Žustra rasprava i suze u Skupštini zbog zakona o nestalim bebama

Žustra rasprava i suze u Skupštini zbog zakona o nestalim bebama

Izvor: N1

Zakon o nestalim bebama u porodilištima u Srbiji bio je tema današnje, veoma žustre rasprave u Narodnoj skupštini. Zakon je podelio javnost pošto su brojna udruženja roditelja koji sumnjaju da su im deca oduzeta na rođenju i proglašena mrtvom, tražila značajne izmene predloga zakona, a na kraju i njegovo povlačenje iz procedure.

Dok poslanici u Skupštini raspravljaju, majke iz Beogradske grupe roditelja nestale dece još jednom apeluju - povucite zakon. Kažu da nema istine u saopštenju Ministarstva pravde da su u tekst zakona ugrađeni predlozi roditelja i Jukoma, i da im je Zoran Balinovac iz Ministarstva pravde jasno rekao da na neke članove zakona ne može da utiče.

"Kada smo rekli da treba da se izvrši ispravka člana 5 - istrage - koje su bile šturo napisane, on je rekao da ne može da se meša u resor unutrašnjih poslova. Mi smo se zahvalili i rekli da nećemo predlagati nikakve amandmane i da imamo informaciju iz Skupštine da će se taj zakon povući", kaže Mirjana Novokmet.

Ministar unutrašnjih poslova rekao je, braneći zakon pred poslanicima, da je teško rešiti slučajeve iz sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka, ali da zakon omogućava vođenje istraga.

"Bilo je nekoliko komentara...Koliko košta jedno dete. Ne postoji ta cena, ne postoji ta cifra. Ovo je samo nadoknada države porodicama koje su možda pre 30 ili 40 godina u jednoj drugoj državi SFRJ, ali na teritoriji Republike Srbije, možda nemarom administrativnog osoblja izgubili podatke, možda je to dete i nestalo...Ali, ne može tačno da se utvrdi i ovo je samo pomoć porodici u situaciji kada realno jako teško možemo tačno da utvrdimo šta se dogodilo", izjavio je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Opozicija je žestoko napala predlog zakona i iz pravnog i iz ugla humanosti.

"Problem kod ovog režima jeste što misli da sve može da se reši novcem, pa ukoliko isplati novac, neko izađe ispred Ministarstva pravde i kaže da je ova vlast rešila posle 20 ili 30 godina toliko i toliko slučajeva nestalih beba", izjavio je poslanik Aleksandar Šešelj.

"Zamislite kako je bilo tim ljudima koje su decenijama lagali i koje su mnogi smatrali ludim. ne rešava probleme i ne odgovara na ključna pitanja: Da li je dete umrlo i ako jeste, gde je sahranjeno? Da li je živo, ako jeste gde je? Da li je srećno, da li imam unučiće", upitala je Tatjana Macura.

U Jukomu naglašavaju da njihove ključne amandmane Ministarstvo pravde nije usvojilo i da Zakon ne obezbeđuje istragu koja bi uključila posebno telo sa stručnjacima za kriminalistiku, sa administrativnim ekspertima koji bi utvrdili gde su rupe u dokumentaciji i kako je dokumentacija lažirana.

"A onda na osnovu toga da se ide dalje: Da se ustanovi svedok saradnik, svedok pokajnik, svi ti elementi jer bez toga što su roditelji i tražili, nećemo doći do istine", kaže Katarina Golubović iz Jukoma.

Ministarstva unutrašnjih poslova i pravde zauzela su zajednički stav da krivična dela otmice i zamene dece u porodilištima nisu svršena - da još traju - pa da su shodno tome nema zastarevanja i moguće su istrage.

U Jukomu, pak naglašavaju da je važno kakav će stav zauzeti Republičko javno tužilaštvo koje te istrage i treba da vodi.

POVEZANE VESTI

Komentari (12)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Gagi

Koliko poslanici SNS_a brinu o bebama najbolje je pokazalo izlaganje poslanika SNS_a Atlagića. Njegovo izlaganje je trajalo dosta dugo i ni b od beba nije pomenuo, svo vreme je hvalio Vučića a pljuvao Đilasa i još više Boška Obradovića da bi na kraju samo rekao da će glasati za prihvatanje zakona. Za to vreme na mestu predsedavajućeg sedela je Maja Gojković i ni jednom ga nije opomenula da se drži dnevnog reda, toliko o njenom viđenju demokratije u Srbiji. Roditelji džaba prtestujete poslanike SNS_a ne interesuju vaše muke oni glasaju na zvonce i oni gledaju samo svoje interese vi ih ne interesujete.

Forestgump

A zasto se ne oglase lekari. Evidentno je da su mnoge njihove kolege i uopste medicinsko osoblje ukljuceni i organizovali su krađu beba.

Galileo

Slučajno znam za par kojem je oteta beba pre dosta godina,u medjuvremenu su dobili još troje dece,ali tuga za onim prvorodjenim ne prestaje...

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Preko kol centara sa Kosova na prevaru uzeli milione od penzionera iz Nemačke 11:47 h

11:47 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Urednik Nova.rs: Bez plana za ne-kovid bolesnike, na listama čekanja 40.000 njih 11:01 h

11:01 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Balkanska bezbednosna mreža: Tenkovi iz Rusije tehnološki skok za jedinice VS 10:53 h

10:53 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vasović o ambasadorima: Dreka ni oko čega, hitan sastanak - neprimerena reakcija 10:24 h

10:24 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vuk ušao u kupatilo kuće u Dečanima 10:19 h

10:19 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

EU do sada pomogla DRI sa više od 1,7 miliona evra 10:01 h

10:01 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Gavrilović: Od korone sad češće umiru mladi, jer ih ne primaju u bolnice 09:51 h

09:51 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Malom Mihailu nedostaju 3.000 evra za operaciju u Ukrajini 08:40 h

08:40 h  |  Vesti

loader