Izdavači nude besplatne "onlajn udžbenike" za osnovce

Izdavači nude besplatne "onlajn udžbenike" za osnovce

Izdavači nude besplatne "onlajn udžbenike" za osnovce Izvor: N1

Brojne izdavačke kuće ponudile su danas osnovcima u Srbiji besplatno korišćenje onlajn udbenika tokom pandemije korona virusa i vanrednog stanja u Srbiji.

Beogradska izdavačka kuća "Kreativni centar" je omogućila svima besplatno korišćenje svojih digitalnih udžbenika za lekcije koje su po programu nastave.

Digitalni udžbenici su na sajtu www.ekcskola.rs u delu Demo knjige.

To su digitalni udžbenici za učenike prvog razreda (Srpski jezik, Matematika, Svet oko nas), drugog razreda (Srpski jezik, Matematika, Svet oko nas), petog razreda (Srpski jezik, Matematika,Geografija) i šestog razreda (Srpski jezik, Matematika, Geografija).

U saopštenju se navodi da se digitalni udžbenici mogu koristiti na pametnom telefonu, tabletu i kompjuteru i nema potrebe za dodatnom instalacijom programa na bilo kojem uredjaju.

Izdavačka kuća "Eduka" takođe je donela sličnu odluku. "Eduka" će dozvoliti slobodan besplatan pristup udžbenicima i drugim materijalima na dve platforme - "Mudl" i "Eduka Digital", navedeno je u saopštenju.

U saopštenju piše da je "Mudl" jedan od prvih, najpoznatijih i nazastupljenijih sistema upravljanja učenjem u svetu.

Sistem upravljanja učenjem (LMS – Learning Management System) predstavlja, kako je objašnjeno, softver koji se koristi za elektronsko praćenje i upravljanje obrazovnim procesom.

"Mudl" omogućava nastavnicima da u digitalnom okruženju obrazuju svoje odeljenje i da za svoje djake organizuju učenje na daljinu kroz zadavanje domaćih zadataka, rešavanje kontrolnih zadataka, ocenu pismenih zadataka.

Objašnjeno je i da ta platforma omogućava nastavnicima da prate rad svakog učenika: napredak u digitalnom udžbeniku jer sistem prati količinu predjenih sadržaja, broj rešenih zadataka i stepen tačnosti i uspešnosti svakog učenika.

Ovaj sistem dostupan je na svim uredjajima i u svim operativnim sistemima i nije potrebna posebna instalacija softvera.

Na Mudl platformi dostupni su "Edukini" udžbenici za peti razred: za srpski jezik, istoriju, engleski jezik, biologiju, muzičku kulturu, informatiku, geografiju, kao i udžbenici za šesti razred: za srpski jezik, likovnu kulturu, istoriju, engleski jezik, muzičku kulturu i informatiku.

Na platformi Eduka Digital (https://test.e-eduka.rs) su udžbenici za prvi razred osnovne škole: bukvar, čitanka, matematika, Svet oko nas, muzička slikovnica, likovna kultura, engleski jezik, dok su za drugi razred čitanka, Pouke o jeziku, matematika, Svet oko nas, udžbenici za engleski jezik, likovno i muzičko.

Na toj platformi su i udžbenici za peti razred: za tehniku i tehnologiju i engleski jezik, a za šesti razred udžbenici za tehniku i tehnologiju i fiziku.

Izdavačke kuće Klet, Novi Logos i Freska otvoriće takođe svoju platformu sa digitalnim udžbenicima za besplatno korišćenje tokom vanrednog stanja.

Kako su saopštile te izdavačke kuće, platforma www.eucionica.rs ima ugradjen Sistem za upravljanje učenjem (LMS) koji omogućava nastavnicima da formiraju virtuelno odeljenje i organizuju učenje na daljinu, kao što su zadavanje domaćih zadataka, kontrolnih zadataka, pismenih zadataka.

I izdavačka kuća Vulkan ponudila je takođe besplatno korišćenje digitalnih i odobrenih udžbenika za osnovce i nastavnike u osnovnoškolskom obrazovanju.

"Vulkan izdavaštvo, Vulkan znanje, omogućava svim nastavnicima i učenicima na teritoriji cele Srbije besplatno korišćenje digitalnih i odobrenih udžbenika za 1, 2, 5. i 6. razred urađenih po novom Planu i programu nastave i učenja", navela je ta izdavačka kuća u saopštenju.

Svim nastavnicima i učiteljima, kako se navodi, omogućeno je uz digitalne udžbenike formiranje digitalnog odeljenja i rad sa decom i od kuće.

Kako se dodaje, slobodan pristup arhivi omogućen je i učiteljima/nastavnicima 3, 4, 7. i 8.razreda, kako bi pronašli dodatne sadržaje za onlajn nastavu.

Digitalni udžbenici Vulkan znanja mogu se koristiti i oflajn i onlajn, precizirano je.

POVEZANE VESTI

Komentari (0)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Milutin Jeličić Jutka osuđen na tri meseca zatvora 15:15 h

15:15 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

BLOG UŽIVO: Teška noć u Novom Pazaru - 10 osoba preminulo, nove mere u Beogradu 14:53 h

14:53 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Osam korisnika ustanova socijalne zaštite zaraženo koronavirusom 14:49 h

14:49 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

U Novom danu o ratnoj prošlosti i njenom nasleđu 14:29 h

14:29 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Fondacija Slavko Ćuruvija nudi pravnu pomoć novinarima napadnutim tokom protesta 14:27 h

14:27 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Lončar: Bolnice u Beogradu popunjene, radimo sve da pronađemo nove kapacitete 14:24 h

14:24 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Država još ćuti na pitanje zašto ne objavljuje podatke po gradovima i opštinama 14:23 h

14:23 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Uvojeni strategija za razvoj parvosuđa i revidiran plan za Poglavlje 23 14:19 h

14:19 h  |  Vesti

loader