Važni zakoni se usvajaju bez javne rasprave

Važni zakoni se usvajaju bez javne rasprave

Važni zakoni se usvajaju bez javne rasprave Izvor: Tanjug/Sava Radovanović

Kako se u poslednje vreme u Srbiji usvajaju Zakoni? Bez javne rasprave. Tako kažu u Transparentnosti Srbije, a podneli su i tužbu protiv Vlade Srbije Upravnom sudu zbog ignorisanja zahteva za pristup informacijama od javnog značaja.

Ekspresno usvajanje mnogobrojnih zakona, bez mnogo rasprave o njima, gotovo da je manir srpskog parlamenta. Javne rasprave se često doživljavaju kao formalnost. Uz to, zakoni u Srbiji se u poslednje vreme gotovo po pravilu usvajaju po hitnoj proceduri, što ograničava mogućnost rasprave o njima čak i u parlamentu.

Bez rasprave, zainteresovanim stranama sužena je mogućnost da učestvuju u kreiranju zakona, istič izvršna direktorka Transparentnosti Srbija Bojana Medenica.

bojana transparentnost Izvor: N1
Bojana Medenica
“Onda je sigurno da bi propisima, njihovom kvalitetu znatno doprinela domaća javnost, koja bi svojim stručnim znanjem ali i pravovremenim reakcijama, unapredila zakonski okvir, a dalje, nadamo se, i praksu”, smatra ona.

Srpskim propisima regulisano je da javna rasprava mora uvek da se održi kada se priprema nov zakon ili kad se pripremaju izmene i dopune zakona kojima se bitno menjaju rešenja iz postojećeg zakona. Moguće ju je izbeći ako nadležni odbor Vlade utvrdi drugačije. Poslovnik Vlade kojim je to regulisano, precizira i rokove. Javna rasprava treba da traje najmanje 20 dana, a rok za dostavljanje predloga ne može biti kraći od 15 dana.

Kuriozitet predstavlja to što se brojni zakoni koji treba da usklade srpsko sa evropskim zakonodavstvom donose po hitnoj proceduri. Evropska praksa upravo nalaže da važni zakoni budu doneti nakon detaljnih javnih rasprava u kojima učestvuje što više zainteresovanih strana. Ti zakoni kod nas često samo prepišu, bez dopuna domaćih stručnjaka, pa onda budu neprimenjivi u praksi.

maja bobic Izvor: N1
Maja Bobić
Evropska komisija je u izveštaju o napretku i ove godine konstatovala da javne rasprave treba da se sprovode učestalije, kao i da ne traju koliko bi trebalo, te da je veliki broj zakona donet uz ograničene mogućnosti za skupštinsku raspravu.

Od aprila do juna, na primer, od 31 usvojenog zakona, 30 je usvojeno po hitnoj proceduri, podseća generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji Maja Bobić.

“Organizuju se rasprave pro forme, samo da bi se organizovao neki skup, da bi se pozvala javnost i onda ona nema priliku da da kvalitetan doprinos tom zakonu. Suštinski, imaćemo problem da nemamo sprovedene promene koje bi određeni zakon trebalo da uvede”, objašnjava ona.

Posledice na međunarnodni položaj Srbije, dodaje Bobić, mogu da se ogledaju u tome da neka poglavalja u pregovorima sa EU neće moći da se zatvore, ukoliko se ne sprovode već doneti zakoni.

00:00

Izvor: N1info

Komentari (0)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Ministarstvo prosvete preporučilo da se odlože sve ekskurzije u Italiju 15:39 h

15:39 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

CRTA: Tvrdnje Zekić zbunjujuće, mogu se tumačiti kao poziv na pristrasnost 15:36 h

15:36 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Policija uhapsila tri osobe zbog sumnje da su oštetili budžet za 150 miliona 15:18 h

15:18 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Supružnici pronađeni mrtvi u kući u selu Bresje kod Jagodine 15:17 h

15:17 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Penzioneri i bivši radnici PKB prete blokadom ulica u Beogradu u utorak 15:07 h

15:07 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Joksimović: Nova metodologija proširenja EU nije loša, ali ni naročito bolja 15:01 h

15:01 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Carinici na Gradini i Batrovcima zaplenili skoro 110.000 evra 14:38 h

14:38 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

CINS: Ministarstvo pokrenulo postupak protiv Ziđina zbog zagađenja vazduha 14:35 h

14:35 h  |  Vesti

loader