Ko je Igoru Žeželju dao 10 miliona evra pre kupovine Kurira

Ko je Igoru Žeželju dao 10 miliona evra pre kupovine Kurira

Izvor: N1

Provladin tabloid Kurir iz štampanog i internet izdanja zvanično prelazi i na male ekrane. Regulatorno telo za elektronske medije dozvolilo je pružanje usluga kompaniji Adria Media Group Igora Žeželja, a pre dva dana televizija je upisana i u Agenciji za privredne registre. Dozvola je dobijena u vreme vanrednog stanja, iako je REM rekao da će donositi samo hithe odluke. Ali, kako je ova kompanija finansirala svoju medijsku ekspanziju?

Iz zvaničnih podataka vidi se da je Žeželjeva firma pre kupovine Adria Medie primila avansnu uplatu od oko 10 miliona evra na svoj račun, baš u godini kada je Telekom Srbija dao 17 miliona evra kratkoročnih avansa nepoznatim pravnim licima, iako su u ranijim godinama avansna plaćanja Telekoma bila čak četiri puta manja.

Kao što je i najavljivano, dnevni list Kurir pokreće televiziju, čiji program će se emitovati isključivo putem Telekomovog IPTV-a i brenda Supernova.

"Tačan datum početka emitovanja programa procenjujemo u odnosu na novonastalu situaciju izazvanu koronavirusom. U ovom trenutku nam je važno da se orijentišemo na proizvodnju sadržaja, koja je, u datim okolnostima, bezbedno i svrsishodno organizovana", saopštila je Irena Petrović, PR Adria Media Group.

U Adria Media Grupi se nadaju da će postići dogovor i sa ostalim kablovskim operaterima, ali je upravo podrška Telekoma kao prvog ponovo pokrenula pitanje: da li iza svega zapravo stoji država?

Sumnja nastavlja da se podgreva nakon što je u januaru prošle godine pod nejasnim okolnostima tu firmu zajedno sa Kurirom kupilo preduzeće "Mondo inc" biznismena Igora Žeželja, čiji vlasnik je pak prethodno bio upravo državni Telekom, koji je čak na zvaničnom sajtu Mondo vodio kao svoj portal.

I finansije Monda neposredno pred kupovinu Kurira dodatno zamućuju celu sliku. Prema podacima sa sajta Agencije za privredne registre, pred medijsku ekspanziju kompanija je imala godišnji promet od oko 600.000 evra i neto dobit nešto manju od 16.000 za poslovnu 2018. godinu. Iz finansijkih podataka može se zaključiti da Mondo nije mogao da kupi Kurir iz sopstvenih sredstava.

Podaci sa APR-a pokazuju i da je Mondo na kraju poslovne 2018. imao obavezu za neplaćen PDV od oko dva miliona evra, dok je godinu dana ranije ta obaveza bila zanemarljiva. Imajući u vidu promet ostvaren te godine, jasno je da taj PDV nije nastao iz redovnog poslovanja.

Visoke poreske obaveze mogle bi da se objasne time što je pre kupovine Adria Medie na račun Monda uplaćeno oko 10.000.000 evra kratkoročnog avansa nepoznatog porekla. Da li je reč o novcu kojim je Kurir kupljen i da li dolazi od Žeželjevog dugogodišnjeg strateškog partnera - Telekoma?

Slučajnost ili ne, iz podataka o poslovanju objavljenim na APR-u, vidi se da je akcionarsko društvo Telekom iste godine nekome dalo kratkoročne avanse u iznosu od preko 17 miliona evra. Neobično je to što su prethodne tri godine dati avansi bili gotovo četiri puta manji, ali i to što se u izveštaju za 2018. ne navodi kome su ti avansi dati i koja im je namena.

Kako je reč o akcionarskom društvu čiji je većinski vlasnik država, odnosno, građani, principi objektivnog i poštenog finansijskog izveštavanja nalažu da ovakav podatak bude objavljen I javno dostupan u izveštajima.

Ni Žeželjeva Adria Media Grupa ni državni Telekom nisu odgovorili na pitanje televizije N1 da li spomenutih deset miliona evra koji se u izveštaju Monda spominju kao avans potiču od Telekoma i da li je reč o pozajmici koja je iskorišćena za kupovinu te grupacije i lista Kurir.

Nije poznato kada će Kurir TV početi da emituje program, ali jeste kakvu će uređivačku politiku voditi, pošto iz kompanije naglašavaju - televizija će biti u duhu brenda Kurir.

POVEZANE VESTI

Komentari (96)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Батаниџа

Махинације на сваком кораку и месту са нашим парама. Афера око Телекома, са коперникусом и спорна куповина прве и Б92. О осталим аферама и марифетлуцима са нашим парама нећу сада писати. О чему се ради? Изгледа да самозваном председнику мањка медијског простора па жели још неку телевизију, јер очекује да ће тиме смањити гледаност Н1 и нове. Иначе ови новци и отварање ове тв, без његовог одобрења просто није могуће проследити фирми овог човека.

Časlav

Odem jutros na Fejsbuk stranicu mondo i u komentarima na par mesta nakačio ovaj vaš tekst. I sad vidim da su mi onemogućili komentarisanje. To se zove sloboda izražavanja.

Penzioner kome su ukrali deo penzije

Doći će valjda vreme kada će neko da odgovara za pljačku novca svih gradjana od strane Telekoma. Prvo Kopernikus pa sada ovo

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

BLOG UŽIVO: U Srbiji dosad izlečeno 6.700 osoba, testovi na antitela od utorka 01.06.2020.

01.06.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Ambasada SAD: Vlada Srbije da obezbedi pristup medijima za sve političke stavove 01.06.2020.

01.06.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vlasi: Kriza na relaciji Beograd-Podgorica može se preneti i na druge zemlje 01.06.2020.

01.06.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Na nalazištu u Vinči prijavljena divlja gradnja, advokat tvrdi da spor još traje 01.06.2020.

01.06.2020.  |  Vesti

Izbori 2020

Izbori 2020

Zukorlića bojkot nije ubedio, Stefanović poručuje da ne pristaju na nenormalnost 01.06.2020.

01.06.2020.  |  Izbori 2020

Vesti

Vesti

Profesorka VMŠ o Orlićevom angažmanu: Manipuliše se činjenicama 01.06.2020.

01.06.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Krst od 33 metra postavljen na planini Stolovi kod Kraljeva 01.06.2020.

01.06.2020.  |  Vesti

loader