Turska televizija objavila nova otkrića i svedoke o aferi nestalih beba u Srbiji

Turska televizija objavila nova otkrića i svedoke o aferi nestalih beba u Srbiji

Izvor: N1

Predlog zakona o utvrđivanju činjenica o nestalim bebama iz porodilišta u Srbiji naći će se pred poslanicima naredne nedelje. Zakon Srbija čeka već šest godina, ali su predloženo rešenje već odbacile sve grupe roditelja, trvrdeći da im neće doneti istinu. Za to vreme, mediji izvan Srbije donose nove detalje o aferi koja je u Srbiji zataškavana.

Nova svedočenja o događajima starim nekoliko decenija, koji su i danas bez epiloga. Akteri su progovorili u dokumentarnom filmu Turske radio-televizije o nestalim bebama u Srbiji.

Najpre babica, koja svedoči o sumnjivim posetama nepoznatih ljudi porodilištu u Beogradu.

"Nakon posete tih nepoznatih ljudi, koji nemaju veze sa klinikom, obično lekar ginekolog koji je vodio porođaj saopštava da je beba preminula", rekla je babica.

A potom i priča onih koji su u bebi blokove dolazili po decu, čije je usvajanje trebalo da plate hiljadama tadašnjih maraka.

"Doktor reče - je li lepa? Kao anđeo, ja se zaljubio. Ja sam tada po prvi i poslednji put neki osećaj dobio da sam ja otac. I kroz to razmišljanje, doktor reče - biraj. Kad je on rekao biraj, ja sam se sledio, skamenio, ja sam se razbio kao čaša o beton. Onda sam ja shvatio da nešto ne štima".

Da ne štima shvatili su i roditelji okupljeni u nekoliko udruženja koja tragaju za istinom o nestalim bebama. Sa nepotpunim smrtovnicama u rukama i bez obdukcionih nalaza, godinama upozoravaju na nelogičnosti, na činjenicu da osim da su im deca mrtva ne znaju ni za njihovo grobno mesto, ni tačan razlog smrti deteta.

Od države su tražili mehanizam da se utvrdi istina, a dobili su vladin predlog zakona. Mišljenje o njemu izneli su u skupštini na javnom slušanju krajem novembra.

"Ovaj zakon, gospodinu gostu se izvinjavam što ću ovo da uradim ovako (cepa zakon). Donesite zakon o ukradenim bebama", rekao je Vladimir Čičarević na javnom slušanju u Skupštini krajem novembra.

Bez izmena, predlog zakona koji je tada pocepan, već naredne nedelje naći će se na dnevnom redu Skupštine pred poslanicima.

"Ovaj zakon je propast za nas roditelje. Taj zakon nas neće dovesti do istine. Nikada nećemo saznati šta je sa našom decom", smatra Jasmina Stojanović  iz Beogradske grupe roditelja.

Ovako razlog za to vidi majka deteta koje je preminulo pre 27 godina.

"Na brzinu ubačen da bi se, ajde da narodski rečeno kažem, zamazale oči Evropskom sudu za ljudska prava", smatra ona.

Zakonom se u članovima 22. i 23. određuje novčana naknada zbog povrede prava na porodični život i ukoliko ne može da se utvrdi status nestalog novorođenčeta. "Pravična novčana naknada ne može da se dosudi u iznosu većem od 10.000 evra", stoji u zakonu.

Narodna poslanica Aleksandra Jerkov koja je, kaže, više od 300 puta predlagala izmene krivičnog zakonika i da krivično delo krađe beba ne zastareva sada pita - koliko koštaju deca članova Vlade?

"Kako će, ko će da odlučuje vrednost dece, ako piše da imaju mogućnost odštete do 10.000 evra, ko će odlučivati o tome koje dete vredi 500 evra, koje 5.000, a koje 10.000? Tako da je ovaj zakon sve, samo ne ono što treba da bude", navodi poslanica Aleksandra Jerkov.

