Savet: EPS diskriminisao domaće ponuđače na tenderu

Savet: EPS diskriminisao domaće ponuđače na tenderu

Savet: EPS diskriminisao domaće ponuđače na tenderu Izvor: REUTERS/Regis Duvignau

Savet Vlade Srbije za borbu protiv korupcije saopštio je da je Elektroprivreda Srbije uslovima tendera za nabavku brojila onemogućila domaćim preduzećima da budu ponuđači, samostalno ili u konzorcijumu.

Prema oceni Saveta, uslovi tendera su "protivni interesima društva i principima Evropske banke za za obnovu i razvoj (EBRD)", koja je jedan od kreditira nabavke brojila.

Savet za borbu protiv korupcije dostavio je 27. aprila 2015. godine Vladi i Ministarstvu rudarstva i energetike Izveštaj o nabavci IT i merne infrastrukture uređaja i instalacija, koji je urađen na osnovu predstavke građana u kojoj je istaknuto da je EPS uslovima te nabavke ograničila konkurenciju i onemogućila učešće domaćim proizvođačima.

Kako je podsetio Savet, za nabavku brojila obezbeđeni su krediti EBRD i Evropske investicione banke (EIB) u ukupnom iznosu od 80 miliona evra i te banke su tražile da EPS odredi šta kupuje i pod kojim uslovima. Savet je u izveštaju ukazao da su netačni navodi EPS-a da EBRD u postupku pojašnjenja, koje EPS izdaje u okviru tenderske procedure, diktira uslove tendera.

Kako je saopšteno, predstavnici EIB-a su Savetu kazali da banke-kreditori vrše verifikaciju tenderskih uslova koje je odredio EPS, a u odgovoru EBRD Savetu navedeno je da je "tendersku proceduru sproveo EPS u skladu sa pravilima EBRD, a da je na klijentu da odredi uslove tendera, koje EBRD može da revidira ili da ih prihvati".

"EPS je definisao više kvalifikatornih uslova u tenderskoj dokumentaciji koji bitno ograničavaju konkurenciju i koncentrišu nabavku na jednog isporučioca", ističe se u saopštenju Saveta.

Bitni nedostaci koncepta nabavke

eps elektroprivreda srbije Izvor: N1
Dodaje se da, "pored kvalifikacionih kriterijuma koje je EPS odredio i sam koncept nabavke, na osnovu koga je urađena Studija izvodljivosti, ima bitne nedostatke koji se direktno odražavaju na tehničku opravdanost rešenja i ekonomsku isplativost".

Savet je pozvao nadležne organe da preispitaju da li je EPS "definišući kriterijume za tender vredan 60 miliona evra omogućio stranim ponuđačima da pobede na tenderu, eliminišući domaće proizvođače, a zatim i da u budućnosti odrade zamenu tri miliona brojila za 700 miliona evra".

Na tender EPS-a za nabavku mernih sistema i brojila sa daljinskim očitavanjem, objavljen 15. decembra prošle godine, stigle su četiri ponude. Kako je saopštio EPS, radi se o ponudama renomiranih evropskih kompanija, a od toga tri uz učešće domaćih kompanija, a ponuđene cene su niže od očekivanih i procenjivanih.

EPS tvrdi da svu dokumentaciju, procedure i postupke vezane za tu nabavku nadgleda i odobrava EBRD, a da se ceo tenderski postupak sprovodi strogo po pravilima te međunarodne banke.

EPS: Otvoreni smo za ispitivanje ispravnosti tendera

Vrata Elektroprivrede Srbije su otvorena za Savet za borbu protiv korupcije i sve državne organe koji žele da ispitaju ispravnost tenderskog postupka za nabavku "pametnih brojila", saopštio je EPS.

EPS navodi da domaći proizvođači brojila mogu da učestvuju na tenderu za nabavku IT i merne infrastrukture i uređaja i dodaje:

"Na taj tender, koji samo jednim delom uključuje i nabavku električnih pametnih brojila, prijavile su se četiri grupacije ponuđača, a od toga, u tri grupacije učestvuju domaći proizvođači".

EPS je ukazao i da domaći proizvođači brojila mogu da zadovolje tehničke uslove za isporuku električnih "pametnih brojila" koji su deo tenderske dokumentacije.

"Po pravilima EBRD nije dozvoljena teritorijalna diskriminacija, što podrazumeva da EPS nije bio u mogućnosti da zabrani stranim kompanijama da učestvuju na ovom tenderu", navodi se u saopštenju.

Komentari (5)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Miljan

Posle zasto nam slabi privreda tj. zasto je uopste nema! Bas me i zanima kako ce se posle nabavljati, direktno ili preko neke leve firme, treceg lica (npr. nasih doticnih politicnih strucnjaka)...

Vlad

Napišite i istinu o bajnoj Eu koja svoje kredite uslovljava svojim uslovima tendera. Nabavka brojila je igračka u odnosu na to kakve nam uslove nameću za kupovinu novog bagera koji je u obliku ponude koju uslovljava eu i banke potpuno nepotreban i nefukcionalan. Jednostavno ucene su sastavni deo kreditnih aranžmana Eu, Mmf i drugih banaka.

deluzo

A strani dobavljaci : Misković,Hamović,Lazarević...itd Jadnili smo da jadniji nemozemo biti

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Goste "Utiska" nije iznenadio sekretar, Rakić Vodinelić smatra - inicirao Vučić 19.01.2020.

19.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Društvo sudija: VSS, DVT i RJT da reaguju na neprimerene napade vlasti i medija 19.01.2020.

19.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Državni sekretar: Uvesti eksternu kontrolu pravosuđa, npr. da Vučić bira sudije 19.01.2020.

19.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Novosađani već godinu i po dana bez doma: Zidovi porušeni, a imovina pokradena 19.01.2020.

19.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Građani zabrinuti zbog požara na deponiji, Vesić uverava - to je uobičajeno 19.01.2020.

19.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Dijalog o Kosovu teško da će biti nastavljen uz takse i jedne i druge izbore 19.01.2020.

19.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Kome je namenjena najava o "velikim promenama" u SNS, funkcionerima ili biračima 19.01.2020.

19.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Pešić: Ne mogu da se branim od besmislenih optužbi, neka me obese na Terazijama 19.01.2020.

19.01.2020.  |  Vesti

loader