluke Podgorice o "rampi" za građane Srbije

Polemika na relaciji Beograd-Podgorica ne prestaje. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da nema nikakvu sumnju da je odluka Crne Gore da njene granice od 1. juna ne budu otvorene za državljanje Srbije politička odluka.

Crnogorski premijer Duško Marković odgovara da je oduka doneta na osnovu epidemiloških procena.

Pogledajte prilog TV N1

20:13

Ukidanje karantina na Kosovu

Vlada Kosova donela je odluku da od 30. maja ukine karantin u Studentskom centru u Prištini i u selu Vranidolu.

U saopštenju vlade navodi se da je odlučeno da se osobe u karantinu u ta dva mesta testiraju i puste u samoizolaciju u narednih 14 dana.

Takođe, odlučeno je da su svi koji ulaze na Kosovo dužni da se samoizoliraju tokom 14 dana, pod nadzorom medicinskih timova.

20:00

Mediteranske plaže i kockarnice u SAD čekaju turiste, u Koreji porast zaraženih

Dok mediteranske plaže i kockarnice u Las Vegasu planiraju da ponovo dočekaju turiste, Južna Koreja je danas prijavila porast epidemije i razmatra ponovno uvođenje socijalnog distanciranja, pokazujući tako neuspeh u ponovom otvaranju, u odnosu na druge države.

19:24

Barovi i noćni klubovi još ne rade, vlasnici - ne isplati nam se uz ovakve mere

Epidemija je uticala i na razvoj ugostiteljstva u Srbiji. Iako su sa popuštanjem vladinih mera, kafići i restorani nakon dvomesečne pauze otvoreni, noćni barovi i klubovi još ne rade. Vlasnici tih objekata kažu da im se ne isplati da počnu sa radom, jer su pojedine mere i dalje na snazi. Zato apeluju na državu da im omogući finansijsku pomoć. Iz Ministarstva turizma za N1 kažu da će ugostitelji imati pravo na "povoljne kredite" kako bi se vratili u normalu.

Izvor: N1

19:23

Bez posla u Boingu ostaje 6.770 radnika u Americi

Izvršni direktor Boinga Dejv Kalhun sapoštio je da će obavestiti 6.770 radnika u Americi da će ostati bez posla, čime preostaje nekoliko hiljada otpuštanja planiranih za naredne mesece, prenosi Rojters.

19:22

Francuska zvanično zabranila upotrebu hidroksihlorokina za lečenje COVID-19

Francuska je odlučila da zabrani sporni lek hidroksihlorokin za lečenje COVID-19 posle više nedelja rasprava oko njegove efikasnosti i objave istraživanja koje ukazuje na njegova opasna dejstva.

U ukazu objavljenom u Službenom listu Ministarstvo zdravlja je ukinulo odredbe kojima se od kraja marta dozvoljavalo prepisivanje tog leka za lečenje COVID-19, samo u bolnicama i samo za teške pacijente.

18:17

Kačinjski insistira na izborima uprkos epidemiji

Lider vladajuće poljske stranke Pravo i Pravda Jaroslav Kačinjski izjavio je da izbori za predsednika Poljske, posle onih nevažećih, održanih, ali bez glasanja 10. maja, moraju da se održe najkasnije 28. juna i da će vlasti iskoristiti sva sredstva koje država ima da izbora bude.

"Neki žele da odbace ustavna rešenja za termin izbora. Poslednji mogući termin je 28. jun. Nema tu nikakve dalje mogućnosti za izmene. Oni koji predlažu odlaganje seju haos. Iza toga stoje samo pojedinačni interesi i to sasvim sigurno nije u interesu Poljske i nije u skladu sa Ustavom", kazao je Kačinjski novinarima u Varšavi.

18:16

"Švajcarska se ponovo rađa"

Švajcarska vlada je danas odlučila da ublaži niz mera uvedenih zbog pandemije koronavirusa, a od subote će biti dozvoljena spontana okupljanja do 30 osoba.

