Brnabić u odgovoru Fridom hausu: Srbija nije lider u urušavanju demokratije

Brnabić u odgovoru Fridom hausu: Srbija nije lider u urušavanju demokratije

Brnabić u odgovoru Fridom hausu: Srbija nije lider u urušavanju demokratije Izvor: Tanjug/Zoran Žestić

Srbija nije lider u urušavanju demokratije na Zapadnom Balkanu, već je prema izveštaju Zemlje u tranziciji za 2020. godinu država s najvišim stepenom demokratije u regionu, navodi se u u odgovoru Vlade Srbije na izveštaj nevladine organizacije Fridom haus, koji je premijerka Ana Brnabić uputila predsedniku te organizacije Majklu Abramovicu.

Vlada Srbije pokušala je da kritički preispita validnost iznetih zaključaka i njihovu verodostojnost i relevantnost, poštujući pravo Fridom hausa da koristi sopstvene parametre za merenje razvoja određenih segmenata demokratije u društvu i institucijama, ističe se u odgovoru, koji je naslovljen "Odbacivanje tvrdnji o demokratskom nazadovanju u Srbiji".

Brnabić je izrazila želju da sa Fridom hausom započne konstruktivan dijalog i saradnju, što je ambasadoru Srbije u Vašingtonu već potvrđeno sa njihove strane.

U odgovoru Vlade se ukazuje da se u izveštaju navodi da je Srbija doživela najdramatičniji pad stepena demokratičnosti na Balkanu, iako je činjenica da ju je sam Fridom haus ocenio kao zemlju sa najvišim stepenom demokratije na Zapadnom Balkanu.

U izveštaju Fridom hausa stepen demokratije u Srbiji veći je za 0,10 procenata u odnosu na drugoplasiranu Crnu Goru i čitavih 0,64 procenta u odnosu na Bosnu i Hercegovinu, navodi se u odgovoru Vlade.

U pismu se dalje dodaje da je, za razliku od brojnih drugih zemalja centralne Evrope i Balkana, Srbija zabeležila smanjenje ocene za minimalnih 0,04.

Predstavljanje Srbije, zemlje koja ima minimalan pad rezultata, kao zemlje koja "prednjači u opadanju demokratije" u Evropi nije ništa drugo do pogrešno, zlonamerno i svakako netačno tumačenje kvantitativnih podataka iznetih u samom izveštaju, ocenila je Brnabić, a prenosi list Danas.

Čini se, dodaje se, da su autori tokom pripreme izveštaja objektivnost sveli na nivo utisaka, ličnih stavova i procena zasnovanih na ograničenom broju izvora i podataka.

Stavovi u izveštaju zasnovani su isključivo na interpretacijama medija, a ne na merljivim, objektivnim parametrima, navodi se u odgovoru.

Podseća se da je ključni zaključak izveštaja da Srbija, po prvi put od 2003. godine, više ne spada u kategoriju demokratija, već u kategoriju tranzicionih/hibridnih režima.

Nijedan drugi relevantan izveštaj ili indeks demokratije nije registrovao ili nagovestio takvo demokratsko "skliznjavanje" Srbije u 2020. godini i za razliku od Fridom hausa, ni EIU Democracy Index, ni BPT Index ne detektuju takvu transformaciju u Srbiji, predočila je Brnabić.

Prema oba ova indeksa, navela je ona, Srbija se svrstava kao demokratski režim čija je ocena značajno iznad definisane granice neophodne za sklizavanje u kategoriju tranzicionih/ hibridnih režima.

I kada se uporede ocene Srbije u izveštaju za prošlu i ovu godinu, navodi Brnabić, nema većih razlika u rezultatima, jer je Srbija zadržala iste ocene u šest od sedam indikatora, sa padom samo u jednoj oblasti od 0,25 poena.

Jedina kategorija u kojoj je zabeležen pad je korupcije, za koju je Srbija dobila ocenu 3,50, u poređenju sa prošlogodišnjih 3,75.

"Prepoznajući visok međunarodni ugled Fridom hausa, uticaj njegovog rada na domaće i međunarodne aktere, ova analiza je napisana u duhu otvorenog demokratskog dijaloga, sa uverenjem da na ovaj način možemo samo doprineti objektivnijem pogledu na stanje demokratije i demokratskih institucija u Srbiji, čijem stalnom unapređenju je Vlada Srbije duboko posvećena", zaključuje se u odgovoru.

POVEZANE VESTI

Komentari (83)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Steva

Freedom house nije RTS da premijerki i predsedniku priča ono što oni žele da čuju

Niski

ljudi, jel to moguce, premijerka rekla da nismo LIDER, pa jel ona zna sta prica? 😀

DrAgan

Nego, srećo... objavi li ti negde taj traktat? Malo bih se nasmejao, nije mi dovoljan Draža...

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

I posle dve LŠ ogroman minus u Zvezdinoj kasi, Terzić - klub izvanredno posluje 19:34 h

19:34 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Godišnjica "Oluje": U Srbiji dan sećanja na stradale, u Hrvatskoj slave pobedu 19:32 h

19:32 h  |  Vesti

Izbori 2020

Izbori 2020

I Mihajlović i Vučević kažu da nisu razgovarali o novom premijeru na sednici SNS 19:19 h

19:19 h  |  Izbori 2020

Vesti

Vesti

Popov: Promenjen narativ o "Oluji" razlog da Milošević prisustvuje obeležavanju 18:53 h

18:53 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

"A za gospođu" Gašić - 4,6 miliona, pare na konkursu i za neregistrovani portal 18:47 h

18:47 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vesić: Počinje postavljanje spomenika Stefanu Nemanji, stižu delovi iz Rusije 18:37 h

18:37 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Jevtić: U selu kod Kline iz vozila pucano na kuću povratnika 18:20 h

18:20 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Štrbac: Ne mogu da podržim da Srbin ide u Knin da slavi zločinačku akciju 18:18 h

18:18 h  |  Vesti

loader