NDNV, Fondacija "Ćuruvija" i NKD osudili centralizaciju informisanja o Covidu-19

NDNV, Fondacija "Ćuruvija" i NKD osudili centralizaciju informisanja o Covidu-19

NDNV, Fondacija "Ćuruvija" i NKD osudili centralizaciju informisanja o Covidu-19 Izvor: Nezavisno društvo novinara Vojvodine

Nezavisno društvo novinara Vojvodine zatražilo je od Vlade Srbije da razjasni konfuziju koju je unela u javnost donošenjem Zaključka kojim se jedino Krizni štab ovlašćuje za davanje informacija o epidemiji koronavirusa. NDNV dodaje da javnost sumnja da je reč o pokušaju uvođenja cenzure javnog informisanja.

"U pravnom sistemu Republike Srbije već postoje mere kojima se može ograničiti sloboda izražavanja zarad sprečavanja širenja lažnih vesti i dezinformacija. Očekivano bi bilo da nadležni državni organi, primenom postojećih zakonskih rešenja, krenu u borbu protiv lažnih vesti i dezinformacija, a ne da Vlada donosi poseban Zaključak", navodi se u saopštenju NDNV.

Društvo pita šta znači isključivo ovlašćenje Kriznog štaba za obaveštavanje javnosti, i da li mediji mogu da objavljuju istinite informacije do kojih su došli istraživačkim radom, a koje nisu saopštene od strane Kriznog štaba? NDNV pita i da li će se sve informacije do kojih mediji dođu iz drugih izvora smatrati netačnim i neproverenim.

Nezavisno društva novinara Vojvodine upozorava da se otvara mogućnost da novinari mogu da odgovaraju zbog krivičnog dela Izazivanje panike i nereda, samo zbog toga što informacija, iako je istinita i odgovara činjenicama, nije dobijena od Kriznog štaba i ističe da bi na taj način Krizni štab mogao da postane organ koji bi imao mogućnost da filtrira informacije koje će dolaziti do građana.

NDNV ukazuje na to da centralizovano informisanje nije informisanje, već cenzura.

"Javni interes podrazumeva potpuno, nepristrasno i objektivno informisanje. I pre svega, kontrolu vlasti, koja se uredbom apsolutno onemogućava. Potpuno je nedopustivo da bilo koja vlast preuzme monopol na istinu. Uzurpiranje istine izuzetno je opasno, jer vlast čini nedodirljivom, a građane lišava svih prava. Da nije nešto što nam se zaista dešava, ličilo bi na orvelovsku fikciju", navodi se u saopštenju NDNV i dodaje da je reč o flagrantnom kršenju Ustava i Evropske konvencije o ljudskim pravima. 

Fondacija "Slavko Ćuruvija": Medijima dodeljena uloga razglasa Vlade

"Slavko Ćuruvija" fondacija uputila je zahtev da Vlada Srbije omogući blagovremeno informisanje svih građana u lokalnim sredinama u Srbiji o pitanjima vezanim za situaciju sa pandemijom novog koronavirusa, kao i o merama koje lokalne samouprave preduzimaju u zaštiti stanovništva.

Svojim zaključcima Vlada ne bi smela ni da ograničava novinarska istraživanja, kao ni društveni dijalog o pandemiji, njenim posledicama i stavovima o upravljanju trenutnom krizom, navedeno je u saopštenju Fondacije.

Zaključak Vlade Srbije kojim se kao jedini izvor informacija o pandemiji određuje Krizni štab, praktično ukida medijsko izveštavanje, a medijima dodeljuje ulogu razglasa isključivo onih informacija i stavova koje Vlada sama želi da pruži građanima.

Dosledna primena Zaključka onemogućava novinare da proveravaju istinitost i relevantnost informacija koje saopštava Krizni štab , naglašava Fondacija, ocenjujući da istovremeno Vlada svojom odlukom "suspenduje Ustav Srbije i međunarodne konvencije koje su garanti ljudskih prava, pa i prava na slobodu informisanja".

Smatramo da su Zaključkom Vlade posebno ugroženi građani u 174 opština i gradova u Srbiji, čiji su novinari i do sada imali problema u dolaženju do informacija o stanju i merama borbe protiv pandemije u lokalnim sredinama, ističe Fondacija.

U saopštenju je ukazano i da "centralizovanjem informisanja u svim lokalnim zajednicama Vlada dodatno ugrožava ne samo blagovremeno i tačno informisanje o lokalno značajnim problemima već potencijalno dodatno opterećuje Krizni štab, koji, pored osnovnog posla sprovođenja mera protiv pandemije, praktično čitav rad treba da usmeri na odgovaranje na pitanja više stotina medija iz čitave Srbije".