Pored toga, od 6. juna će biti dozvoljene sve manifestacije javne ili privatne do 300 osoba, što će brojnim međunarodnim organizacijama u Ženevi, poput UN, omogućiti nastavak rada.

Sa 10 do 15 novozaraženih dnevno u odnosu na više od 1.000 sredinom marta, "Švajcarska se ponovo rađa", kako je rekla predsednica Simoneta Somaruga predstavljajući ove odluke.

18:15

Ublažavanje mera u Moskvi

Gradonačelnik Sergej Sobjanjin založio se za ublažavanje mera u borbi sa korona virusom u Moskvi od 1. juna.

Na savetovanju sa predsednikom Vladimirom Putinom, Sobjanjin je predložio da Moskovljani imaju mogućnost da šetaju po rasporedu, kao i da se otvore prodavnice neprehrambene robe gde radi oko 300.000 ljudi.

"Mi predlažemo da ove mere budu u režimu testa, i da se napravi raspored kada građani koji žive u ovim ili onim zgradama mogu da izlaze da prošetaju", naveo je Sobjanjin.

18:02

Kraj sezone u ABA ligi

Sezona 2019/2020. u ABA ligi biće okončana bez šampiona, potvrđeno je na sastanku klubova.

Za odluku je bila dovoljna prosta većina, ali klubovi su se odlučili da se sezona ne nastavi. To je bilo i očekivano posle odluke Evrolige da u EL i Evrokupu igraju isti timovi kao prethodne sezone, pa je izostao taj deo takmičarskog motiva.

18:01

Lagard očekuje pad evropske privrede od osam do 12 odsto

Predsednica Evropske centralne banke (ECB) Kristin Lagard ocenila je da će ekonomija evrozone ove godine zbog pandemije koronavirusa doživeti pad između osam i 12 odsto.

Lagard je tokom druženja sa mladim ljudima u Frankfurtu čelnica ECB je odgovala na pitanja o ekonomiji. On je rekla da je "umereni" scenario rasta ECB "uzeo pauzu", objavila je agencija Anadolija.

17:59

Fon der Lajen predstavila plan pomoći evropskoj privredi

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen pozvala je Evropljane da "ostave po strani predrasude" i podrže njen plan za oporavak privrede od 750 milijardi evra nakon pandemije koronavirusa.

16:04

Zaraženo 114 korisnika i 30 zaposlenih u ustanovama socijalne zaštite

Prisustvo koronavirusa je u Srbiji potvrđeno kod 114 korisnika i 30 zaposlenih u ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih. 

U saopštenju Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja se navodi da je do danas ukupno izlečeno 496 korisnika ustanova socijalne zaštite. Od Covid-19 do danas je izlečeno i 185 zaposlenih u tim ustanovama.


15:31

Treći dan bez novoobolelih od koronavirusa u Hrvatskoj

U Hrvatskoj treći dan zaredom nema novoobolelih od koronavirusa, saopštio je Nacionalni štab civilne zaštite.

Od početka epidemije, koronavirus potvrđen je kod 2.244 osobe, a do sada se oporavilo 2.047. Ukupno je umrla 101 osoba, a u poslednja 24 sata umrlih nije bilo.

15:30

Od 1. juna u Srbiji skupovi s najviše 1.000 ljudi, test na antitela 1.200 dinara

Od 1. juna će u Srbiji biti dozvoljeni javni skupovi napolju s najviše hiljadu ljudi, saopštioje Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19.

Štab je saopštio i da će od 1. juna svi građani Srbije koji nemaju simptome, moći da obave brzi serološki test na antitela koronavirusa, što će plaćati po 1.200 dinara.

15:11

Poljska ublažava mere

Poljski premijer Mateuš Moravjecki najavio je da će u subotu početi ublažavanje restriktivnih mera, uvedenih zbog pandemije koronavirusa. 

Ublažene su mere vezane za prodavnice, restorane i frizerske salone, uz mogućnost okupljanja do 150 osoba, uz održavanje udaljenosti od dva metra, uz upotrebu zaštitnih maski. Ukinuta su ograničenja broja okupljenih na misama u crkvama.

