Srbija mora da sprovede presudu suda u Strazburu iz 2013. o nestalim bebama

Srbija mora da sprovede presudu suda u Strazburu iz 2013. o nestalim bebama

Srbija mora da sprovede presudu suda u Strazburu iz 2013. o nestalim bebama Izvor: Kancelarija za saradnju s medijima Vlade Srbije

Srbija mora da sprovede presudu Evropskog suda za ljudska prava iz 2013. godine u predmetu "Zorica Jovanović protiv Srbije", u vezi s navodima o bebama nestalim iz porodilišta, i da najkasnije do 1. oktobra 2020. godine dostavi sveobuhvatne informacije o tome, odlučio je Komitet ministara Saveta Evrope.

Zorici Jovanović, majci kojoj su doktori u ćuprijskoj bolnici 1983. saopštili da je njen sin umro, a nisu joj dali da ga vidi, za uzrok smrti su naveli da je nepoznat, a smrt njenog sina nije zavedena u matičnoj knjizi umrlih, niti je telo bebe predato porodici.

U odluci dostavljenoj agenciji Beta, Komitet ministara konstatuje da je na zasedanju od 3. do 5. marta najpre podsetio da se taj slučaj odnosi na to da tužena država Srbija "i dalje ne uspeva da pruži verodostojne informacije o pitanju sudbine beba prijavljenih kao nestalih iz porodilišta uglavnom u periodu od sedamdesetih do devedesetih godina".

Komitet je pozdravio dolazak državnog sekretara Ministarstva pravde koji je izneo novosti u tom slučaju i "izrazio veliko zadovoljstvo što je 29. februara parlament Srbije usvojio zakon kojim se uspostavlja mehanizam nezavisne istrage za utvrđivanje sudbine 'nestalih beba' ".

Uz to je Komitet pozdraviio i "nedavne napore svih nadležnih organa Srbije da intenzivno sarađuju s raznim organizacijama roditelja da bi se našli načini i sredstva za rešavanje njihovih problema, uključujući konsultacije s roditeljima koje je organizovala premijerka Brnabić 28. februara kako bi se u potpunosti uzela u obzir njihova zabrinutost".

Komitet je "sa interesovanjem konstatovao da su te konsultacije rezultirale dodatnim izmenama predloga zakona, posebno formiranjem komisije koja i roditeljima, i osobama koje sumnjaju da one mogu biti 'nestale bebe', kao i ombudsmanu, omogućavaju da pokrenu istražni postupak".

To telo Saveta Evrope je "pozdravilo i činjenicu da su vlasti tokom procesa usvajanja zakona održavale blisku saradnju sa Sekretarijatom Saveta Evrope da bi se obezbedilo rešenje koje je u skladu s Konvencijom Saveta Evrope" i "pozvalo ih da nastave saradnju da bi osigurali potpuno i efikasno sprovođenje presude".

Komitet je "vlasti Srbije pozvao da brzo preduzmu neophodne praktične mere kako bi osigurale efikasnu primenu novog mehanizma za utvrđivanje činjenica, posebno uspostavljanje DNK-baze podataka radi olakšavanja procesa utvrđivanja istine i obuke istražnih sudija i policije za postupanje u slučajevima 'nestalih beba' ", uz korišćenje stručnosti u okviru Saveta Evrope i njegovih država članica.

Komitet ministara Saveta Evrope je uz to "pozvao vlasti Srbije da najkasnije do 1. oktobra 2020. godine pruže sveobuhvatne informacije o sprovođenju i funkcionisanju mehanizma istrage" i "odlučio da nastavi svoj nadzor nad ovim slučajem po standardnoj proceduri" - piše na kraju teksta.

Brnabić: Ne možemo ispraviti propuste iz prošlosti, ali imamo odgovornost za budućnost

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sastala se sa predstavnicima nekoliko udruženja roditelja nestalih beba, sa kojima je razgovarala o daljoj saradnji i primeni Zakona o utvrđivanju činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta u Srbiji, saopšteno je iz kabineta premijerke.

Brnabić je rekla da je prioritet formiranje Кomisije za prikupljanje činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta u Srbiji, koja je usaglašena amandmanima na zakon neposredno pre njegovog usvajanja.

"Ne možemo da ispravimo propuste koji su ranije učinjeni, ali preuzimamo odgovornost za sve što se bude radilo u budućnosti", kazala je Brnabić, a navodi se u saopštenju.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Beogradske grupe roditelja nestalih beba, Udruženja "Za istinu i pravdu o bebama" i Udruženja "Nestale bebe Beograda", predstavnici Inicijative A11 i Кomiteta pravnika za ljudska prava, kao i Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo, Ministarstva pravde i Ministarstva unutrašnjih poslova.

U saopštenju se navodi da sastanku nisu prisustvovali predstavnici Udruženja roditelja nestalih beba Srbije i Udruženja roditelja nestalih beba Vojvodine, koji su takođe bili pozvani.

POVEZANE VESTI

Komentari (0)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

BLOG UŽIVO: Izlečene 6.852 osobe, zatvara se bolnica na Novosadskom sajmu 03.06.2020.

03.06.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Lajčak razgovarao sa Hotijem: Radujem se saradnji na dijalogu pod okriljem EU 03.06.2020.

03.06.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Jovanović: Gradnja MHE je Mauthauzen za naše reke, razgovor s premijerkom farsa 03.06.2020.

03.06.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Kurti: Neću predati dužnost onome koga sam smenio kao zamenika premijera 03.06.2020.

03.06.2020.  |  Vesti

Izbori 2020

Izbori 2020

Učesnici izbora odgovaraju na pitanja N1 - šta bi menjali u izbornim uslovima? 03.06.2020.

03.06.2020.  |  Izbori 2020

Vesti

Vesti

U sporazumu DSK i Srpske liste nema obaveze formiranja Zajednice srpskih opština 03.06.2020.

03.06.2020.  |  Vesti

loader