Studentkinje: Nećemo se iseliti zbog Univerzijade, organizovaćemo i proteste

Studentkinje: Nećemo se iseliti zbog Univerzijade, organizovaćemo i proteste

Izvor: N1

Grupa studenata uz podršku Združene akcije "Krov nad glavom" pokušava da spreči iseljavanje studenata BU iz njihovih soba u najvećem studentskom domu zbog održavanja Univerzijade. Upozoravaju da će od 20. juna do 1. avgusta studenti biti primorani da se isele iz Studentskog grada, kako bi ustupili svoje sobe učesnicima na Unverzijade. Gošće N1, predstavnice tih studenata, kažu da će u narednih mesec dana organizovati protest. Kompromis je, dodaju, da alternativni smeštaj dobiju sportisti.

Dve studentkinje iz Studentskog grada, Jelena Riznić i Mina Milošević, koje su i aktivistkinje ZA Krov nad glavom, tvrde da treba da bude iseljeno 4.500 studenata, koliko ih živi u Studentskom gradu.

Miloševićeva navodi da se nada da se to neće odnositi na strane studente koji žive u Studentskom gradu, jer, kako tvrdi, u razgovoru sa njima saznali su da "oni o tome nisu obavešteni".

Na konstataciju da su i ranije organizovane Univerzijade, a na pitanje šta je sada specifično, Riznićeva kaže da ove godine ne postoji alternativni smeštaj. "Ni za nas, ni za studente koji dolaze na Univerzijadu... Sve vreme se o ovome govori kao o nekom projektu od nacionalnog značaja - to je zgodna fraza zato što onda možete apsolutno da zaustavite diskusiju o tome. S jedne strane, diskusiju u široj javnosti - gde odlazi novac koji je dat za ovu manifestaciju, a sa druge strane, zatvarate diskusiju sa onima koji su direktno pogođeni ovim, tj. onima koji žive u Studentskom gradu", navodi Riznićeva.

Ona kaže da se zato poslednjih meseci bave organizovanjem studenata kako bi sprečili iseljavanje, tvrdeći da mnogi nisu bili ni obavešteni o tome.

Miloševićeva podvlači da ne postoji alternativni smeštaj i da ne postoji mesto gde bi bilo smešteno 4.500 studenata. Ona dodaje da se u javnosti kaže da studenti ionako idu kući za raspust, ističući da to nije tačno, "da je većina studenata obavezana da bude tu", da ne mogu da sele stvari kući za vreme ispitnih rokova, i da veliki broj studenata radi, pa im je i zato potreban smeštaj. "Mi na ovo ne gledamo kao na iseljenje od mesec i po dana, nego kao na nešto što aludira na studentska prava na dom i na besplatno obrazovanje", navela je.

Ona ističe da se sada "renoviranje Studentskog grada predstavlja kao neki veliki poduhvat, ali to nije neki nacionalni značaj". "Niko se nije obogatio od ugleda od Univerzijade koje imamo tih mesec i po dana, i niko se nije obogatio od kratkog priliva novca od turista, tako da ukoliko Univerzijada nije poslužila za izgradnju nekih stambenih objekata koji bi poslužili državljanima Srbije, onda ne možemo govoriti o toj frazi", dodala je.

Riznićeva kaže da je logičnije da studenti koji dolaze na dve nedelje dobiju alternativni smeštaj, a ne "domaći" koji tu žive.

Ne bi se zadovoljili, kaže, ni alternativnim smeštajem, a dodaje da je sve to napad na studentska prava svih studenata BU, jer im se pomeraju rokovi.

Miloševićeva dodaje da to pomeranje rokova povlači nove probleme u spremanju ispita, da vodi do padanja ispita, pa i padanja sa budžeta. Ona studira na FDU i ističe da je tamo još specifičnija situacija, jer padanje glavnih predmeta u junskom roku povlači i padanje sa budžeta.

"Planiramo organizaciju protesta u narednih mesec dana", najavila je Miloševićeva.

Riznićeva dodaje da im podršku daju iz Združene akcije Krov nad glavom, ali dodaje da su se studentkinje i studenti iz Studentskog grada već organizovali i pripremaju proteste.

U međuvremenu, dodaje Miloševićeva, organizuju peticiju i skupljaju potpise. "Spremni smo na radikalnije korake i nećemo se iseliti. I pozivamo sve stanare Studentskog grada i "4. aprila" da se ne isele iz svojih soba, jer nema lakših protesta od odbijanja seljakanja stvari na mesec i po dana", navela je Miloševićava.

Jedini kompromis na koji pristajemo jeste da se mi ne iselimo iz naših soba, a da alternativni smeštaj dobiju sportisti koji dolaze na Univerzitetske igre, zaključuje Riznićeva.

POVEZANE VESTI

Komentari (38)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Jeftin smeštaj u Beogradu

Naravno da ce se studenti boriti za smeštaj... A i ko ne bi kad je tako jeftino

Seka

Studenti iz unutrašnjosti rade da bi mogli da studiraju. Znate li koliki su troškovi i pored toga što je smaštaj jeftin?! Znate li kako se živi u ostatku Srbije!? Kolike su plate njihovih roditelja!? Mislite da bi neko radije živeo u domu nego u svojoj kući da ne mora!? Pitate li se što ti studenti nisu na moru tokom leta,nego u Beogradu!?

Majka Muju šišala na struju

Studentski dom nije stan. Kada se završi školska godina svi nazad u zavičaj. U Julu do 1 Avgusta nema aktivnosti na fakultetu

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Ministarstvo: Pogrešno citirana Jadranka Joksimović 21:37 h

21:37 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

KRIK najavio tekstove o sumnjivim novčanim transakcijama srpskih biznismena 21:10 h

21:10 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Jednomesečni pritvor za 30 uhapšenih u akciji policije u Karačevu 20:16 h

20:16 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

I građani mogu da unaprede javne politike - utičite na odluke države 19:47 h

19:47 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Ni mesec dana nakon što je "nikla" nema zvaničnih informacija o žičanoj ogradi 19:44 h

19:44 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Meteorolog: Gotovo leto, ovako toplo vreme neće se vratiti 19:35 h

19:35 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Godinu dana od hapšenja: Obradović i njegov advokat još čekaju dokaze tužilaštva 19:25 h

19:25 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Pojedinim građanima i dalje nejasno šta podrazumevaju nove mere nadzora 19:05 h

19:05 h  |  Vesti

loader