Ministar kulture Pjotr Glinski izjavio je da će 6. juna početi da rade bioskopi, pozorišta i koncertne dvorane, ali uz maksimalnu popunjenost polovine sedišta i publiku sa maskama. Istovremeno će biti dozvoljene svadbe, ali samo do 150 gostiju, javlja AP.

Ministar zdravlja Lukaš Šumovski je rekao da je ublažavanje mera moguće jer je širenje epidemije ograničeno, uz 80 odsto
praznih bolničkih kreveta namenjenih obolelima od kovida-19.

15:04

Preminula još jedna osoba od koronavirusa, 48 novozaraženih

U poslednja 24 časa u Srbiji je jedna osoba preminula od posledica koronavirusa, objavljeno je na sajtu Ministarstva zdravlja covid19.rs. Broj žrtava od početka epidemije je 240.

Od poslednjeg preseka stanja u Srbiji, na koronavirus je testirano 5.714 osoba, a virus je potvrđen kod njih 48.

15:04

Fon der Lajen predstavila plan pomoći od 750 milijardi evra za podršku privredi

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen predstavila je plan pomoći od 750 milijardi evra za podršku evropskoj privredi, ugroženoj pandemijom koronavirusa.

Od tog novca, 500 milijardi treba da bude podeljeno u obliku subvencija, a ostatak kao pozajmice zemljama članicama, rekli su evropski izvori. Ako bude prihvaćen, to će biti najveći stimulativni plan EU ikada do sada.

15:03

Kon: Bila bi velika greška dozvoliti posete štićenicima domova za stare

Epidemiolog Predrag Kon kaže da bi dozvoljavanje poseta u domovima za stare, u ovoj situaciji, bila velika greška. Govoreći o merama Crne Gore, prema kojima neće biti dozvoljen ulazak građanima Srbije, Kon kaže da ih poštuje, ali da epidemiološki nema razloga, jer "sve ono što otkrivamo, automatski izolujemo".

15:02

Seničić: Građani trenutno mogu da putuju u četiri zemlje bez testiranja na virus

Građani Srbije u ovom trenutku bez negativnog rezultata testa na korona virus (PCR) mogu putovati u Mađarsku, Rumuniju, Bugarsku i Grčku, odgovorio je Udruženju novinara Srbije Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije YUTA.

14:20

Građani Srbije mogu da putuju u četiri zemlje bez testiranja

Građani Srbije u ovom trenutku bez negativnog rezultata testa na korona virus (PCR) mogu putovati u Mađarsku, Rumuniju, Bugarsku i Grčku, odgovorio je Udruženju novinara Srbije Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije YUTA.

13:49

Tri nova smrtna slučaja u S. Makedoniji, 25 novozaraženih i 17 izlečenih

U Severnoj Makedoniji preminula su još tri pacijenta sa korona virusom i ukupan broj umrlih se popeo na 119, objavio je danas ministar zdravlja Venko Filipče.

On je na Fejsbuku (facebook.com/filipce.venko) napisao da su preminuli pacijenti iz Skoplja i Struge, stari 47 i 58 godina, koji su duže vreme bili na mehaničkoj ventilaciji i 41-godišnjak iz Tetova.

U prethodna 24 sata sa 622 testiranja potvrdjeno je 25 novih slučajeva korona virusa, tako da ukupan broj dijagnostikovanih od početka epidemije u Severnoj Makedoniji iznosi 2.039.

Institut za javno zdravlje registrovao još 17 pacijenta koji su ozdravili i da je broj izlečenih time povećan na 1.470, dok je broj aktivnih slučajeva 450, naveo je ministar zdravlja Severne Makedonije Venko Filipče.  13:29

U Moravičkom okrugu sedmi dan zaredom bez registrovanih slučajeva

U Moravičkom okrugu, koga čine Čačak, Gornji Milanovac, Lučani i Ivanjica, sedmi dan zaredom nije bilo novih slučajeva infekcije korona virusom, saopštio je čačanski Radni tim za praćenje koronavirusa.

