Lekari: 160 zdravstvenih radnika pozitivno, suzbiti ulazak virusa u bolnice

Lekari: 160 zdravstvenih radnika pozitivno, suzbiti ulazak virusa u bolnice

Izvor: N1 / Agencije

U Srbiji je testirano 868 zdravstvenih radnika, 160 njih je bilo pozitivno, rekla je zamenica direktora Instituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević. Sad se vidi jasno da su među prioritetima zdravstveni radnici, ulazak virusa u bolnice je sasvim moguć i to treba što pre suzbijati, rekao je epidemiolog Predrag Kon na konferenciji za novinare. Kazao je i da se broj testiranih osoba povećava iz dana u dan.

Kisić Tepavčević je rekla da u ukupnoj strukturi obolevanja od Kovida 19 zdravstveni radnici čine 8,3 odsto obolelih.

Kon je potvrdio ulazak koronavirusa u Institut za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" , navodeći da se radi o slučajevima inkubacije kod pacijenata, koji su nakon operacije razvili temperaturu, a posle je otkiveno da su pozitivni na virus.

Nakon toga je testirano 257 osoba i 67 zdravstvenih radnika je pozitivno, i 9 pacijanata. Kod pacijenata su to blage forme, kod zdravstvenih radnika u šest slučajeva su blage, a kod 61 osobe asimptomatske, odnosno nisu imali znake bolesti, precizirao je on.

„To je nova situacija, rapravljaćemo o tome na kriznom stabu, gde je potrbno doneti nove odluke u vezi sa testiranjem“, kazao je.

Svi pozitivni se udaljavaju sa posla, donose se nova rešenja u tim situacijama, rekao je, utvrđuje se prvo da li je bilo bliskog kontakta, ali za one koji nisu mogli da dođu u kontakt sa obolelima, nema razloga ni da se testiraju, pogotovo ako nemaju tegobe, objasnio je on.

Kon je naveo da je jedina moguća opcija je da je pacijent preneo zarazu u bolnici, jer se bolest ispoljila nakon operacije pacijenta.

Odgovarajući na pitanja novinara, rekao je i da su svi zdravstveni radnici u KBC Dedinje koristili zaštitnu opremu i da to piše u izveštaju.

On je rekao i da je Milovan Bojić, direktor Instituta, tražio da se od sad svi tretiraju kao sumnjivi prilikom operacija, ali da će krizni štab morati da se bavi tim pitanje i utvrdi kakve su mogućnosti za snabdevanje opremom.

„Pitanje jeste kako ćemo znati da li su ušli u bolnicu pacijenti u inkubaciji ili ne, odgovor je - nećemo znati. Ako se svi testraju u fazi inkubacije može da se desi da su lažno negativni“, kazao je.

Kako je dodao, na te situacije moramo što brže da se adaptiramo, ništa drugo nam ne preostaje.

Upitan da li je moguće da je lekar koji se vratio iz Beča zarazio pacijente u tom institutu, on je rekao da je moguće da su zdravstveni radnici povezani sa njim, ali da je nemoguće je da su pacijenti vezani za tog lekara jer je on odsutan duže vreme nego što su oni bili primljeni.

„Nisu imali dovoljno vremena da razviju simptome da su se zarazili u bolnici, inkubacija je duža od toga“, kazao je.

Rekao je i da je verovatnije da je više zaraženi pacijenata ušlo u bolnicu koji nisu imali simptome.

„To je ono što kažemo da više ne možemo da pratimo, apsolutni prioritet nam je sad sa sačuvamo zdravstvene radnike koji će prvi biti ispitivani, pogotovo oni koji su bili u kontaktu ili imaju bilo kakve simptome“, naveo je.

Kisić Tepavčević je rekla da je u Nišavskom okrugu do juče testirano 280 zaposlenih u zdravstvenim ustanovama, nakon čega je ustanovljeno da je njih 54 bilo pozitivno na korona virus, pri čemu je od tog broja 29 lekara i 18 medicinskih sestara, dok njih sedam nisu zdravstveni radnici ali rade u zdravstvenim ustanovama.