A prema presudi Evropskog suda za ljudska prava, Srbija je već šest godina u obavezi da uspostavi mehanizam za rešavanje svih slučajeva poput Zorice Jovanović koja je Srbiju, zbog nestale bebe, dobila u Strazburu. Predlog zakona to nije, upozoravaju iz organizacije Astra.

"Tretiraće se slučajevi kroz vanparnične postupke, što isključuje pravu istragu o sudbini dece i najviše je sporan član 21. koji otvara vrata sudu da donese odluku da je nemogće utvrditi status deteta", kaže Hristina Piskulidis, NVO Astra.

A to je, saglasne su sagovornice N1, povratak na početak, legalizacija statusa kvo i nerešavanje problema.

POVEZANE VESTI

Komentari (83)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

sasa

Svakog dana se cudim i jos ne mogu da se nacudim kakvo smo mi zlo, crnilo i sve najgore od drzave... poslom sam upoznao slovenku koju su roditelji slovenci usvojili a sve sto su tad znali i sto zna ona sad je da je dosla iz beograda.

Srbin

Tuga koji smo mi narod.Stvarali smo nove janicare.Nadam se da ima boga i da ce svi koji su to radili osetiti ako ne zemaljsku onda bar bozju kaznu.

Profesor

Apsolutno sam saglasan sa svima vama, koji razumete da ovde nije reč o pojedinačnim slučajevima, već da je krađa novorođene dece iz porodilišta širom bivše SFRJ (a najviše u Srbiji) bio udruženi zločinački poduhvat, iza koga je stajala služba državne bezbednosti, jugoslovenska Udba. Naime, davne '87/'88. upoznao sam starijeg kolegu, koji je tada bio profesor na Fakultetu za bezbednost u Skoplju. Jednom prilikom mi je ispričao nešto, za šta sam ja mislio da nije moguće. Zbog prirode posla, u Skoplju se često sastajao sa ljudima iz bezbednosnih službi, kada je jednom prilikom prisustvovao ozbiljno verbalnom sukobu između čoveka za koga je znao da je pripadnik republičkog resora makedonske službe i jednog čoveka koji se predstavljao kao operativac Savezne službe državne bezbednosti. Kao da je juče bilo, sećam se, jer mi je ostalo urezano za ceo život, ispričao mi je tom prilikom kako su se dva udbaša ozbiljno sukobila oko slučaja dva navodno preminula novorođenčeta u skopskom porodilištu. Tada je pripadnik makedonske službe rekao operativcu SSDB, citiram: "Previše ste se zaigrali, malo ste se za*ebali, nećemo vam dozvoliti da ovde radite ono što po Srbiji radite već 20 godina..." Od momenta kada sam ovo čuo, prošlo je više od trideset godina, često sam o ovome govorio, i javno, i pisao ovako po portalima, ali, kako vidim, uzalud, nažalost. Pa da zaključim, odgovorno tvrdim, slučaj nestale dece može se razrešiti samo otvaranjem dosijea tajnih komunističkih službi bezbednosti.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Dveri: Sud doneo treću presudu u korist Boška Obradovića protiv Informera 10:35 h

10:35 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Preminuo prvi urednik Danasa Grujica Spasović 10:29 h

10:29 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Brnabić: Nova vlada pokazatelj koliko smo slušali narod 10:17 h

10:17 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vukadinović o Momiroviću: Hvalite Vučića na Tviteru, i završite kao ministar 10:16 h

10:16 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Ivanuša: Situacija u Srbiji ozbiljna, pogoršanje zaustaviti što pre 10:02 h

10:02 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Sekulić: Ovakva Vlada pokazuje da je SPS otišao na klupu za rezervne igrače 09:46 h

09:46 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Pavićević: Nova vlada će pre svega voditi računa o interesima SNS 09:44 h

09:44 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vesić: Rekonstrukcija zgrade stare Vojne akademije koja će postati Muzej grada 09:35 h

09:35 h  |  Vesti

loader