U poslednjih sedam dana na tetrotoriji okruga urađeno je 257 testova na korona virus i svi su bil negativni.

Na infektivnom odeljenju Opšte bolnice u Čačku trenutno je hospitalizovano pet pacijenata koji imaju korona virus ili simptome infekcije.

13:25

Vučić podstiče nadležne da objave koliko je potrošeno za respiratore i opremu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da "podstiče" nadležne državne organe da što pre i "kad god hoće" objave podatke o tome koliko je novca potrošeno u pandemiji koronavirusa za nabavku respiratora i ostale medicinske opreme.

"Apsolutno sam siguran da su radili izuzetno savesno i da su se borili da nadju svaku vrstu medicinske opreme. I maske i rukavice i respiratore. I da će moći da pokažu koliko su novca potrošili i brigu koju smo uložili", rekao je Vučić novinarima u Smederevskoj Palanci.

12:21

Objavljene preporuke za mere zaštite od zaraze tokom izbora u Hrvatskoj

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je preporuke kojih bi se, radi zaštite od zaraze koronavirusom, u sprovođenju parlamentarnih izbora trebalo da se drže članovi izbornih tela, konkretno poverenstava.

Državno izborno povereništvo (DIP) već je imenovalo povereništva 11 izbornih jedinica koja će pak imenovati gradska i opštinska povereništva, a kroz sve njih biće angažovano oko osam hiljada članova.

11:43

Izrael odobrio otvaranje restorana i kafića, ali mnogi ostaju zatvoreni

Izraelske vlasti su odlučile da od danas budu otvoreni restorani, kafići, hoteli i bazeni, posle dvomesečne obustave rada zbog pandemije koronavirusa.

Škole, šoping centri, teretane, plaže i radnje otvoreni su ranije, pošto je dnevni broj novozaraženih koronavirusom opao na nekoliko desetina, navode izraelski mediji.

Uprkos dozvoli, očekuje se da će mnogobrojni barovi i restorani ostati zatvoreni zbog finansijskih problema i propisanih higijenskih mera i pravila socijalnog distanciranja, što će im otežati da nadoknade gubitke.

Izraelsko udruženje restorana i barova saopštilo je da mnogi vlasnici nisu mogli da dobiju zajmove i pomoć vlade.

Prema podacima tog udruženja, u Izraelu ima 14.000 restorana, kafića i barova, od kojih će oko 4.500 ostati zatvoreno, a 70.000 zaposlenih neće imati posla, javio je javni servis Kan.

Ministarstvo zdravlja Izraela zahteva da rastojanje između stolova u restoranima bude najmanje 1,5 metara, što će mnoge primorati da rade s polovinom kapaciteta.

Do odluke o ponovnom otvaranju, restorani su mogli da pripremaju hranu samo za dostavu i "za poneti".

Na osnovu plana koji je odobrio novi ministar zdravlja Juli Edelštajn, restorani, barovi i noćni klubovi koji mogu da prime do 100 gostiju mogu da rade punim kapacitetom, a oni sa više mesta do 85 odsto kapaciteta.

Moraju imati i potvrdu vlade da ispunjavaju higijenske standarde i pravila o društvenom razdvajanju.

Traži se i da mesta unapred budu rezervisana i da se svim gostima meri temperatura.

Vlasnici koji budu uhvaćeni da ne poštuju pravila platiće kaznu od 570 dolara.

Vlada je namenila 4,4 milijarde dolara za obnovu ekonomije posle restrikcija uvedenih zbog pandemije.

Muzeji, turističke atrakcije, uključujući žičare i brodove, takodje mogu da rade od jutros, ali samo ako se poštuju mere uvedene zbog pademije i ograniči broj gostiju, između ostalog.

Saune, đakuziji i plesni klubovi ostaće zatvoreni, a zabranjeno će biti i sedenje u restoranima koji se nalaze u tržnim centrima.

Širenje virusa u Izraelu uglavnom je zaustavljeno i trenutno ima 2.019 aktivnih slučajeva.

