Mihnjak o Zakonu: Što više teče vreme, sve je više oštećenih mama

Mihnjak o Zakonu: Što više teče vreme, sve je više oštećenih mama

Jasmina Mihnjak sa portala Bebac ocenila je u Danu uživo, govoreći o Zakonu o finansijskoj podršci porodici s decom, da su roditelji "besni i revoltirani". "U julu će deca koja su rođena kada je Zakon stupio na snagu napuniti dve godine. Mi smo sugerisali sve manjkavosti ovog Zakona odmah, a i dalje ništa nije izmenjeno. Što više teče vreme, sve je više oštećenih mama", kaže ona.

Mihnjak je istakla da joj se čini da su na isti način na koji je Zakon o finansijskoj podršci porodici s decom donet tekle i sve ostale procedure, od praćenja efekata do raznih obećanja.

"Nikada se ne govori o stavkama koje treba da se izmene, već se govori o nekim stavkama koje su nalik na zamajavanje roditelja. Roditelji su besni, revoltirani. U julu će deca koja su rođena kada je Zakon stupio na snagu napuniti dve godine", kaže ona.

Prema njenim rečima, najveći broj ošećenih žena ovim Zakonom su porodilje.

"U najvećoj meri su umanjene naknade zarada na porodiljskom bolovanju. Period obračuna je 18 meseci, što nije u skladu sa međunarodnom deklaracijom, koja kaže da taj period ne sme biti duži od 12 meseci", kaže ona.

Ističe da je to pogrešno rešenje, koje je dovelo do toga da "mnoge mame na porodiljskom imaju mizerne plate, koje idu do ispod 1.000 dinara".

"Nama se čini da je država postavila neki zid, da ne kažem bedem između onih koji treba da rade za roditelje i samih roditelja. Čini mi se da oni s jedne strane pričaju jednu priču, a roditelji s druge strane, i preko nas, govore šta je ono što bi trebalo da se izmeni", kaže Mihnjak.

Kako je rekla, nakon obećanja novog sastanka sa nadležnima, desila su se obećanja koja se tiču roditeljskog dodatka, koji, kako ona kaže, "apsolutno nema veze sa ovim delom priče".

"Ne smeju žene koje su imale veću platu biti kažnjene. Neko je smatrao da je to u redu. Svi mi plaćamo porez i imamo ograničenje na pet prosečnih plata, a kada su doneli izmene zakona, rekli su da porodilje ne mogu da dobiju veću naknadu od tri prosečne plate. Ne znam kojom računicom su išli, ali to nije dobro, to ne sme da bude tako", kaže ona.

Ističe da je u celoj priči najtužnije to što se ovaj Zakon, "uprkos svim manjkavostima, i dalje koristi u velikoj marketinškoj i političkoj svrsi".

"Mi možemo čuti da se povećava natalitet, ali oni koji zaista imaju decu, znaju koliko ima problema sa kojima se roditelji suočavaju. To su deca kojoj mi treba da ostavimo ovu zemlju i nadam se da će neko ostati u ovoj zemlji", kaže ona.

Kako je rekla, nigde nisu eksplicitno zahtevali, ali su doveli u pitanje šta će biti sa ženama koje su već oštećene.

"Mi smo sugerisali sve manjkavosti ovog Zakona odmah, a i dalje ništa nije izmenjeno. Što više teče vreme, sve je više oštećenih mama", kaže ona.

Što se tiče roditeljskog dodatka, kaže ona, on je uvećan i nije problem s njim.

"Ne treba se dovoditi u vezu sa ovim. Oni su to nazvali nesrećno - podsticaj nataliteta. Ne treba nas niko novcem da podstiče da rađamo decu, treba nam sistem i država koja funkcioniše, pa da želimo da imamo decu", kaže ona.

Prema njenim rečima, "treba svi zajedno da poklonimo veću pažnju roditeljstvu".

"Takođe, jako veliki problem, koji se ne rešava, skrenuli smo pažnju i na to na sastanku sa premijerkom, da trudnice po 4,5 meseci ne dobijaju platu. Kada su trudnice u pitanju, i dalje postoje velika kašnjenja i najzastupljenija su upravo u državnim firmama", kaže ona.

Kako je rekla, "birokratija koju nismo prevladali je pokazatelj da sistem ne funkcioniše". 

POVEZANE VESTI

Komentari (2)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Mlada mama koja ne prima porodiljsko

Ne samo da nije izmenjen Zakon o finansijskoj podršci porodici s decom, pa su roditelji "besni i revoltirani", postojeći zakon ne može ni da se primeni. Mame koje su koristile pravo oslobadjanja od plaćanja poreza i doprinosa (OL22) za novoregistrovane radnje i privredna društava (01.10.2018), još od 01.01.2019. godine, ne mogu da ostvare pravo za porodiljsko bolovanje. Naime, od strane Poreske uprave tek novembra 2019. godine, izvršena je kontrola i doneti Zapisnici u kojima se konstatuje da preduzetnici na osnovu podnetih prijava PPP OD, ispunjavaju uslove i ostvaruju pravo. Od novembra 2019. do danas, budžet ne uplaćuje doprinose iako je obavezan prema zakonu. Evo već preko 100 dana zovemo i pišemo i sve se prave da nije u njihovoj nadležnosti. Jedino ministar Djordjević sa svojim saradnicima ( iako nije u nadležnosti minisatrstva) obraćaju se i usmeno i pismeno kabinetu vlade i ministru finansija da se sprovede zakon i da se uplate doprinosi. Dok se uplata ne izvrši, prevareni preduzetnici ne mogu da ostvare pravo iz socijalnog osiguranja-naknadu za porodilje. Ostaje samo da se obratimo predsedniku Republike. Zašto su institucije zatajile.

Srba

Moja gospodja prima 6300 na porodiljskom, tako da te razumem. Tragedija smo od drustva.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Tači: Mere reciprociteta nastavak Kurtijevih "patriotskih prevara" 18:10 h

18:10 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

SSP, Narodna stranka, "1 od 5 miliona" i UDS osudili napad na Trifunovića 17:43 h

17:43 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Premijerka Brnabić u "privatno-političkoj" poseti Pirotu i Babušnici 17:19 h

17:19 h  |  Vesti

Izbori 2020

Izbori 2020

Trifunović: Zagovornici bojkota mi crtaju metu na čelu, rade isto što i Informer 17:12 h

17:12 h  |  Izbori 2020

Vesti

Vesti

BLOG UŽIVO: Ukupno 243 žrtve koronavirusa u Srbiji, 31 novozaraženi 17:00 h

17:00 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

U socijalnim ustanovama i domovima za stare 114 korisnika zaraženo koronom 16:56 h

16:56 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Brnabić: Tzv. mere reciprociteta u suprotnosti sa onim što je Priština potpisala 16:49 h

16:49 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Sergej Trifunović napadnut tokom prikupljanja potpisa za izbore 15:55 h

15:55 h  |  Vesti

loader