Efektiva: RATEL utvrdio nezakonito postupanje Supernove i Pošta Neta

Efektiva: RATEL utvrdio nezakonito postupanje Supernove i Pošta Neta

Efektiva: RATEL utvrdio nezakonito postupanje Supernove i Pošta Neta Izvor: Shutterstcok

Udruženje za zaštitu potrošača "Efektiva" objavilo je na svom sajtu da je masovni pritisak koji su potrošači, po savetu tog udruženja, izvršili na nadležne državne organe i regulatorna tela, a povodom, kako se navodi, nečasnog ponašanja operatora iz grupacije Supernova, počeo je da daje rezultate, te da se "na udaru" našao i operator Pošta Net.

Nakon mišljenja prvo Ministarstva trgovine, a nedavno i RATEL-a i Tržišne inspekcije, da je postupanje operatora iz grupacije Supernova u vezi sa ukidanjem velikog broja kanala iz njihove ponude bilo nezakonito, Supernova je počela da odustaje od naplate štete od onih potrošača koji su na osnovu člana 107 Zakona o elektronskim komunikacijama raskinuli pretplatnički ugovor usled bitne promene uslova pod kojim su ugovor zaključili, navodi "Efektiva".

Ovih dana, dva člana "Efektive", koja su u skladu sa preporukama tog udruženja reklamirala Supernovine februarske račune za naknadu štete, dobila su poruke od Supernove da su usvojeni njihovi zahtevi za korekciju dugovanja, i da će "ukupno dugovanje biti umanjeno za iznos naknade štete".

"Efektiva" stoga poručuje potrošačima da ne plaćaju "naknadu štete", kao i da račune u kojima se ona potražuje obavezno reklamiraju.

"Efektiva" podseća da je Telekomova grupacija Supernova (koja obuhvata Radijus vektor, Kopernikus Technology i još šest manjih operatora, i ima zajedničke Opšte uslove poslovanja) za Novu godinu ukinula brojne kanale iz ponude Junajted medija, pa je sav teret posledica svojih neuspelih pregovora sa ovom kompanijom "mudro" svalila na potrošače-pretplatnike, koji su u skladu sa zakonom izjavili ili zahtevali raskid ugovora.

Obaveštenje koje je beogradsko odeljenje Tržišne inspekcije poslalo "Efektivi" u vezi sa izvršenom inspekcijskom nadzoru odnosi se na Radijus vektor i Kopernikus Technology, kao članice Supernove koje su, kako se navodi, postupale prema potrošačima na potpuno identičan, nečasni način.

U obaveštenju se navodi da su ovi operatori "postupili suprotno odredbama člana 89 Zakona o zaštiti potrošača jer potrošačima nisu dozvoljavali da raskinu ugovor jer isti nisu bili saglasni sa izmenom Opštih uslova ugovora u delu koji se odnosi na secifikaciju usluga (sadržaj paketa)". Zbog konstatovanih povreda, kako se navodi, "biće podnet zahtev za pokretanje prekršajnog postupka".

Mnogo konkretniji i precizniji dao je RATEL, koji je utvrdio da je Radijus vektor prekršio član 107 Zakona o elektronskim komunikacijama i član 28 Pravilnika o opštim uslovima za obavljanje delatnosti elektronskih komunikacija po režimu opšteg ovlašćenja, ističe "Efektiva".

RATEL je, kako se dodaje, utvrdio da je Radijus vektor ovakvim ponašanjem počinio prekršaj iz člana 138 stav 1 tačka 2 Zakona o elektronskim komunikacijama, zbog čega je, povodom više prigovora koje su potrošači uputili, uputio prijavu Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, i to Sektoru za elektronske komunikacije i poštanski saobraćaj, Odeljenju za planiranje, razvoj i nadzor u oblasti elektronskih komunikacija i Grupi za inspekcijski nadzor u oblasti elektronskih komunikacija – radi daljeg nadležnog postupanja i razmatranja osnova za preduzimanje mere u skladu sa Zakonom.

"S obzirom na to da se predmetna pitanja odnose na prava šireg kruga lica i zaštitu kolektivnog interesa potrošača, predmetnom prijavom istovremeno je sugerisana saradnja navedene inspekcije sa organizacionim jedinicama ministarstva čiji je delokrug rada prvenstveno vezan za nadzor nad primenom Zakona o zaštiti potrošača", navodi se u odgovoru RATEL-a oštećenom pretplatniku od 10. marta.

Slično mišljenje kao za Radijus vektor, RATEL je dao za Poštu Net, državnog operatora koji je takođe ukinuo potrošačima brojne kanale Junajted medije iz svoje osnovne ponude, a posle se, kad su potrošači raskidali ugovore, zaklanjao iza svojih Opštih uslova poslovanja koji sadrže nepravične ugovorne odredbe, i tražio im naknadu štete, dodaje "Efektiva".

Za Poštu Net je, kako se dodaje, takođe utvrđeno da je prekršio član 107 Zakona o elektronskim komunikacijama i član 28 Pravilnika o opštim uslovima za obavljanje delatnosti elektronskih komunikacija po režimu opšteg ovlašćenja, a RATEL je, kao i u slučaju Radijus vekora, sugerisao "saradnju inspekcije za nadzor u oblasti elektronskih komunikacija sa organizacionim jedinicama Ministarstva čiji je delokrug rada prvenstveno vezan za nadzor nad primenom odredbi Zakona o zaštiti potrošača.“ Odgovor RATEL-a "Efektivi" u vezi sa Poštom Net nosi datum 10. mart 2020.