Zaraza koronavirusom potvrđena je u Izraelu kod 16.757 osoba, od kojih je umrla 281.

11:41

Grčki lekari su počeli da testiraju na koronavirus stanovništvo na ostrvima u Egejskom moru, uz pomoć čamaca, GPS sistema i mobilnog frižidera.

11:36

Do kraja nedelje zatvaraju se još dve kovid bolnice u Nišu

Klinički centar u Nišu dobio je dozvolu Ministarstva zdravlja da do kraja nedelje isprazni dve, od ukupno četiri kovid bolnice u okviru starog dela Kliničkog centra u Nišu, rekao je agenciji Beta pomoćnik direktora te zdravstvene ustanove Goran Stanojević.

Prema njegovim rečima, u starom delu Kliničkog centra trenutno je hospitalizovano 66 pacijenata sa pozitivnim testom ili sa sumnjom da su oboleli od koronavirusa, a među njima je i devetoro dece.

"Pratimo epidemiološku situaciju u Vranju i Leskovcu, da otuda ne dobijemo nešto veći broj pacijenata. Ukoliko ovakvo stanje ostane kao sada, a verujemo da hoće, biće zatvorena kovid bolnicu u staroj zgradi hirurgije i u zgradi Klinike za plućne bolesti", izjavio je Stanojević.

On je kazao da bi ambulante i ordinacije u tim klinikama, ukoliko sve ostane po planu, ponovo mogle da počnu da rade sa pacijentima naredne nedelje.

"Želja nam je da što pre ispraznimo kovid bolnicu u staroj zgradi hirurgije, jer se tu nalaze ambulante koje su nam vrlo bitne za funkcionisanje Kliničkog centra. U zgradi Klinike za plućne bolesti nalazi se koronarna jedinica koju želimo da što pre osposobimo zbog pacijenata koji čekaju na postavljenje stentova i pejsmekera", rekao je Stanojević.

Nova zgrada KC u Nišu od ponedeljka je počela da prima prve pacijente nakon izlaska iz kovid sistema, a počele su i prve intervencije i operacije. Pacijenti se primaju po prioritetu i moraju da imaju negativan test na koronavirus.

11:34

U Bosni i Hercegovini zabeležen je još jedan smrtni slučaj od koronavirusa, čime je ukupan broj žrtava od početka pandemije u ovoj zemlji porastao na 151.

11:29

Više od 150.000 slučajeva u Indiji

Broj zaraženih virusom korona u Indiji je prešao 150.000, uz više od 6.000 novih slučajeva.

Ministarstvo zdravlja je saopštilo da je u jednom danu registrovano 6.387 zaraženih, što je rekordan broj.

U Indiji je ukupno zabeleženo skoro 152.000 slučajeva virusa, uz više od 4.300 umrlih, navodi AP. 

11:28

Više od 370.000 inficiranih u Rusiji

Više od 370.000 ljudi obolelo je u Rusiji od početka epidemije koronavirusa, od čega je trenutno aktivnih slučajeva 224.504.

11:24

Rast broja zaraženih u Južnoj Koreji

Južnokorejske vlasti su zabeležile 40 novih slučajeva virusa korona, što je najveći dnevni broj zaraženih za proteklih mesec i po dana.

Rast broja zaraženih je izazvao zabrinutost, zbog povratka u škole miliona učenika, u skladu sa ublažavanjem restriktivnih mera.

Maturanti su se vratili u učionice prošle nedelje, a danas je trebalo da škole i obdaništa prime još više od dva miliona dece.

Ministarstvo prosvete je saopštilo da je otvaranje 561 škole odloženo, javlja AP. U Južnoj Koreji je ukupno zabeleženo više od 11.000 zaraženih, uz 269 umrlih.

11:05

"Digitalna Srbija": Besplatan internet za đake iz 424 domaćinstava

Inicijativa "Digitalna Srbija" saopštila je da će sva tri mobilna operatora koji su članovi ove neprofitne organizacije omogućiti pet gigabajta besplatnog interneta mesečno do kraja godine za učenike iz 424 društveno osetljive porodice.

