Beogradski maraton zbog koronavirusa odložen za 18. oktobar

Beogradski maraton zbog koronavirusa odložen za 18. oktobar

Beogradski maraton zbog koronavirusa odložen za 18. oktobar Izvor: N1

Tradicionalni 33. Beogradski maraton biće održan 18. oktobra, saopštili su danas organizatori. Maraton je trebalo da bude odžan 26. aprila, ali je zbog proglašene pandemije korona virusa pomeren na 18. oktobar.

Osim sa predstavnicima grada Beograda, termin je usaglašen i sa Svetskim udruženjem maratona i uličnih trka.

"Zdravlje trkača, volontera, gledalaca i učesnika u organizaciji su nam uvek na prvom mestu. Stoga ćemo odgovorno i ozbiljno slediti sva uputstva nadležnih, stručnih službi i institucija kako bismo sa njima na vreme i na pravi način koordinisali sve predstojeće aktivnosti", navodi se u saopštenju.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić je još ranije danas rekao da tradicionalni Beogradski maraton neće biti održan u aprilu, kako je bilo planirano, i da će biti otkazan zbog proglašene pandemije koronavirusa.

Vesić je, gostujući na TV Prva, rekao da Grad Beograd sprovodi mere koje je Vlada Srbije juče usvojila, a koje imaju za cilj da se zaštiti stanovništvo od koronavirusa, saopšteno je iz Gradske uprave.

"U skladu sa ovom odlukom, na Štabu za vanredne situacije Grada Beograda koji se održava za pola sata biće doneta odluka o otkazivanju svih javnih skupova na zatvorenom na teritoriji grada Beograda na kojima učestvuje više od 100 ljudi. To znači da se od danas otkazuju pozorišne predstave, filmske projekcije, koncerti, tribine, izložbe, seminari", rekao je Vesić

On je rekao da je Grad Beograd jutros saopštio organizatorima 33. Beogradskog maratona koji je trebalo da se održi 26. aprila da će ta manifestacija biti otkazana.

"Maraton nije manifestacija u zatvorenom prostoru, ali u njoj učestvuje više hiljada maratonaca, kako amatera, tako i profesionalaca iz celog sveta od kojih su mnogi iz područja koja su žarišta korona virusa. Održavanje Maratona u takvim uslovima predstavljao bi rizik po zdravlje našeg stanovništva i zato se ova manifestacija otkazuje", naveo je Vesić.

Program Dani Beograda koji se tradicionalno održava svakog aprila biće značajno redukovan i obeležen simbolično, naveo je Vesić i dodao, dok je o sudbini drugih velikih manifestacija kao što je Bir fest još rano govoriti.

Preventivne mere u javnom prevozu

Ilustracija Izvor: N1
Ilustracija

Zamenik gradonačelnika istovremeno je saopštio da je Grad, posredstvom Sekretarijata za javni prevoz, doneo niz preventivnih mera i uputstava za postupanje u javnom prevozu u slučaju širenja koronavirusa, a koje su usaglašene sa Gradskim zavodom za javno zdravlje.

Кako je podsetio, javni prevoz je usluga od opšteg interesa koja omogućava mobilnost, a u vreme epidemija i pandemija od naročite je važnosti jer omogućava, između ostalog, pristup zdravstvenim ustanovama.

"Doneli smo niz mera i preporuka za organizatore, operatere, vozače i kontrolore, ali i za korisnike javnog prevoza. Кljučni cilj za prevoznike koji obavljaju javni prevoz putnika jeste obezbeđivanje kontinuiteta u radu, upravo zbog potrebe građana da koriste javni prevoz. Stoga bi javni prevoznici trebalo da preduzmu sve mere i zaštite osoblje kako bi se izostanci sa rada minimizirali. Najvažnija preporuka jeste da se u svakom trenutku prate uputstva nadležnih organa i da se mere pooštravaju u skladu sa nivoom rizika. Кada je reč o putnicima koji koriste javni prevoz, najvažnije je da, ako su doputovali iz zemlje ili regiona sa visokim ili umerenim rizikom od korona virusa, pažljivo prate svoje zdravlje. Ako posumnjaju na simptome koji uključuju temperaturu i kašalj, moraju se odmah izolovati i potražiti lekarsku pomoć", precizirao je Vesić, navodeći još jednom brojeve telefona za to 064/8945235 ili 011/2684566.

On je podvukao da se preventivne mere primenjuju na sve vidove javnog prevoza bez obzira na nivo pretnje, a da je u planiranje potrebno uključiti sve prevoznike i operatere koji učestvuju u javnom prevozu putnika, s obzirom da najbolje poznaju poslovne procese i resurse kojima raspolažu.

Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u blogu uživo, kao i na posebnoj stranici Koronavirus.

POVEZANE VESTI

Komentari (9)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

bule

Maraton se odlaže, ali se u školu i na fakultete mora ići. Da li grešim?

domicilna nistarija

Da nam Vucic objasni zasto se odlaze smaraton ako on kaze da nema opasnosti od okupljanja napolju, ili je on opet slagao zbog svog putujuceg cirkusa.

Boki

Pitam se hoće li zabraniti okupljanje po crkvama i pričešćivanje hiljada ljudi istom kašikom i istom čašom.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

BLOG UŽIVO: U Srbiji pada broj novozaraženih, bolnice se vraćaju normalnom radu 25.05.2020.

25.05.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Veber: Okvir Nemačke i Francuske za obnovu pregovora o Kosovu značajan korak 25.05.2020.

25.05.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Dačić na onlajn proslavi Dana mladosti: Mladi moraju biti u centru odlučivanja 25.05.2020.

25.05.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Brnabić: Nećemo uvoditi recipročne mere prema Crnoj Gori 25.05.2020.

25.05.2020.  |  Vesti

Izbori 2020

Izbori 2020

Vučić na drugom onlajn skupu SNS: Cilj je da do 2025. plata bude 900 evra 25.05.2020.

25.05.2020.  |  Izbori 2020

Izbori 2020

Izbori 2020

Insajder debata: Marija Obradović i Nenad Konstantinović o medijima i izborima 25.05.2020.

25.05.2020.  |  Izbori 2020

Vesti

Vesti

Dačić: Razlozi da Crna Gora ne otvori granicu za srpske turiste čisto politički 25.05.2020.

25.05.2020.  |  Vesti

loader