"Efektiva" ističe i da ono što je zajedničko za Radijus vektor (kao članicu Supernove) i Poštu Net jeste to što je RATEL utvrdio da su ovi operatori prekršili član 107 Zakona o elektronskim komunikacijama time što su u svojim obaveštenjima propustili da informišu potrošače o njihovom pravu da raskinu ugovor usled bitne promene uslova pod kojim su ugovor zaključili, onda kad je promena izvršena na njihovu štetu, a naročito kad se ta promena tiče specifikacije usluge, kao i o činjenici da u tom slučaju nisu dužni da plate nikakve troškove u vezi sa raskidom.

Ukratko – i grupacija Supernova i Pošta Net su smatrali da će pukim prećutkivanjem ove dve činjenice ubediti potrošače koji hoće da raskinu ugovor da su oni štetnici, tj. da su dužnici nekakve naknade štete, jer navodno raskidaju ugovor iz nekog svog hira ili besa, a ne zato što su bez svoje krivice i na svoju štetu ostali bez velikog broja kanala iz ponude na osnovu koje su se opredelili za konkretnog operatora odnosno konkretni paket, obšnjavaju iz "Efektive".

Pri tome, RATEL je utvrdio da Pošta Net, za razliku od Supernove, jeste blagovremeno obavestila potrošače o nameri da ukine određene kanale, s tim što im je prećutala da imaju pravo na raskid bez plaćanja troškova, dok je grupacija Supernova u potpunosti pogazila svoju obavezu da najmanje mesec dana unapred obavesti potrošače na mogućnost da će im kanali biti ukinuti, dodaje "Efektiva".

Dalje, RATEL je utvrdio da su i Radijus vektor i Pošta Net prekršili član 28 Pravilnika o opštim uslovima za obavljanje delatnosti elektronskih komunikacija po režimu opšteg ovlašćenja (Službeni glasnik broj 58/2018) kojim je pored ostalog propisano da obaveštenje o izmenama pružanja usluge mora sadržati jasnu, detaljnu i nedvosmislenu informaciju o opisu planirane promene i pouku pretplatniku da ima pravo na jednostrani raskid ugovora pre isteka perioda na koji je zaključen, bez obaveze plaćanja troškova u vezi sa raskidom u skladu sa članom 107 Zakona o elektronskim komunikacijama, kao i da to obaveštenje mora sadržati opis uslova pod kojim je ugovor zaključen, kao i podatke o tome na koji način se menjaju ti uslovi, tako da pomenute informacije budu međusobno uporedive (tabelarni prikaz i sl).

RATEL je ocenio da je operator Radijus vektor – osim što je svoje obaveštenje trebalo da objavi najmanje mesec dana pre ukidanja kanala zajedno sa poukom o pravu na raskid ugovora bez troškova – trebalo da u tekstu obaveštenja "na jasan, detaljan i nedvosmislen način objedini sve informacije koje se tiču planiranih izmena uslova ugovora, tako da to obaveštenje bude po svom sadržaju u celosti u skladu sa članom 107. Zakona o elektronskim komunikacijama i Pravilnikom, uključujući i pravo pretplatnika na raskid ugovora pre isteka perioda na koji je isti zaključen."

Što se Pošte Net tiče, RATEL je utvrdio da obaveštenje ovog operatora od 31.10.2019. godine obavestio "sadrži samo podataku o tome da operator nema potvrdu nastavka saradnje sa grupom Junajted medija, te da će od 01.12.2019. godine operator prestati sa emitovanjem TV kanala koji su pod zastupništvom navedene grupe, a koji su u okviru ponude operatora."

"Dakle, da bi korisnik razumeo o kojim TV kanalima se radi, te kako će se to odraziti na ponudu kanala na osnovu koje je zaključio pretplatnički ugovor sa operatorom, i dalje, da li mu je to na korist ili nije, morao bi najpre znati koji konkretno kanali su pod zastupništvom grupe Junajted medija, a to nije dužnost nijednog korisnika da zna", navodi se u dopisu RATEL-a "Efektivi" u vezi sa postupanjem operatora Pošta Net.

POVEZANE VESTI

Komentari (18)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Lenka

Bitno im je da imamo 40 kanala PINKA !!! Ludilo!

Lenka

Radijus vektor tj.Supernova trazi mi za raskid ugovora na ime Prikljucne takse( ma sta to znacilo)za kablovsku 9900. dinara,za internet 4900.dinara i telefon 2900.dinara. Zalila sam se i rekli su da moram da platim ako zelim da raskinem ugovor. Umesto da oni meni daju odstetu na ime prevare, ja treba njima da dam pare.

Slavisa

Kace da se vrate tih 19 kanala

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

BLOG UŽIVO: U Srbiji dosad izlečeno 6.700 osoba, testovi na antitela od utorka 01.06.2020.

01.06.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Ambasada SAD: Vlada Srbije da obezbedi pristup medijima za sve političke stavove 01.06.2020.

01.06.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vlasi: Kriza na relaciji Beograd-Podgorica može se preneti i na druge zemlje 01.06.2020.

01.06.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Na nalazištu u Vinči prijavljena divlja gradnja, advokat tvrdi da spor još traje 01.06.2020.

01.06.2020.  |  Vesti

Izbori 2020

Izbori 2020

Zukorlića bojkot nije ubedio, Stefanović poručuje da ne pristaju na nenormalnost 01.06.2020.

01.06.2020.  |  Izbori 2020

Vesti

Vesti

Profesorka VMŠ o Orlićevom angažmanu: Manipuliše se činjenicama 01.06.2020.

01.06.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Krst od 33 metra postavljen na planini Stolovi kod Kraljeva 01.06.2020.

01.06.2020.  |  Vesti

loader