Prepoznajući da su ovi učenici u posebno neravnopravnom položaju u vremenu fizičkog distanciranja i obrazovanja na daljinu, kompanije Telekom Srbija, Telenor i Vip mobile udruženo će im pomoći da u ovom domenu uhvate korak sa svojim vršnjacima.

Ideja za ovaj oblik podrške učenicima iz osetljivih grupa došla je iz Inicijative "Digitalna Srbija" koju su odmah prihvatila sva tri operatora.

Ovom akcijom obuhvaćena su domaćinstva u 28 gradova i opština širom Srbije – od Bečeja na severu do Bujanovca na jugu i od Čajetine na zapadu do Knjaževca na istoku zemlje. U svakom od 424 domaćinstva je bar jedan učenik sa pristupom mobilnom uređaju na kome do sada nije postojao internet.

11:00

U prethodna dva dana u Novom Pazaru tri nova slučaja infekcije, u Tutinu jedan

Zavod za javno zdravlje u Novom Pazaru saopštio je da su u prethodna dva dana još tri osobe u tom gradu inficirane koronavirusom, kao i jedna u Tutinu, objavio je radio Sto plus.

Od poslednjeg preseka, 25. maja, testirano je 67 osoba.

Od početka pandemije, inficirano je 106 žitelja Novog Pazara, dok je u Tutinu obolela 31 osoba.

10:38

Kiparska vlada je obećala da će pokriti sve troškove turista za koje se utvrdi da su zaraženi virusom korona - smeštaj, hranu, piće, lekove, kao i članova njihovih porodica.

Pacijenti će morati da plate samo taksi prevoz do aerodroma i avionsku kartu za povratak kući.

10:30

Crnogorski epidemiolog: Drugi talas može da se dogodi na jesen

Epidemiolog Instituta za javno zdravlje Crne Gore Milko Joksimović izjavio je da bi drugi talas epidemije koronavirusa mogao da se dogodi na jesen.

"Naše iskustvo i poznavanje respiratornih zaraznih bolesti nam kaže da je najveća verovatnoća da to bude u jesen i to negde u poznu jesen, sa dolaskom zime. Uvek postoji mogućnost da pogrešimo i da nas virus iznenadi", rekao je Joksimović.

Epidemilozi se, dodao je, jako plaše otvaranja granica i dolaska velikog broja ljudi.

"Činjenica je da nam to stvara zebnju, ali opet imamo veliku dozu ponosa što smo omogućili da Crna Gora bude prva korona fri destinacija", naveo je Joksimović, gostujući u Jutarnjem programu TVCG.

On navodi i da epidemiolozi ne mogu mirno da spavaju.

"Znamo da nas drugi talas može da iznenadi čak i pre, ali precizan odgovor ne možemo da damo", naveo je Joksimović.

09:57

Godfri: Aktuelnu krizu moguće uspešno prebroditi jedino zajedničkim radom

Ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri izjavio je za Blic da se aktuelna kriza jedino može uspešno prebroditi zajedničkim radom, udruženim resursima i sposobnošću da se pomogne susedima.

On je istakao da je ponosan na partnerstvo koje je stvoreno sa UNICEF, Crvenim krstom Srbije i Vladom Srbije u borbi protiv kovid-19.

09:50

Montenegro erlajns: Suspendovano nam pravo da slećemo na beogradski aerodrom

Direktorat civilnog vazduhoplovstva Srbije obavestio je "Montenegro erlajns" da se suspenduje pravo sletanja aviona crnogorske nacionalne avio-kompanije na beogradski aerodrom "Nikola Tesla", saopštio je "Montenegro erlajns".

U Vladi Crne Gore je podgoričkim "Vijestima" rečeno da nema osnova za reciprocitet Srbije, jer Crna Gora nije uvela zabranu sletanja za avione kompanije Air Serbia.

