Lekari na specijalizacijama se javljaju N1, tvrde da nisu dobili povećanje plate

Lekari na specijalizacijama se javljaju N1, tvrde da nisu dobili povećanje plate

Izvor: N1

Građani su im aplaudirali, predstavnici države im zahvaljivali, a onda u jeku borbe sa koronovirusom najavili i da će svi medicinski radnici biti nagrađeni - povećanjem plate od 10 odsto. Ali, da li su baš svi dobili obećano - pitanje je na koje i dalje ne postoji konkretan odgovor.

Prema svedočenjima sagovornika N1, ni lekari koji su na specijalizacijama, pa čak ni oni koji su u vreme epidemije bili povučeni sa njih da bi radili u bolnicama i ambulantama, nisu dobili povećanje. Pritom sindikalne organizacije upozoravaju da ono realno i nije deset posto.

Povećanje zarade počelo je da se realizuje od aprilske plate. Međutim, pojedini lekari - specijalizanti koji su se obratili našoj televiziji, kažu da ni na obračunskom listiću prvog dela plate za maj, nije bilo najavljenog povećanja.

"Pravna služba i računovodstvo se pozivaju na to da mi, kao lekari na specijalizaciji, primamo naknadu za rad, a ne platu, pa da navodno zbog toga nemamo pravo na povećanje", navodi jedan od lekara za N1.

Rade Panić, predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije kaže za N1 da su jedni specijalizanti, kada je uvedeno vanredno stanje, vraćeni u svoje ustanove, dok su drugi samo preuzeli određene poslove za borbu protiv koronavirusa. Ali, kako kaže Panić, država je iskoristila to što kolektivni ugovor definiše da specijalizanti primaju naknadu plate.

"Mnogi direktori su to iskoristili da im ovu stimulaciju od 10 odsto, koja je isplaćena kao dodatak za borbu protiv Kovida 19, ne isplate. Treba napomenuti da u tom posebnom kolektivnom ugovoru postoji i regulisanje uvećanja naknade za procenat povećanja plate. Znači, ovo nije bilo stalno povećanje i to su direktori iskoristili", kaže Panić.

U sindikatima zdravstva kažu da je, iz jednog ugla, to povećanje od 10 odsto doneseno uredbom na osnovnu platu.

"Sada je primedba naših kolega da zapravo nije povećanje 10 posto. Tu je kažu ispao neki problem u komunikaciji Ministarstva finansija, Ministarstva zdravlja i fonda, kako će se to ubuduće rešiti vidićemo, ali naše kolege su izračunale da je to je 6,5 posto povećanje", navela je Dragica Dašić iz Sindikata medicinskih sestara i tehničara.

"To jeste 10 posto, ali u nominalnom iznosu, ono što mi nosimo kući, tačno je da je to negde oko 6,5 posto i mi uravo radimo na tome, to jest tražili smo kao granski sindikat, preko 20 dopisa uputili Kriznom štabu ne samo za to već i za druge stvari", navodi  Zoran Ilić iz sindikata Nezavisnost.

Povećanje je bilo formalizovano Uredbom Vlade Srbije od 31. marta. U ovoj Uredbi piše da će plata biti povećana svim zaposlenima u zdravstvenim ustanovama. Prema podacima sindikata, lekari koji su tokom epidemije oboleli su i finansijski kažnjeni, jer nisu dobili stimulaciju od 10 posto a, ukoliko su bili u smenskom radu, izgubili su i dežurstva.

POVEZANE VESTI

Komentari (46)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Svetski Mega Car

Moja zena je medicinska sestra na KBC Zvezdara, ni ona nije dobila povecanje.

Veštak

Koliko lekara i sestara su prevareni za zapošljenje, iskoristili su ih za kovid bolnice uz obećanje da će ih zaposliti sve je laž bežite u nemačku, švecku, dansku, sad bežite

RTS:(

Zalosno i tuzno ali vec u startu se ne mozete izboriti da vam se plati obecano koje niste dobili, jer niste ovu izjavu dali na RTS da cuju svi lekari i medicinske sestre u svim bolnicama i domovima zdravlja.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Pukao ringišpil kod Sombora, povređeno osmoro dece 09:44 h

09:44 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Šebek: Akumulirani bes traje 30 godina, građani izgubili poverenje 09:31 h

09:31 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Mlađan Đorđević od Vučića traži potvrdu da radi za rusku službu 09:24 h

09:24 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Hoti: SAD i EU treba da se dopunjuju u dijalogu, ulazimo u završnu fazu 09:14 h

09:14 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

BLOG UŽIVO: Pune se kovid bolnice u Srbiji, u Novom Pazaru pet osoba preminulo 09:05 h

09:05 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Đerlek: U Novom Pazaru preminulo još pet pacijenata 09:03 h

09:03 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Tači: Optužnica pred Specijalnim sudom je cena za slobodu Kosova 07:01 h

07:01 h  |  Vesti

loader