Država goni direktora iz Aleksinca jer je radnicima omogućio zakonski minimalac

Država goni direktora iz Aleksinca jer je radnicima omogućio zakonski minimalac

Izvor: N1

U Nišu nesvakidašnji sudski postupak u kome država goni direktora jednog aleksinačkog komunalnog preduzeća zbog toga što je radnicima, navodno, nezakonito povećavao platu da bi dostigli zakonski minimalac. U optužnom predlogu Višeg javnog tužilaštva navodi se da je direktor "Komunalnih usluga" Budimir Marković oštetio firmu za 10 miliona dinara u periodu od 2014. do 2017, u vreme takozvanih mera štednje. Marković i odbrana su pred sudom ukazali na niz nelogičnosti po pitanju optužbe.

Aleksinački komunalci bezrezervno podržavaju direktora. "On je podigao preduzeće, ima tamo u spisima", kaže radnik Dragan Jojić i dodaje: "Podigao je preduzeće koje je bilo u propasti. E, sad to nekom ne odgovara, a kome ne odgovara - nekom u opštini!"

Jojić je jedan od osamdesetak radnika, koliko ih je organizovano došlo iz Aleksinca u niški Viši sud. Najpre su popunili najveću salu ove institucije, a potom ispred suda upozorili: "Želimo da kažemo da ćemo da napravimo i štrajk upozorenja, da ćemo da idemo pred Opštinu, jer to ne može tako."

Otkud jednom direktoru ovolika podrška zaposlenih u jednom komunalnom preduzeću?

Ivan Milićević, jedan od okupljenih radnika iz Aleksinca, ističe da sada prima 23.000 dinara, što je ispod minimalca, kao i da kod drugog direktora nije primao platu šest meseci.

Direktor Budimir Marković nije hteo pred kamere, ali je pred sudom rekao da je opštinski budžetski inspektor od njega tražio da snizi plate za 10 odsto u doba "mera štednje", što kod većine nije bilo moguće, jer su im plate već bile oko minimalnih. Pošto su, pojasnio je, imali sopstvenu zaradu, u skladu za Zakonom o javnim preduzećima dotirali su zarade do "minimalca", kako bi legalno poslovali.

Rekao je da je menadžment takvo uputstvo dobio i od Ministarstva rada, pa optužbe smatra neosnovanim, a branilac Markovića Zoran Mitić ukazuje na više nelogičnosti u predlogu koji direktora tereti, baziranom na izveštaju budžetske inspekcije Aleksinca.

"Skupština opštine je dozvolila isplatu tih plata, a sada se direktor preduzeća goni da je isplatio plate protivno zakonu", ističe Mitić.

N1 čeka pojašnjenje predsednika Skupštine Aleksinca Grujice Veljkovića - kako je došlo do toga da službe i odbornici, kako se čulo u sudnici, daju saglasnost na poslovanje i finansijske izveštaje komunalnog preduzeća, ukoliko je podizanje plata do "minimalca" bilo nezakonito.

"U daljem toku postupka biće pozvan predsednik Skupštine opštine Aleksinac koji je, praktično, potvrdio plan i program (rada JKP Komunalne usluge) i na taj način dozvolio isplatu plata na način na koji je to planom i programom bilo dozvoljeno, a biće pozvana i načelnica službe finansija opštine, koja je svakog meseca, kroz takozvane 'ZIP' obrasce, dozvoljavala isplatu tih plata", najavio je Mitić.

Odbrana tvrdi da senku na optužbe baca i sledeće: budžetski inspektor poslovanje nije sagledavao u skladu sa zakonom koji se odnosi na komunalna preduzeća.

Radnik JKP Komunalne usluge i odbornik Skupštine opštine Aleksinac, Bratislav Disić, smatra da je neko "bacio šapu" na preduzeće. "Ako je svake godine 18 miliona dinara dobitak, imamo i te mašine... Da neko privatizira i da nas najure", strahuje on.

Dragan Jojić bi voleo da čitav slučaj stigne do predsednika države. "Voleo bih Aleksandar, gospodin Vučić, naš predsednik, omiljeni, da čuje šta se dešava. I da dođe da vidi šta rade u opštini", kaže on.

Nejasnoća će, možda, biti manje posle sledećeg ročišta, zakazanog za 9. mart.

POVEZANE VESTI

Komentari (22)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Aleksandra

E pa samo da se zna ti isti komunalci negde rade, a negde zabušavaju. Plate im nije trebao povećati, jer u mom mestu kontejner ne prazne redovno nego moramo stalno da zovemo i žalimo se da dođu da ih isprazne. Ali zato njihov čovek koji naplaćuje je svakog meseca redovan da naplati komunalno čak je 1.01.2020 dolazio da mu se plate komunalne usluge.

Dojčilo

Ko si bre ti direktore pa da određuješ kolike će plate biti, ima jedan baja gore koji je zadužen za to.

E, Pa

Teatar apsurda, radnici brane direktora koji im isplaćuje 23000 dinara, direktor odgovara zbog toga što im daje I tu crkavicu, svi podržavaju onoga zbog koga su svi u čabru. Ne, ovi su prevazišli I Orvela, ni on nije bio toliko talentovan da predvidi sav, apsurd, manipulativnost, ludost, sludjenost koju su kradikali u stanju da iskreiraju.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

BLOG UŽIVO: U Srbiji dosad izlečeno 6.700 osoba, testovi na antitela od utorka 01.06.2020.

01.06.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Ambasada SAD: Vlada Srbije da obezbedi pristup medijima za sve političke stavove 01.06.2020.

01.06.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vlasi: Kriza na relaciji Beograd-Podgorica može se preneti i na druge zemlje 01.06.2020.

01.06.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Na nalazištu u Vinči prijavljena divlja gradnja, advokat tvrdi da spor još traje 01.06.2020.

01.06.2020.  |  Vesti

Izbori 2020

Izbori 2020

Zukorlića bojkot nije ubedio, Stefanović poručuje da ne pristaju na nenormalnost 01.06.2020.

01.06.2020.  |  Izbori 2020

Vesti

Vesti

Profesorka VMŠ o Orlićevom angažmanu: Manipuliše se činjenicama 01.06.2020.

01.06.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Krst od 33 metra postavljen na planini Stolovi kod Kraljeva 01.06.2020.

01.06.2020.  |  Vesti

loader