Naumović: Bubrežni bolesnici posebno ugroženi, u KBC Zvezdara nema koronavirusa

Naumović: Bubrežni bolesnici posebno ugroženi, u KBC Zvezdara nema koronavirusa

Radomir Naumović, načelnik odeljenja za nefrologiju i metaboličke poremećaje sa dijalizom KBC Zvezdara, izjavio je da u ovoj bolnici nema zaraženih koronavirusom. On je objasnio da su bubrežni bolesnici posebno ugroženi zbog pandemije koronavirusa zbog umanjenog imuniteta, ali da je preventivnim radom sa pacijentima, i merama zaštite osoblja, situacija u ovoj zdravstvenoj ustanovi uobičajena.

"Dobro je poznato da svi bubrežni bolesnici imaju oslabljeni imunitet i samim tim imaju veću sklonost ka svim infekcijama, uključujući i infekciju koranavirusom. To je naročito izraženo kod bolesnika koji se leče ponovljenim hemodijalizama. Istovremeno, bolesnici koji započinju lečenje hemodijalizom su sve stariji i stariji, i prema podacima našeg registra, prosečna starost bez obzira na pol je preko 60 godina. To je drugi faktor rizika koji čini ove bolesnike osetljivijim na infekcije, posebno na infekcije izazvane koronavirusom", kaže dr Naumović.

Govoreći o dijabetesu kao dodatnom riziku, on ističe da je ova bolest vodeći uzrok hronične bolesti bubrega i vodeći uzrok početka lečenja naših bolesnika nekom od metoda zamenom funkcije bubrega.

"Dijabetes je jedan od najčešćih pratilaca bolesnika koji imaju bubrežne bolesti, uključujući i one koji su na dijalizi", navodi on.

Govoreći o organizaciji prevoza pacijenata na dijalizu, on objašnjava da je transport bolesnika organizovan na isti način kao što je bio organizovan i pre.

"On se organizuje sa službom Hitne pomoći. S obzirom da u našem centru nema bolesnika koji su zaraženi koronavirusom, nije bilo nikakvog razloga da promenimo bilo šta u transportu bolesnika. Svakako, ukoliko bi se na dijalizi pojavio zaraženi bolesnik, morala bi da se menja strategija, i omogućio bi se poseban prevoz za takvog bolesnika.", objašnjava naumović.

"Na osnovu preporuka kolega iz Italije i Kine, na osnovu preporuka evropskog i svetskog udruženja nefrologa, mi smo u KBC Zvezdara napravili jedan predlog kako se ponašati u zavisnosti od scenarija koji se dešava. Naši bolesnici iako su pod većim rizikom za nastanak infekcije, prema propurukama, treba da se ponašaju kao i ostali građani koji su zdravi. Obavezno je korišćenje maski, rukavica, uz obaveznu dezinfekciona sredstva. Mi smo to primenili mnogo ranije, nego što je situacija postala ozbiljna, i ono na čemu smo i insistirali je edukacija bolesnika, pa je tako na odeljenju dijalize sa svakim od bolesnika obavljen jedan temeljan razgovor o svemu", navodi Naumović.

Ističe da zahvaljujući takvom pristupu na njegovom odeljenju nema nijednog zaraženog bolesnika, iako su jedan od najvećih hemodijaliznih centara u Srbiji.

"Istovremeno, osoblje se striktno pridržavalo svih mera prevencije. Zaštita je bila obavezna od prvog dana za osoblje, tako da mi u jedinicama za dijalizu, kao i u ostalim jedinicama nemamo slučajeve koronavirusa", naglašava Naumović.

Dodaje da zbog trenutne situacije nije došlo do promene terapija, ni skraćivanja dijaliza kod pacijenata, ali upozorava da ukoliko se situacija promeni, da će se preduzeti mere prevencije.

"U ovom trenutku osoblje je maksimalno organizovano u grupe koje se ne menjaju, i radi svaki drugi dan", pojašnjava Naumović.

Sve informacije pročitajte u našem blogu uživo, i na stranica Koronavirus.

Komentari (3)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Marina S.

Tipičan produkt nepotizma u srpskom zdravstvu. Iznošenje opštih mesta, neukazivanje na realno stanje, samopromovisanje i nepodnošljiva lakoća menjanja političke podobnosti, uz tesne veze sa farmaceutskim biznisom, a nikakve sa pacijentima - stanje jeste vanredno, ali ne baš toliko da bi se svakoga puštalo da seje 'mišljenja' ...

prof.dr

doktori se ne računaju u zaražene?????

Dr

Laže

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

BLOG UŽIVO: Ukupno 44 žrtve koronavirusa, zabrana kretanja do ponedeljka ujutro 04.04.2020.

04.04.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vitia: Karantin na severu uspostavljen u koordinaciji sa institucijama Kosova 04.04.2020.

04.04.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Državljani Srbije vraćeni iz Moskve i Varšave 04.04.2020.

04.04.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Na Kosovu registrovano 140 slučajeva COVID-19, testirana 1.871 osoba 04.04.2020.

04.04.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Prvi pacijenti stigli u niški "Čair", novinari teško do informacija o epidemiji 04.04.2020.

04.04.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Novi dan o pravima građana tokom vanrednog stanja 04.04.2020.

04.04.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Informacije o epidemiji u Novom Pazaru samo na programu jedne televizije 04.04.2020.

04.04.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Tači: Situacija na severu neprihvatljiva, mere da se sprovode na celom Kosovu 04.04.2020.

04.04.2020.  |  Vesti

loader