"Većina zdravstvenih radnika , njih 27, je iz Kliničkog centra Niš, u Domu zdravlja u Nišu je ukupno sedam pozitivnih, dok imamo pojedinačne brojeve u drugim zdravstvenim ustanovama", rekla je.

Ona je rekla da je "u ovom momentu pet zdravstvenih radnika sa ove teritorije hospitalizovano, četiri zdravstvena radnika su smeštena u privremenu bolnicu u hali "Čair", dok su 32 zdravstvena radnika u ovom mometu u izolaciji gde čekaju rezultate drugog kontrolnog testa, nakon što je prvi bio negativan".

Kon: Do 1.500 testiranja dnevno ovo nedelje

Kon je rekao da se broj testiranih osoba povećava iz dana u dan, sada je u jednom danu testirano 1.192, a očekujem da će se taj broj popeti na 1.500 ove nedelje i očekujem dalji porast broja testiranja.

"Zadovoljan sam, ali nisam još zadovoljan. Bitno je da su svi sa blagim simptomima ili bez simptoma, to je mnogo bolje nego da su većina sa težim ili srednje teškim simptomima. Razmišlja se da se pređe na što šire testiranje, u odnosu na 200 dnevno, ako planirate 4.500 to je 20 puta više i masovnije", dodao je on.

Kisić Tepavčević je rekla da je danas najviše testiranih, ali se držimo na sličnom nivou pozitivnosti kao prethodnih dana. "To govori da radimo dobar posao", dodala je.

"Magacini puni zaštitne opreme, ali ne stižu zahtevi tamo gde treba"

Kon je rekao i da distribucija zaštitne opreme zavisi od zahteva i potražnje, a da se dešava da zdravstvene ustanove traže zaštitnu opremu, ali zvanično su zatrazili daleko manje količine nego što im je potrebno.

Magacini zaštitne opreme i dalje su puni i distribucija se vrši sukcesivno, ne može odjednom svima jer nema kapaciteta da se odjednom to uradi, kazao je on.

"Kad podnesete zahtev svim bolnicama, dobijete odgovor da imaju dovoljno, ali onda kad shvate da nije dovoljno, onda ide poziv za pomoć. Sad ponovo imamo situaciju da traže još više opreme, ali neobično da je traže preko medija. Imate pun magacin opreme, a ne stižu zahtevi tamo gde treba da stižu", dodao je.

POVEZANE VESTI

Komentari (43)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Slavica

Da li lekar koji je upravo zavrsio 14. Dnevni rad na Banjici-ortopedija, crveba zona, treba da bude testiran. Hvala unspred

Dragana

To nije mali broj!

Ivan

Zasto su otvorene takozvane “kovid ambulante”? Celi svet radi drive in testiranje sumnjivih, da bi se smanjila izlozenost doktora i ljudi, a kod nas otvaraju ambulantu sa cekaonicom... Hrvatska je najbolji primer.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

BLOG UŽIVO: U Srbiji dosad izlečeno 6.700 osoba, testovi na antitela od utorka 01.06.2020.

01.06.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Ambasada SAD: Vlada Srbije da obezbedi pristup medijima za sve političke stavove 01.06.2020.

01.06.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vlasi: Kriza na relaciji Beograd-Podgorica može se preneti i na druge zemlje 01.06.2020.

01.06.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Na nalazištu u Vinči prijavljena divlja gradnja, advokat tvrdi da spor još traje 01.06.2020.

01.06.2020.  |  Vesti

Izbori 2020

Izbori 2020

Zukorlića bojkot nije ubedio, Stefanović poručuje da ne pristaju na nenormalnost 01.06.2020.

01.06.2020.  |  Izbori 2020

Vesti

Vesti

Profesorka VMŠ o Orlićevom angažmanu: Manipuliše se činjenicama 01.06.2020.

01.06.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Krst od 33 metra postavljen na planini Stolovi kod Kraljeva 01.06.2020.

01.06.2020.  |  Vesti

loader