Odluka da Crna Gora otvara granice za zemlje koje imaju najviše 25 aktivnih slučajeva na 100.000 stanovnika, a granice sa Srbijom nisu otvorene, doneta je juče.

9:12

Nema novozaraženih u Šumadiji

Prema poslednjim podacima kragujevačkog Instituta za javno zdravlje (IZJZ) analize uzorkovanih briseva na kovid-19 pokazale su da nema novoobolelih osoba u sedam opština Šumadijskog okruga.

Od početka pandemije koronavirusa u Šumadiji je 97 pacijenata, a najviše u Kragujevcu (69).

Znatno manje je u Aranđelovcu -15, Topoli šest, Rači pet i Batočini dva.

I dalje nisu zabeležene osobe pozitivne na koronavirus u Kniću i Lapovu.

IZJZ je saopštio da je na lečenju u Kliničkom centru Kragujevac hospitalizovano 12 pacijenata, od kojih je jedan na respiratoru.

Do sada je sa lečenja otpušteno iz KC 176 pacijenata iz Pomoravskog, Šumadijskog, Moravičkog, Raškog i Rasinskog okruga.

U ovom trenutku u kućnoj izolaciji je u Topoli 11 osoba, Kragujevcu osam i Aranđelovcu pet.

Klinički centar Kragujevac je do sada sa lečenja otpustio 176 pacijenata.

Do sada je u Šumadijskom okrugu ukupno uzorkovano 5.813 briseva pacijenata, koje analiziraju na Covid-19 Nacionalna laboratorija u Batajnici i, odnedavno, Kovid laboratorija "Kraguj" IZJZ-a.

Institut za javno zdravlje Kragujevac apeluje na sugrađane da se i dalje pridržavaju epidemioloških preporuka, da nose rukavice i maske u zatvorenom prostoru, ruke često dezinfikuju alkoholom i održavaju socijalnu distancu od dva metra.

9:10

U SAD treći dan zaredom manje od 700 mrtvih

U SAD je u poslednja 24 sata od koronavirusa umrlo 657 osoba, saopštio je jutros Univerzitet Džons Hopkins.

Treći dan zaredom je bilans umrlih ispod 700.

8:45

Ljajić: Svaka zemlja apeluje da se odmori provedu unutar svojih granica

Ministar Rasim Ljajić je, na pitanje da li bi savetovao građanima da putuju u Grčku, rekao je da je odluka na svakom pojedinačnom građaninu i da nema zabrana.

"Mi samo kažemo da bi trebalo razmisliti da li da letujete van zemlje ili u zemlji", rekao je Ljajić.

Dodao je da svaka zemlja apeluje da se odmori provedu upravo u tim zemljama iz razloga sigurnosti.

Tagovi:

POVEZANE VESTI

Komentari (5)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

A

Do juce 100. Danas 1000. Za sedam dana bice dozviljeno 10.000. Potom 100.000, a onda idu izbori.

milemutivoda

Nisam bas pratio, jer rece hiljadu spontano okupljenih gradjana iz cele Srbije ili hiljadu spontano okupljenih autobusa? Hvala na odgovoru, stvarno brinem.

Deda Dragan

Vežba okupljanja za izbore. Sramota.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

Najnovije vesti

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

BLOG UŽIVO: Rekordan broj preminulih u jednom danu, nove mere u Beogradu 22:32 h

22:32 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Na Kosovu 114 novih slučaja koronavirusa, ozdravilo 117 osoba 22:23 h

22:23 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Kon za Nova.rs: Nosićemo maske do proleća, često sam u sukobu mišljenja s vlašću 22:06 h

22:06 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

HNV i DSHV pozvali na izlazak na izbore za Sabor Hrvatske 22:00 h

22:00 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Istinomer tajmlajn: Šta sve neće Ana Brnabić? 21:50 h

21:50 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Studentkinja iz Irske: Posle rasističkih uvreda doktorka mi je i lupala na vrata 21:45 h

21:45 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

U Arilju zabranjeni kulturni i sportski događaji, najviše pet osoba na otvorenom 20:58 h

20:58 h  |  Vesti

loader