Savet Evrope: Nizak stepen poštovanja konvencije o socijalnim pravima u Srbiji

Savet Evrope: Nizak stepen poštovanja konvencije o socijalnim pravima u Srbiji

Savet Evrope: Nizak stepen poštovanja konvencije o socijalnim pravima u Srbiji Izvor: REUTERS/Vincent Kessler

Srbija je među zemljama s najnižim stepenom usklađenosti s odredbama Evropske socijalne povelje koje se odnose na decu, porodice i migrante, saoštio je Evropski komitet za socijalna prava.

U najnovijem izveštaju Komiteta Saveta Evrope navodi se da je u Srbiji analizirana situacija u 28 oblasti, među kojima su pravo dece i mladih na zaštitu, pravo zaposlenih žena na porodiljsko odsustvo, pravo porodica na socijalnu, pravnu i ekonomsku zaštitu, pravo migranata na zaštitu i pomoć i pravo na smeštaj.

Srbija je usklađena sa odredbama Evropske socijalne povelje po pet pitanja - zabrana noćnog rada i plaćeni godišnji odmori za mlađe od 18 godina, zabrana zapošljavanja mlađih od 18 godina na poslovima koji su nebezbedni i loši po zdravlje, obuka mladih tokom radnog vremena i omogućavanje majkama pauza tokom posla za dojenje beba.

U 12 oblasti Srbija ne poštuje konvenciju Saveta Evrope. Među njima su zabrana zapošljavanja mlađih od 15 godina, što nije garantovano u praksi, radno vreme mladih koje je duže od propisanih 35 sati nedeljno, kao i po pitanju plata za mlađe od 18 godina.

Takođe, situacija u Srbiji nije u skladu sa odredbama Povelje koje se tiču prava migranata na rad i smeštaj, pravo na spajanje s porodicom i pravo migranata na pravnu pomoć.

Što se tiče ostalih 11 oblasti, Komitet nije od Srbije dobio dovoljno informacija da bi procenio situaciju.

Zaključci Komiteta se odnose na period od 1. januara 2014. do 31. decembra 2017. godine. Rok za podnošenje izveštaja o primeni Evropske socijalne povelje bio je 31. oktobar 2018, a Srbija je to učinila 8. marta 2019.

U najnovijem izveštaju analizirana je situacija u 37 zemalja.

Evropski komitet za socijalna prava ocenio je da su u Evropi ugrožena socijalna prava dece, porodica i migranata, a da najveću zabrinutost predstavlja dečiji rad, uključujući nelegalni rad dece u sivoj ekonomiji i zaštita dece od nasilja i eksploatacije.

"Komitet je sve više zabrinut za postupanje prema deci u situaciji nelegalne migracije, bilo da imaju pratnju ili ne i deci koja traže azil, posebno po pitanju njihovog odgovarajućeg i bezbednog smeštaja", navodi se u saopštenju Komiteta.

Komitet Saveta Evrope istakao je i pitanje siromaštva i socijalne isključenosti dece i pozvao članice da preduzmu sve mere da iskorene te probleme.

"Komitet naglašava važnost eleminisanja rodne diskriminacije i zaštitu prava zaposlenih žena tokom porodiljskog odsustva, tokom noćnog rada i rada u opasnim i nezdravim uslovima", dodaje se u saopštenju.

Predsednik Evropskog komiteta za socijalna prava Đuzepe Palmisano izjavio je da je kriza nastala zbog epidemije koronavirusa "surovi podsetnik" koliko je važno obezbediti trajni napredak u ostvarivanju socijalnih prava, posebno kroz razvoj javnih zdravstvenih službi.

"Od ključne je važnosti da Evropska socijalna povelja bude korišćena za oblikovanje i analizu odluka tokom krize zbog koronavirusa. Povelja služi državama kao osnovno sredstvo da osiguraju da svojim reagovanjem na pandemiju poštuju ljudska prava, kratkoročno i dugoročno", rekao je Palmisano.

POVEZANE VESTI

Komentari (7)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Starac Hodzo od stotinu ljeta

A u Srbiji, hajducija

Da vam nije konacno proradila savest

Vi ste ih doveli na vlast

clan elite

Pogresno. Mi smo ih doveli na vlast a oni ih zdusno odrzavaju na vlast. A mi posle osam godina znamo sta nam je ciniti na sledecim izborima, zar ne!

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Đorđević: Osobe sa autizmom da imaju jednake mogućnosti i pravo na različitost 11:54 h

11:54 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

UM o slučaju Lalić: Obavestićemo sve evropske zvaničnike i medijske organizacije 11:54 h

11:54 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Fridom haus: Omogućiti novinarima da rade bez straha od hapšenja 11:48 h

11:48 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

BLOG UŽIVO: Vlada povlači uredbu o informisanju, puštena novinarka Nova.rs 11:42 h

11:42 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Tvrde da ih drže u karantinu već nedelju dana jer su im lekari izgubili testove 11:33 h

11:33 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Ana Lalić: Uverena sam da radim pravu stvar 11:28 h

11:28 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Struka: Zaposlenima u zdravstvu koji su u izolaciji isplatiti 100 zarade 11:28 h

11:28 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Dačić: Priština merama reciprociteta ponovo zabranila trgovinu 11:25 h

11:25 h  |  Vesti

loader