Zabrinuti meštani Krupca: Ubijene svinje sahranjene u blizini seoskog izvora

Zabrinuti meštani Krupca: Ubijene svinje sahranjene u blizini seoskog izvora

Izvor: N1

Stotinak metara iznad sela Krupac kod Pirota, potpuno neobeležena jama, dubine oko jednog metra, sa leševima domaćih svinja koje su prethodnih dana ubijene da bi se, prema objašnjenju nadležnih, sprečilo širenje afričke kuge sa divljih jedinki prema centralnoj Srbiji. Sreća je da nijedna svinja iz uzgoja nije zaražena, ali su sve u ovom kraju morale da stradaju, kako se opaka zaraza ne bi slučajno prenela. Sporno je, međutim, to što su leševi odmah iznad poslednjih kuća i seoskog izvora, pa neki već ne koriste vodu.

Nizbrdica koja sa planina vodi pravo u Krupac sa preko hiljadu žitelja. Na njoj - stočna jama, kako smatraju mnogi meštani, gde joj mesto nije.

"U ovom pravcu dole je izvorište Klok, odakle se selo Krupac snabdeva pijaćom vodom", kaže stanovnik Krupca kod Pirota Saša Madić.

Tvrdi ovaj stanovnik Krupca i upozorava na još veću opasnost, iako leševi životinja koje su nadležne službe ovde pokopale, nisu zaraženi afričkom kugom svinja.

"Kao što vidite, ovo je, pirotskim rečnikom rečeno, 'rovina' nastala od ovih bujičnih voda", dodaje Madić.

A, ispod su u blizini prve kuće, čitava domaćinstva. I čitavo selo.

"Ćista voda, mož' se i popije", kaže jedan meštanin.

N1: A, koliko je daleko od ovog mesta gde su leševi?

"Pa, nema 800 metara".

Krišom su, tvrde ovi ljudi, odstranjene svinje iz drugog sela dovezene i zakopane, a da to bude baš ovde, odredila je lokalna samouprava.

"Držeći se tih normi, uz konsultaciju sa drugim stručnim službama. Upravo ovo što ste spomenuli u vezi sa podzemnim vodama i sastavom zemljišta, blizini naselja, ali to je sve u njihovoj nadležnosti", objašnjava rukovodilac Regionalnog centra za suzbijanje afričke kuge svinja Miroljub Marjanović.

N1: Jel ste videli vi to mesto gde je jama?

Marjanović: Video sam je ovako... Videle su kolege koje su bile na terenu, ja lično nisam izlazio tamo, ali su kolege moje bile, dakle.

Iako jamu nije video, tvrdi da je ukop vršen po svim pravilima - najmanje metar zemlje iznad i kompletna dezinfekcija. Za odgovor na pitanje kako je određena lokacija tik iznad poljoprivrednog zemljišta u blizini kuća i bunara, upućuje na lokalne pirotske vlasti. Iz Upravnog okruga SMS poruka: sve je rečeno u izjavi rukovodioca kriznog centra, uz nejasan dodatak. U Krupcu kažu da ni sa njima, prilikom donošenja odluke, niko nije pričao. Blokirali su i atarski put prema ovom mestu.

krupac Izvor: N1

Jedna jama stoji zatrpana i na površini se vidi da su verovatno šakali, kako kažu meštani, iskopavali leševe tražeći hranu.

"To nije kopano, to je samo zatrpano. Gde je kopano... To je samo odozgo pokriveno", ističe meštanin.

"Ne mogu niti psi lutalice, niti šakali da dođu dotle. Jedino ako nije ljudski faktor, ne mogu da garantujem ništa, ali što se nas tiče, mi smo ukopavanje obavili stručno i za to imamo i dokaze u vidu fotografija", objasnio je Miroljub Marjanović, rukovodilac Regionalnog centra za suzbijanje afričke kuge svinja.

A u selu, jedan od većih uzgajivača domaćih životinja tvrdi da je i odluka o uništenju svih svinja u Krupcu i nekoliko okolnih sela - nepromišljena.

"Moje mišljenje je da je trebalo malo da sačekaju. Ima i te kako drugih mera", smatra odgajivač domaćih životinja iz Krupca Zoran Ćirić.

U međuvremenu, pala je odluka koju je za agenciju Beta saopštila načelnica Okruga - Domaće svinje iz Pirotskog okruga, poubijane u akciji suzbijanja afričke kuge divljih svinja, prevoziće se u kafileriju u Ćupriji. Da li su pobunjeni meštani Krupca, ipak, bili u pravu? Vodu iz bunara već nepoverljivo uzimaju.

"Ako je oni zagade, šta ću..."

Komentari (1)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Bisenija

Totalno ludilo zavladalo Srbijom a hoce izbore???

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Lončar o Vučiću i virusu: Sam je tražio da se poštuju sve procedure 20:41 h

20:41 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

BLOG UŽIVO: Ukupno 71 žrtva, od subote konferencije u 15h - bez novinara 20:25 h

20:25 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Nastavnici: Živog nastavnika ne može da zameni hologram, ali ipak idemo napred 19:42 h

19:42 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

U Temerinu uhapšena dvojica zbog kršenja propisa o radu ugostiteljskih objekata 19:34 h

19:34 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Kampanja protiv nezavisnih medija - vlast i njima bliski tabloidi govore isto 19:25 h

19:25 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Najduža zabrana kretanja i pripreme - kako to izgleda u kući s troje dece 19:24 h

19:24 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Redovne konferencije u 15h od sutra - bez novinara, pitanja mejlom 18:54 h

18:54 h  |  Vesti

loader