Rehabilitovan Draža Mihailović

Rehabilitovan Draža Mihailović

Rehabilitovan Draža Mihailović Izvor: N1

Viši sud u Beogradu rehabilitovao je komandanta Jugoslovenske vojske u otadžbini generala Dragoljuba Dražu Mihailovića i vratio mu građanska prava koja su mu bila oduzeta u političko-ideološkom procesu komunističkog režima 1946. godine.

Sudija Aleksandar Trešnjev rekao je da je sud usvojio zahtev za rehabilitaciju i poništio presudu kojom je Mihailović 15. jula 1946. godine bio osuđen na smrt, a dva dana kasnije streljan. Na ovu odluku, shodno Zakonu o rehabilitaciji ne postoji pravo žalbe, tako da je ona konačna.

Objavljivanje presude pratio je veliki broj medija, kao i publike.

U publici su, između ostalih, bili princ Aleksandar Karađorđević, predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj, pripadnici ravnogorskog pokreta, Obraza, Žene u crnom, i drugi zainteresovani, među kojima je bilo i onih u narodnim nošnjama, kao i sa četničkim obeležjima.

Ispred Palate pravde došlo je samo do jednog, manjeg incidenta, kad je neimenovani muškarac vikao na sve okupljene: "Niste normalni, izazvaćete ponovo krvoproliće".

Sud je utvrdio da je sporna presuda doneta u nezakonitom procesu iz političkih i ideoloških razloga. Prvi zahtev za rehabilitaciju podneo je Mihailovićev unuk Vojislav Mihailović 2006. godine, a kasnije mu se pridružilo još nekoliko udruženja i stranaka.

Predlogu za rehabilitaciju pridružili su se 2009. godine Srpska liberalna stranka, sa Kostom Čavoškim na čelu, Udruženje pripadnika Jugoslovenske vojske u otadžbini, Udruženje političkih zatvorenika i žrtava komunističkog režima, profesor međunarodnog prava Smilja Avramov i drugi.

Mihailoviću nije bilo omogućeno pravo na odbranu

Sudija je u obrlazoženju naveo da suđenje Mihailoviću nije bilo fer, da su branioci uspeli samo pet puta da ga kontaktiraju pre suđenja. Pored toga, kako je naveo Trešnjev, Mihailović je tek četiri dana pre podizanja optužnice video branioce i nije imao uvid u dokaze, a dosta ih je i falsifikovano.

Kako je sudija rekao, Dragoljub Mihailović je tokom suđenja često prekidan od strane publike i nije mogao da govori i naglasio je da su mu sudili pripadnici Narodnooslobodilačke vojske, protiv kojih se borio. Optužnica je napisana na više od 2.155 strana, Mihailović je imao samo osam dana da se pripremi, a suđenje je trajalo svega 29 dana, što je nerazumno kratak rok.

 Na presudu, nije imao ni pravo da uloži žalbu, već je dva dana od izricanja streljan u tajnosti.

Posebna Komisija utvrđuje tačnu lokaciju na kojoj je streljan, jer se pretpostavlja da su njegovi posmrtni ostaci prebačeni na drugu lokaciju. Mihailović, inače, nema grobno mesto.

U nedostatku drugih dokaza o Mihailovićevoj smrti, rešenjem Prvog osnovnog suda u Beogradu 2013. godine kao datum smrti Mihailovića utvrđen je 17. jul 1946. godine, pošto je sud utvrdio da je tog datuma streljan.

00:00

Izvor: N1 info

Komentari (178)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Novak

Vraćena čast đeneralu . Nek' mu je večna slava i hvala ! pozz iz Manđelosa ,Male Bosne ,Laćarka ,Čalme ....

banpet

Bravo Sremac!!! Čitam komentare ( velik broj komentara, je proizvod botova ) i "plačem" ! Pozivamo se na jedinstvo, da se negleda prošlost, a sve je učinjeno i čini se suprotno tome. Nosioci vlasti kao simpatizeri čet.pokreta, taktikom tik-tak (malo, pomalo sa kraćim vremenskim pauzama) i rupama u pravnom sistemu, nasilnim putem pokušavaju menjati, ne samo istoriju nego i svest ljudi! Toliki cinizam u izjavama, prosto svakog normalnog čoveka mora da zaboli! Nema ovde želje za pomirenjem, ovde je želja isklučivo revanžizam (fašizam)! Srbiji jeste preko potrebno jedinstvo (i ja ga želim), ali se ono može postići jedino iskrenom željom i čistim srcem, što podrazumeva realno sagledavanje događaja iz prošlosti ovog naroda. I da svako (Partizani, Četnici, i itd...) prvo sebe kritički sagledaju i samoukore, a onda i bratu svom možda nešto zameriti!!!! Sve van ovoga je obična glupa strast, navijanje, jednom rečiju bezumlje. Nikoga nevređajte ( pogotovo pokojne ), nismo im držali sveću za života! Sve što znamo, može biti a i nemora ( a istina je negde između, uvek)! Za kraj, "I ako smo Srbi, budimo ljudi"!!!!! (Više Hrišćani)

Miroslav

Ovo je sramota da Šešelj nije pustijo bradu!

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

BLOG UŽIVO: Redovi ispred Torlaka, manje od 200 novoobolelih u Srbiji 10.08.2020.

10.08.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Prijava protiv sveštenstva zbog kršenja mera protiv korone u crkvi kraj Leskovca 10.08.2020.

10.08.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Jeremić: Narodna stranka od danas nastupa samostalno 10.08.2020.

10.08.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Dačić: U politici sam 30 godina, nije mi bilo bitno da li u vlasti ili opoziciji 10.08.2020.

10.08.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Alavanja: Ministarstvo je moralo da zna da je Trajal uvezao opasan otpad 10.08.2020.

10.08.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Još jedan protest ispred bolnice u Novom Pazaru 10.08.2020.

10.08.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

RSE: SAD upozorile Srbiju na rizik koji nosi kupovina oružja iz Kine 10.08.2020.

10.08.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Rasprava bivše i sadašnje vlasti - ko je kriv za narušavanje odnosa sa Bakuom 10.08.2020.

10.08.2020.  |  Vesti

loader