Kuzmanović o nastavi na daljinu: Uskočili smo u nešto, učimo životne lekcije

Kuzmanović o nastavi na daljinu: Uskočili smo u nešto, učimo životne lekcije

Nastava na daljinu je lošija varijanta klasične predavačke nastave, jer nema dvostrane komunikacije, ali je u ovom trenutku jedina moguća, kaže Dobrinka Kuzmanović sa Fakulteta za medije i komunikaciju u Beogradu. Naglašava da ne treba u prvi plan stavljati savladavanje nastavnog sadržaja, već preporučuje roditeljima da "sačuvaju svoje i mentalno zdravlje dece" i da "uče životne lekcije".

U utorak je počela nastava na daljinu. Dok bude trajala obustava nastave, đaci osnovnih i srednjih škola imaće lekcije na kanalima javnog servisa, studenti predavanja putem interneta. Prvi dan primene, uz hvatanje rasporeda i načina rada, pratila je i roditeljska koordinacija sa učiteljima. I sam ministar prosvete naglasio je da roditelji u ovom trenutku predstavljaju značajnu pomoć prosvetnom sistemu.

Kakvi su efekti nastave na daljinu i uloge roditelja dok deca usvajaju lekcije kod kuće?

Za sada se svi prilagođavaju okolnostima, i deca, i roditelji, i nastavnici, kaže Kuzmanović.

"Imamo ranija istraživanja koje pokazuje da veliki broj nastavnika ima potrebu za razvojem profesonalnim, ali to nije samo naš slučaj, rezultati poslednjeg TALIS istraživanja, u kojem je učestvovalo 50 zemalja, pokazuje da nastavnici i u drugim zemljama imaju potrebu kada je reč o profesionalnom razvoju u ovom domenu", rekla je.

Kako je dodala - "uskočili smo u nešto, a rezultate ćemo videti".

Na pitanje koja je razlika u kvalitetu nastave na daljinu, Kuzmanović je rekla da je ovo "lošija varijanta klasične predavačke nastave".

"Znamo da to nije efikasan način, jer je ovo jednosmeran proces, gde imate učenika ispred ekrana koji sluša i nemate dvosmernu interakciju. Dobra strana je to što je koliko-toliko uspostavlja neki kontinuitet, nastavlja se nastava i to je važno, da deca imaju osećanje sigurnosti, regularnosti. Nije lako ni roditeljima, ni deci, nikome", kazala je.

Kako je rekla, važno je da deca budu okupirana, ali dodaje - ne bi u prvi plan stavila savladavanje nastavnog sadržaja.

"Dobro je što deca koja imaju pristup internetu, a nemaju ga sva, što mogu da pogledaju ponovo te časove, mogu s roditeljima, sa starijim bratom ili sestrom, tako da to jeste olakšavajuća okolnost. Ja bih preporučila roditeljima da budu u toku, ali je važnije da očuvaju svoje i mentalno zdravlje svoje dece, da osluškuju njihove potrebe, jer deca osećaju strah...Učimo iz života, iz iskustva, sada recimo deca mogu da nauče šta je virus, zašto je važno prati ruke, šta su lažne vesti. Učenje je životna stvar, hajde da ne insistiramo na nekim znanjima i praćenju nastave, nego da hvatamo korak sa životom", naglasila je Kuzmanović.

Digitalna nastava je, kaže, izazov za sve.

"Mnogi nastavnici nisu koristili digitalne tehnologije u nastavi, prvi put se suočavaju sa ovim, prinuđeni su da uče. Ja, iako sam koristila neke alate digitalne, na ovaj način nismo radili, onlajn, tako da jeste veliki izazov. Potrebna je velika podrška nastavnicima, nije strašno ako se u počeku ne uhodaju, važno je da su u kontaktu s decom i roditeljima, da osećaju da su povezani i umreženi, da imaju podršku, pa naučiće", rekla je sagovornica N1.

Filozofski fakultet je među prvima najavio nastavu na daljinu.

"Da, a sada su gotovo svi fakulteti prešli na taj vid učenja. Kada su fakulteti u pitanju, to je nekako lakše, studenti brže uče, snalaze se bolje, umeju sa digitalnim aparatima, a videćemo kakva će iskustva biti. Važno je da razumemo da ovi časovi na TV nisu jedini vid učenja i da je važna podrška koju dobijaju od nastavnika", zaključila je Kuzmanović.

POVEZANE VESTI

Komentari (4)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Nikola

Svaka čast.

Moša

Prvi dan - za svaku moguću pohvalu!!!! Izuzetno snalaženje u teškim uslovima nevolje koja je zadesila ceo svet. Gledao sam i prvi razred. Preporučujem svima sa kupljenim diplomama raznoraznih "univerziteta", možda u kontinuitetu nešto i nauče, ipak se nije imalo vremena za udubljivanje tokom studiranja, sada su kod kuće pa neka krenu. Možda i srednju uspešno okončaju, počinje sledeće nedelje, glupo je da tu imaju rupe u znanju kada su već visoko obrazovani ili čaki doktori nauka... :-)

Gradjanin

Cirkus!

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

BLOG UŽIVO: Ukupno 243 žrtve koronavirusa u Srbiji, 31 novozaraženi 19:32 h

19:32 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vanredno stanje gotovo, cena snalaženja za respiratore i dalje strogo poverljiva 19:17 h

19:17 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Nova "rampa" Prištine, Beograd poručuje - nema dijaloga dok se odluka ne povuče 19:16 h

19:16 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Brnabić: Tzv. mere reciprociteta u suprotnosti sa onim što je Priština potpisala 19:09 h

19:09 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Tači: Mere reciprociteta nastavak Kurtijevih "patriotskih prevara" 18:10 h

18:10 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

SSP, Narodna stranka, "1 od 5 miliona" i UDS osudili napad na Trifunovića 17:43 h

17:43 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Premijerka Brnabić u "privatno-političkoj" poseti Pirotu i Babušnici 17:19 h

17:19 h  |  Vesti

Izbori 2020

Izbori 2020

Trifunović: Zagovornici bojkota mi crtaju metu na čelu, rade isto što i Informer 17:12 h

17:12 h  |  Izbori 2020

loader