Godfri: Rešiti slučajeve iz prošlosti, ali većinu energije usmeriti na budućnost

Godfri: Rešiti slučajeve iz prošlosti, ali većinu energije usmeriti na budućnost

Godfri: Rešiti slučajeve iz prošlosti, ali većinu energije usmeriti na budućnost Izvor: TANJUG/ ANDRIJA VUKELIC

Američki ambasador u Beogradu Entoni Godfri izjavio je da se nada da će odgovarati osobe odgovorne za paljenje ambasade SAD u Srbiji i ubistvo američkih državljana Ilija, Agrona i Mehmeta Bitićija, ali da uvek većinu energije treba fokusirati na budućnost.

"O ta dva slučaja sam imao otvoren dijalog sa srpskim ministrima", rekao je Godfri u Vladi Srbije, posle potpisivanja Sporazuma o dodatnoj pomoći SAD, većoj od 20 miliona dolara, namenjenoj jačanju institucija i vladavine prava u Srbiji.

Ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović je navela da vlada u Beogradu, što se tiče ta dva slučaja, nije bila nekooperativna.

"To su otvorena pitanja, ali postoje i neka druga otvorena pitanja", izjavila je Jadranka Joksimović, uz konstataciju da će "svaki pokrenuti proces imati epilog".

"Nadležne institucije će raditi svoj posao. Postoji stalni otvoreni dijalog i SAD to prepoznaju", rekla je Jadranka Joksimović.

Srbija i SAD potpisale sporazum o dodatnoj pomoći za jačanje privrede i vladavine prava

SAD i Srbija potpisale su amandmane na sporazum o saradnji kojima se obezbeđuju bespovratna sredstva Srbiji od 20,3 miliona dolara namenjenih jačanju konkurentnosti srpske privrede, ali i institucija i vladavine prava.

Sredstva će biti iskorišćena za podsticanje privrednih aktivnosti malih i srednjih preduzeća, kao i za podršku Srbiji u procesu evropskih integracija kroz jačanje institucija i vladavinu prava.

Američki ambasador Entoni Godfri, koji je sa ministarkom za evropske integracije Jadrankom Joksimović i direktorom misije USAID u Srbiji Majkom de la Rosom potpisao dva amandmana na sporazum o saradnji Srbije i SAD, ocenio je da saradnja dve države tokom krize izazvane koronavirusom ispisuje novo poglavlje partnerstva.

Godfri je rekao da je ponosan na saradnju SAD i Srbije u proteklom periodu u borbi protiv pandemije koronavirusa.

On je objasnio da potpisanim amandmanima na sporazum SAD, preko USAID, dodaju još 20,3 miliona dolara već postojećem sporazumu o pomoći Srbiji, kako bi pomogle da njena privreda bude konkurentnija, da ojača vladavina prava i medijsko okruženje, da se poboljša učinak vlade i suzbije korupcija.

Entoni Godfri, Jadranka Joksimović Izvor: TANJUG/ ANDRIJA VUKELIC

Rekavši da SAD dele strateški cilj Srbije da postane članica EU, on je dodao da su Srbija i SAD u proteklih deset godina puno toga zajedno postigle na unapređenju reformi koje su važne za demokratski i privredni razvoj i za dobrobit građana Srbije.

On je rekao da su mnoge od tih reformi pomogle Srbiji da bude jača u vreme krize i naveo kao primer najsavremenije centre za brzo reagovanje Crvenog krsta koji su počeli da rade uz podršku SAD u martu.

Godfri je podsetio da su SAD podržale brojne projekte u Srbiji kao i na zajednički rad na uklanjanju brojnih pravnih i birokratskih prepreka za poslovanje što je Srbiju učinilo privlačnijom kako za domaće tako i za strane investicije.

"Ulažući zajedničko vreme, trud i sredstva, SAD i Srbija su otvorile nova radna mesta i pomogle lokalnim zajednicama da ponovo stanu na noge", rekao je Godfri.

Naglasio je da su transparentnost i konkurencija presudni za način na koji SAD pruža pomoć dodajući da se te donacije i ugovori nude javno.

Podsetio je da su SAD od 2001. do danas uložile više od milijardu dolara u parnerstvo sa Srbijom i da veruju da je to pametno potrošen novac.

Joksimović: Dodatna pomoć dokaz snažne podrške SAD Srbiji na putu ka EU

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović ocenila je da dodatna američka pomoć od 20,3 miliona dolara predstavlja još jedan dokaz da SAD na aktivan i snažan način podržavaju Srbiju na evropskom putu. 

Srbija i SAD su u Vladi Srbije potpisali dva amandmana na sporazum o saradnji kojima se obezbeđuju bespovratna sredstva Srbiji od 20,3 miliona dolara za podsticanje privrede i za podršku Srbiji u procesu evropskih integracija kroz jačanje institucija i vladavine prava. 

Joksimović je rekla da su SAD jedan od najznačajnijih razvojnih partnera Srbije i da je za Srbiju od izuzetnog značaja da ima što je moguće bolje odnose sa tom zemljom. 

Ona je precizirala da su danas odobrena dodatna sredstva od 20,3 miliona dolara nastavak i dodatak sporazuma iz 2010, čime je ukupna bespovratna pomoć SAD Srbiji od 2010. dostigla 145 miliona dolara. 

Ta sredstva usmeravaju se na dva nivoa - za jačanje reforme javne uprave, reformu pravosudja, borbu protiv korupcije i medijsko okruženje i sa druge strane za ekonomski oporavak - lokalni ekomski razvoj, jačanje srednjih, malih i mikro preduzeća, ženskog preduzetništva, konkurentnosti malih i srednjih preduzeća u proizvodnji voća i povrća, navela je Joksimović. 

Prema njenim rečima to su vrlo konkretni projekti koji se sproovode na transparentan način u otvornim procedurama i novac od kojeg direktno građani i privreda na lokalnom nivou imaju značajnu korist. 

Joksimović je rekla da pored državnih institucija u ovim programima učestvuje i nevladin sektor.

POVEZANE VESTI

Komentari (5)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Savamalac

Braca rusi ni zutu banku pomoći.

Slaven

A ko ce resavati nase zrtve bombardovanja?

Haruhi Suzumiya

Ko o cemu, baba o braci Bitici.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

KRIK: Država daje još oko 800.000 evra za elektronske dnevnike 30.05.2020.

30.05.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

BLOG UŽIVO: Još rano za odjavu epidemije, u svetu više od šest miliona zaraženih 30.05.2020.

30.05.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

7 na N1: Korona stvorila nove TV zvezde, novine u kampanji, susedske "ratove" 30.05.2020.

30.05.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Petrović: Kraj epidemije kad 28 dana ne bude nijednog slučaja, rano je za odjavu 30.05.2020.

30.05.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Kampanja SNS na mrežama "Stavi 1", Vučić kaže da ne zna o čemu se radi 30.05.2020.

30.05.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Odluka suda podigla tenzije među albanskim partijama, Srpska lista za sada ćuti 30.05.2020.

30.05.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Izvršni odbor DS suspendovao šest članova: Kršili Statut i ciljeve stranke 30.05.2020.

30.05.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Srpski studenti u Rusiji mesec dana čekaju pomoć, i pored apela rešenja - nema 30.05.2020.

30.05.2020.  |  Vesti

loader