Advokatska komora: Obustava rada advokata bila bi suprotna interesima

Advokatska komora: Obustava rada advokata bila bi suprotna interesima

Advokatska komora: Obustava rada advokata bila bi suprotna interesima Izvor: aks.org.rs

Upravni odbor Advokatske komore Srbije saopštio je da je primio zahtev 102 advokata da AKS donese Odluku o protestu advokata delimičnom obustavom rada i istakao, povodom navedenih razloga, da je odmah po otpočinjanju postupaka putem video linka, odnosno putem skajpa, Komora uputila svoj dopis vladi i ministarstvu kojim se protivi.

Kako se dalje navodi, Vlada je, po ovom dopisu, donela Uredbu o načinu učešća optuženog na glavnom pretresu koji se održava za vreme vanrednog stanja.

"Na ovaj način, Upravni odbor je postigao da se, u uslovima kada se suđenja putem video linka sprovode u realnosti, bez obzira na naše protivljenje, donese Uredba koja predstavlja potvrdu da se radi o odstupanju od zajamčenih ljudskih prava", navedeno je u saopštenju.

Upravni odbor je ukazao da Кodeks profesionalne etike kaže da advokat zastupa nezavisno, u skladu sa svojim uverenjima, zasnovanim na pozitivnom pravu, pravnoj nauci i praksi, međunarodnim pravnim standardima, statutu i Кodeksu.

U tom smislu, svaki advokat ima izbor da li će zastupati u postupcima koji se odvijaju putem linka ili ne, koju odluku će doneti u skladu sa svim okolnostima svakog pojedinačnog slučaja, u skladu sa svojim uverenjima i interesima svog klijenta, koristeći procesna sredstva koja ima na raspolaganju, navedno je u saopšenju. 

Advokatska komora Srbije na to pravo advokata ne može i ne sme uticati, osim u slučaju da organi komore donesu odluku o obustavi rada, koja, po odluci Upravnog odbora ne može trajati duže od tri dana, dok o toj meri ne odluči Skupština Advokatske komore Srbije, navedeno je u saopšenju.

Bez obzira na ovu statutarnu prepreku, Upravni odbor smatra da bi obustava rada advokata, za vreme trajanja vanrednog stanja, "bila suprotna interesima advokature i kontraproduktivna u odnosu na ostvarivanje njenih zahteva i ciljeva u narednom periodu, a koji se odnose na pitanja koja se tiču života i rada svih advokata".

U okolnostima povećane društvene solidarnosti, advokatska obustava rada bi bila nesrazmerna cilju koji se želi postići i duboko protivna naporima društva u celini.

POVEZANE VESTI

Komentari (9)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Gordana Ilic

Zar ni danas nije jasno da advokati nisu strajkovali zbog poreza? Zaboravili ste,nema veze. A gde ste gradjani bili tada? Podrzali? Niste. Sad evo vam i notari i izvrsitelji.

Obespravljen

Ne sada da strajkujete, evo da prodje pandemija pa ce vlast nesto da nam da. Ljudska prava su na drgom mestu, na prvom su ona pravnicka. Koje je struke vodja? Ne mislim na AKS. Ili mozda..

Perica

A kako su bili slozni kad je trebalo da im se uvede porez :(

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

BLOG UŽIVO: U Srbiji dosad izlečeno 6.700 osoba, testovi na antitela od utorka 01.06.2020.

01.06.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Ambasada SAD: Vlada Srbije da obezbedi pristup medijima za sve političke stavove 01.06.2020.

01.06.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vlasi: Kriza na relaciji Beograd-Podgorica može se preneti i na druge zemlje 01.06.2020.

01.06.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Na nalazištu u Vinči prijavljena divlja gradnja, advokat tvrdi da spor još traje 01.06.2020.

01.06.2020.  |  Vesti

Izbori 2020

Izbori 2020

Zukorlića bojkot nije ubedio, Stefanović poručuje da ne pristaju na nenormalnost 01.06.2020.

01.06.2020.  |  Izbori 2020

Vesti

Vesti

Profesorka VMŠ o Orlićevom angažmanu: Manipuliše se činjenicama 01.06.2020.

01.06.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Krst od 33 metra postavljen na planini Stolovi kod Kraljeva 01.06.2020.

01.06.2020.  |  Vesti

loader