Fondacija podseća Vladu da je "upravo nedostatak pravovremenih i proverenih informacija najplodnije tlo za bujanje lažnih vesti i dezinformacija".

"Vlada ne bi smela da zaboravi ni da su u demokratskom društvu i ona sama i Krizni štab predmet kontrole javnosti. U suprotnom, postavljamo pitanje kakva bi danas bila situacija sa pandemijom da su zvanični stavovi bili izvor informacija u vreme kada je kovid 19 bio 'najsmešniji virus
na svetu' i kada je građanima savetovano da idu 'u šoping u Milano'", konstatuje Slavko Ćuruvija fondacija u saopštenju.

NKD: Građani će još više verovati glasinama

Nacionalna koalicija za decentralizaciju (NKD) iz Niša izrazila je zabrinutost zbog zaključka Vlade Srbije, uz ocenu da se takvim postupkom "gubi na efikasnosti celog procesa prikupljanja i objavljivanja informacija, a takođe se stvara bojazan u javnosti da je cilj mere kontrola nad procesom informisanja građana, što ne doprinosi izgradnji poverenja u objavljene informacije".

"Lokalne redakcije, a samim tim i njihova publika, dovode se i formalno (a do sada je bilo samo faktički) u situaciju još slabije informisanosti. To će dovesti do potpunog prekida komunikacije između lokalnih zvaničnika i stručnjaka prema medijima, pa se bojimo da će, u nedostatku relevantnih lokalnih informacija, građani još više verovati lokalnim glasinama koje se u ovakvoj situaciji masovno šire i izazivaju stresove i paniku", istakli su u NKD-u.

Nacionalna koalicija za decentralizaciju, kazali su, sprovela je mini istraživanje među urednicima i novinarima nekoliko lokalnih medija iz svih delova Srbije koje je pokazalo da je proces informisanja na lokalu i pre donošenja pomenutog zaključka Vlade Srbije u većini lokalnih sredina bio nedovoljan i nezadovoljavajući.

Obraćanje gradskih i opštinskih zvaničnika, naveli su NKD-u, svodilo se u najvećem broju slučajeva, na informisanje o primeni mera propisanih vanrednim stanjem, dok su stručne, edukativne i servisne informacije o neophodnim ponašanjima za suzbijanje epidemije na lokalu, uglavnom izostajale.

"Pozivamo Vladu Srbije da ovaj zaključak, kojim se šalje poruka da je jedino u Beogradu, u Vladi Srbije, moguće dobiti relevantne i stručne informacije, povuče jer vanredno stanje ne sme biti blokada slobode medija i prava na obaveštenost, zagarantovanih Ustavom Republike Srbije", rekli su u NKD-u.

U toj nevladinoj organizaciji su mišljenja da je potrebno ;da Vlada kreira sistem u saradnji sa lokalnim samoupravama koji obezbeđuje da kompletan proces prikupljanja i objavljivanja informacija bude transparentan, efikasan i da ne ostavlja prostor za sumnju u objavljene informacije.

POVEZANE VESTI

Komentari (14)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Mala

Sledeća mera po ugledu na Turkmenistan.

Cokili

Ne radi se o cenzuri vec o sprecavanju sirenja panike.

Predrag

Pa trazili su da ljudi iz struke daju informacije i objašnjenja u čemu je sada problem?

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

BLOG UŽIVO: Od EU Srbiji 70,2 miliona evra, od juna redovni polasci Srbija voza 29.05.2020.

29.05.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Nevreme nadomak Kruševca, kiša obustavila saobraćaj 29.05.2020.

29.05.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

MUP: Ugašen požar u Domu zdravlja u Kaluđerici, nema povređenih 29.05.2020.

29.05.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Ministarstvo odbrane: Grad Niš neće plaćati nikakve kamate 29.05.2020.

29.05.2020.  |  Vesti

Izbori 2020

Izbori 2020

Đukanović hvali Trifunovića, on ga zove da im "bakljom osvetli štand" 29.05.2020.

29.05.2020.  |  Izbori 2020

Vesti

Vesti

Vlasnici čamaca za turiste na Uvačkom jezeru štrajkuju glađu, traže ugovore 29.05.2020.

29.05.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Borel: Sporazum Prištine i Beograda mora biti prihvatljiv međunarodnoj zajednici 29.05.2020.

29.05.2020.  |  Vesti

loader