A11: Romska naselja na ivici humanitarne katastrofe, postupak u Evropskom sudu

A11: Romska naselja na ivici humanitarne katastrofe, postupak u Evropskom sudu

Izvor: N1

Evropski sud za ljudska prava pokrenuo je postupak za izricanje privremene mere Republici Srbiji zbog opasnosti od povrede prava na život i zabrane nečovečnog i ponižavajućeg postupanja prema Romima koji žive u neformalnom naselju Čukarička šuma, u Beogradu, saopštila je Inicijativa za ekonomska i socijalna prava A 11.

Kako je navedeno, u ovom naselju stanuje 70 romskih porodica koje su od 1999. godine kada su izbegle sa Kosova prepuštene same sebi, bez ikakvih uslova za život - bez vode, struje i organizovanog odnošenja smeća, okružene šumom, odnedavno u društvu pacova.

U uslovima pandemije koronavirusa, kada se na sve građane apeluje da pojačanom higijenom utiču na usporavanje širenja zaraze i zaštite sebe i svoje porodice, nekoliko stotina ljudi koji ovde žive nemaju nikakvu mogućnost za to.  

"Nakon više pokušaja Inicijative A 11 da animira Vladu Republike Srbije da hitno preduzme mere za zaštitu najugroženijih i kada nije ostalo drugih načina za skretanje pažnje na probleme ovih ljudi, Inicijativa A 11 je podnela zahtev za izricanje privremene mere Evropskog suda za ljudska prava protiv Republike Srbije", stoji u saopštenju.

Evropski sud je postupio po ovom zahtevu odmah i pokrenuo postupak protiv Srbije, čime je jasno potvrđeno da stanje u ovom naselju i izostanak reakcije nadležnih, prestavljaju ozbiljan i realan rizik da dođe do nečovečnog i ponižavajućeg postupanja prema Romima iz ovog naselja i do povrede njihovog prava na život.

"Ovom prilikom podsećamo da u Srbiji postoje najmanje 583 neformalna romska naselja. U skoro 40% ovih naselja kuće nisu priključene na vodovodnu mrežu. Ovo znači da najmanje 25.000 Roma i Romkinja u Srbiji živi bez vode", saopštava Inicijativa za ekonomska i socijalna pitanja A11.

Inače, Inicijativa A 11 je još 17. marta uputila Apel Vladi Republike Srbije za hitno preduzimanje mera za zaštitu najugroženijih, da bi već 20. marta, u saradnji sa Timom za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije i pojedinim stručnjacima u oblasti socijalnih prava pripremila predlog mera za zaštitu najugroženijih tokom borbe protiv korona virusa i prosledila ga Vladi Srbije.

Na ovaj predlog mera do danas Vlada Republike Srbije nije odgovorila, navode iz Inicijative.

"U međuvremenu, stanje u neformalnim romskim naseljima na ivici je humanitarne katastrofe, a posebno su ugroženi Romi koji su raseljeni sa Kosova. Bez dovoljno prihoda, bez mogućnosti da obavljaju poslove u neformalnoj ekonomiji, bez struje, vode, zaštitne opreme i adekvatnih informacija o merama za sprečavanje koronavirusa, Romi i Romkinje prepušteni su sami sebi, zavise uglavnom od humanitarne pomoći koju im povremeno obezbeđuju organizacije civilnog društva", dodaje se u saopštenju.

U uslovima vanrednog stanja Evropski sud za ljudska prava je, praktično, jedina instanca kojoj građani Srbije mogu da se obrate radi zaštite svojih prava, navode iz A11. Pokretanje postupka za izricanje privremene mere Evropskog suda za ljudska prava podsetnik je, dodaju, Vladi Republike Srbije da ne može više zanemarivati desetine hiljada najugroženijih, posebno pogođenih pandemijom.

"Inicijativa A 11 očekuje da Vlada Republike Srbije ne čeka pokretanje novih postupaka povodom stanja u drugim naseljima, već da hitno preduzme korake radi zaštite Roma i Romkinja koji žive u neformalnim naseljima", zaključuje se u saopštenju.    

Sve informacije o koronavirusu možete pročitati u Blogu uživo i na stranici Koronavirus.

POVEZANE VESTI

Komentari (19)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Moebius

Nisu priključeni na struju i vodu jer su podigli kuće na tuđem zemljištu. Cigan-mala kod PMF-a u Nišu je leglo zaraze. Trpaju đubre non stop, bacaju u reku (koliko god da grad čisti), njihovi konji sa zapregom, redovno se unerede kroz moju ulicu. Konji su jadni, nenegovani...usred grada voze konjsku zapregu i čuvaju konje. A kad stanem na semafor, toliko su agresivni da brišu staklo, njihova deca upadaju u kola. Moja deca se stresiraju svaki put kad stanemo na crveno.

Tebra

Najpre su ih proterali u srbiju a sada ih kao zastupaju, kako im oni nepodelise stanove

:-|

Hoce li Romi platiti tu struju i vodu? Mi sto nismo Romi moramo to uredno da placamo, kao i debele takse kad treba uvesti struju i vodu na plac ili u kucu.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Mediji: Ubačen suzavac u gradski autobus, vozač zbrinut na VMA 30.10.2020.

30.10.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Ambasador: Nemam informacije da među stradalima u Turskoj ima državljana Srbije 30.10.2020.

30.10.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Zajedno protiv zagađenja: "Drvo prijateljstva" posađeno u šest gradova regiona 30.10.2020.

30.10.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Godfri: Srbija će i dalje biti važna za SAD, bez obzira ko pobedi na izborima 30.10.2020.

30.10.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Peticija "Stop policijskom nasilju" poslata zvaničnicima Ujedinjenih nacija 30.10.2020.

30.10.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Oskrnavljen spomenik partizanskim heroinama, sestrama Baković u Nišu 30.10.2020.

30.10.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

U Boru se situacija sa koronom komplikuje, nadležni ne pooštravaju mere 30.10.2020.

30.10.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Meštani Loznice zabrinuti zbog rudnika, aktivisti obećavaju "marš na Drinu" 30.10.2020.

30.10.2020.  |  Vesti

loader