Kon o masovnom testiranju: Nemamo kadar, neko je mislio da može tri puta više

Vesti 09. apr 202016:05 > 16:09
Tanjug/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

"Kada je u pitanju masovno testiranje - mi polako povećavamo brojke, ali jednostavno nemamo kadra da bismo mogli da odgovorimo takvom pritisku naglog povećanja. To niko nije očekivao, a neko je mislio da može tri puta više da uradi nego što stvarno može. Zašto nemamo kadra, to je ozbiljno pitanje, koje podrazmeva odnos prema tom delu medicine", smatra epidemiolog Predrag Kon.

On je objasnio da nije dobro planirano i da je „neko mislio da može da uradi više nego što može“.

„Nedostaje medicinski kadar, nedostaje unos podataka i logistika, ne samo da neko unosi, već i da bude medicinski obrazovan, to je komplikovan proces. Urađeno je koliko se moglo s ovim kapacitetima. Otkrili smo neke stvari koje nismo znali, jer je planirano na osnovu onoga što su drugi saopštavali. Ako neko kaže da može tri puta više, a onda ne može, šta ćete, idemo dalje“, rekao je Kon. 

POVEZANE VESTI:

 Zamenica direktora Instituta „Batut“ Darija Kisić Tepavčević dodaje da su testirane sve osobe koje su imale indikacije i poručuje da zbog nedostataka kapaciteta nekad postoji zastoj u analizi i objavljivanju rezultata. 

„Završena je izgradnja specijalne laboratorije kovid uz podršku Kine, tokom vikenda stići će mašine, moći će da uradi 2.000 testova dnevno, krajem sledeće nedelje će da profunkcioniše, znatno se povećava kapacitet. Sve indikacije su obuhvaćene, sve rizične grupe su pokrivene, kad budemo imali veći kapacitet biće minimalno vreme čekanja rezultata“, objasnila je ona.

Na pitanje zašto neki pacijenti duće čekaju na rezultate i za to vreme leže zajedno direktor Infektivne klinike Kliničkog centra u Beogradu Goran Stevanović kaže da je tačno da neki čekaju duže, ali da se to smanjuje i dodaje da ne postoje kapaciteti da svaki bolesnik bude u samostalnoj sobi. 

„Mnogo je bitnije da se obezbedi nadzor lekara, u zajedničkom smeštaju svi nose maske, sem pojedinačnih primera svi pacijenti poštuju pravila, rizik širenja je mali, mnogo manji nego da ih vratimo u kućne uslove. Kad se radi test, dešava se da moraju da se ponavljaju i onda morate čekati ponavljanje testa, a nekada i samog uzorka, to je laboratorijska praksa“, objasnio je Stevanović, dok je Kisić Tepavčević dodala da najveći broj dobije rezultate za 24 sata, a da se radi da bude što kraće.  

Kisić Tepavčević: Procedura ista za sve, pa i za predsednika Srbije

Odgovarajući na pitanje da li predsednik Srbije Aleksandar Vučić treba da bude smešten u izolaciju nakon što je objavio da je njegov sin zaražen koronavirusom, Kisić Tepavčević je rekla da je procedura ista za sve

„Protokol je isti za sve, procedura zavisi da li je osoba bila u kontaktu s nekim kome je potvrđen koronavirus. U skladu s tim se rade procedura i test. Sve osobe koje su bile u kontaktu podvrgavaju se testiranju i nema izuzetaka“, rekla je Kisić Tepavčević. 

Sve informacije o koronavirusu čitajte u našem Blogu uživo i na stranici Koronavirus.