Šegrt: Pare nas ne zanimaju, nas zanima istina - gde su naša deca

Šegrt: Pare nas ne zanimaju, nas zanima istina - gde su naša deca

Nikola Šegrt, predstavnik Beogradske grupe roditelja, i Nikola Kovačević, iz Inicijative A11, gostujući u Danu uživo su istakli da usvajanje "Zakona o nestalim bebama", o kome se raspravlja u Skupštini Srbije neće rešiti probleme roditelja nestale dece, niti doprineti otkrivanju istine. Šegrt, u ime svih roditelja, poručuje da ih ponuda od 10.000 evra ne zanima, ukoliko se ne otkrije istina o sudbini dece, jer njih zanima - istina.

Podsetimo, poslanici su na vanrednom zasedanju Narodne skupštine, počeli raspravu o predlogu Zakona o utvrđivanju činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta. U isto vreme roditelji nestale dece protestovali su ispred Doma Narodne skupštine želeći tako da još jednom istaknu svoje nezadovoljstvo sadržinom predloga ovog zakona.

"Mi se iskreno nadamo da su poslanici danas nakon protesta u centru Beograda čuli naš glas. Mi smo zadnje dve godine, još kada je prvi put nacrt ovog zakona predat skupštini, sugerisali i davali primedbe na taj zakon. Nismo nikada uvaženi od strane Vlade Srbije i nijedan naš predlog nije bio prihvaćen. Naš predstavnik na čitanju predloga Mirjana Novokmet je iznela čitav niz nelogičnosti na ovaj zakon u proceduri. U njemu je sporno sve, od naslova do članova. Ovaj zakon se ne bavi istragama o našoj deci, on zadovoljava potrebe Evropskog komiteta, a ne nas kao roditelja da dođemo do istine o našoj deci", kazao je Šegrt.

On je ocenio kao katastrofalan član 21 ovog zakona po kome ukoliko ne može da se utvrdi istina o nekoj bebi, roditeljima se nudi 10.000 evra nadoknade.

"Sam proces donošenja zakona je bio prilično spor. Naše mišljenje je da ovaj zakon istinu ne može da donese. Tražili smo da budemo deo procesa donošenja ovog zakona, i mnogi problemi o kojima danas pričamo su mogli da se izbegnu samo ukoliko bi neki od organa omogućio da roditelju budu deo te grupe. Kada čujete šta govori Nela Kuburović, ili neki od predstavnika bivše vlasti, vi vidite da se samo retorika svodi da se prebacuje odgovornost sa jedne na drugu stranu", rekao je Nikola Kovačević iz Inicijative A11 koja se bavi ekonomskim i socijalnim pravima.

Dodao je da "tišina koja postoji, prožima sve državne institucije", kao i da ovaj zakon ne donosi ništa, niti pomaže roditeljima sa nestalom decom.

"Nadam se da će se o zakonu razgovarati na nepristrasan način. Neke od mera koje ovaj zakon predviđa su mere koje su mogle da se sprovedu od strane različitih inspekcijskih organa, ombdusmana ili drugih institucija koje su ostale neme. Zbog protoka vremena, dokazi otpadaju, i mi se bohjimo da će ovaj zakon vreme za istragu produžiti do onih granica do kojih svako traganje postaje besmisleno. Jer, protokom vremena, dokazi slabe, neki od osumnjičenih nisu ni živi, i postavlja se pitanje šta se dobija ovim zakonom", zapitao je Kovačević.

On ističe da bi se osnovanjem tela koje bi činili neki od roditelja koji tvrde da su im deca ukradena, i koji bi mogli da imaju javna ovlašćenja da pristupe nekim dokazima - moglo da se dođe do značajnih otkrića.

"Dozvolite nam da naše sumnje razjasnimo tako što ćete nam omogućiti dokumentaciju za nestalu decu, a kada nam date to, dajte nam i ostalu dokumentaciju gde ćemo paralelnom analizom utvrditi da li je bilo falsifikata ili sakrivanja činjenica", poručuje Kovačević.

Šegrt ističe da su sudovi i do sada donosili presude roditeljima na ime materijalne štete od 10.000 evra, i ocenio da im nije bio potreban zakon po tom pitanju.

"Ne želimo pare, mi smo 20 godina u ovoj priči, nas zanima istina, gde su naša deca", naglašava on.

Dodao je i da zakon nije predvideo kako će se postupati ukoliko se neko dete pronađe, šta će se raditi sa tim detetom, i šta će moći da urade roditelji.

"Mi smo tražili da se omogući da se deci, koja su usvojena, a za koju se sumnja da su predmet krivičnog dela otimanja, da pokrenu postupak. A njima se to ne dopušta. Tražili smo i da im se dopusti da saznaju istinu o svom poreklu. A u državi Srbiji ne mogu da dođu do toga", kaže on.

Kovačević je podsetio da se prvi zabeleženi slučaj o ovoj temi desio šezdesetih godina prošlog veka, a poslednji 2014. godine.

"Veliki broj predmeta se desio u rasponu od 2000. do 2010. godine. Na te slučajeve treba da se primeni krivični zakonik i da nadležni pravosudni organi inicira krivični postupak i da na osnovu tih novih slučajeva otvori pukotinu u zidu ćutanja koji se nalazi u starijim predmetima", istakao je Kovačević.

POVEZANE VESTI

Komentari (7)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Aleksandar Stefanović

Mojoj majci i ocu bio sam treće dete.Ukraden sam iz bolnice još 1958.god.odmah po porođaju moje majke,a njoj, iskusnoj majci je na podoj donešena druga beba.Obzirom da je moja majka odmah primetila da to nije njeno dete,podigla se velika prašina jer mi je otac bio vojno lice.Stric mi je bio novinar "Politike" i više puta je pisao o tome.Kada je neko shvatio da se situacija komplikuje,vraćen sam majci i ocu nakon mesec i po dana.Moja majka je inače imala slom živaca.Da ne dužim,ovo je priča sa srećnim krajem,a mnoge priče nažalost nisu takve.Trgovina decom je očigledno unosan posao i odavno traje.

hari seldon

vlasti su se menjale, jedina konstanta u ovim slučaju je db, bia ili kako god da se zove. možda je to odgovor na pitanje zašto se istrage ili ne pokreću ili ne daju rezultate...

Losmi

Srecno u Vasim naporima da dodjete do istine.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Lončar o Vučiću i virusu: Sam je tražio da se poštuju sve procedure 20:41 h

20:41 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

BLOG UŽIVO: Ukupno 71 žrtva, od subote konferencije u 15h - bez novinara 20:25 h

20:25 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Nastavnici: Živog nastavnika ne može da zameni hologram, ali ipak idemo napred 19:42 h

19:42 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

U Temerinu uhapšena dvojica zbog kršenja propisa o radu ugostiteljskih objekata 19:34 h

19:34 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Kampanja protiv nezavisnih medija - vlast i njoj bliski tabloidi govore isto 19:25 h

19:25 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Najduža zabrana kretanja i pripreme - kako to izgleda u kući s troje dece 19:24 h

19:24 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Redovne konferencije u 15h od sutra - bez novinara, pitanja mejlom 18:54 h

18:54 h  |  Vesti

loader