Milivojević: Metodologija SAD daje rezultat, preko ekonomije do pravog dijaloga

Milivojević: Metodologija SAD daje rezultat, preko ekonomije do pravog dijaloga

Karijerni diplomata Zoran Milivojević izjavio je u Novom danu, komentarišući potpisivanje izjava o namerama za uspostavljanje železničke veze i autoputa Beograd-Priština, da sve što ide u prilog stvaranju ambijenta za pravi dijalog predstavlja uspeh.

"To su ekonomske teme koje svima dobro čine, mislim da su ti sporazumi dobra priča pod uslovom da se realizuju", rekao je on.

Milivojević ističe da je to deo američke inicijative koja je pre svega oslonjena na ekonomsku dimenziju.

"S jedne strane to je rezultat jednog američkog pragmatičnog ponašanja, a s druge strane želje njihove administracije da odlučujuće deluje u svom mandatu na rešavanje kosovskog čvora. I primenili su metodologiju koja daje rezultat", smatra Milivojević.

Namera je, ocenjuje on, da preko ekonomskih mehanizama stvore ambijent i za produbljeniji politički dijalog koji bi mogao da rezultira i nekim rešenjem.

Stefan Surlić sa Fakulteta političkih nauka je ocenio da vlast u Prištini nema drugog izlaza sem da povuče takse jer postoji snažan pritisak koji dolazi od SAD i EU.

"Takse su uslov za otpočinjanje onog dela pregovora koji se tiče statusa i političke dimenzije odnosa Beograda i Prištine", rekao je on.

Surlić ističe da interes SAD nije samo uspostavljanje saobraćajnih linija i izgradnja infrastrukturnih projekata, već je pre svega interes da se postigne finalni politički sporazum između Beograda i Prištine.

"Administraciji SAD se itekako žuri, pre svega zbog skorašnjih predsedničkih izbora, i zbog toga što su pregovori Beograda i Prištine ušli u jednu globalnu dimenziju rešavanja istorijskih sporova", smatra Surlić.

Milivojević kaže da je interesantno da su se interesi Srbije i zapada preklopili u dve stvari - u interesu da se dijalog deblokira i da se skinu takse.

"To je sad interesantna pozicija i mislim da je to kvalitet na poziciji Srbije u ovom trenutku koji se može dobro iskoristiti", smatra Milivojević.

Kad je reč o zahtevu da Srbija prizna Kosovo, Milivojević kaže da taj stav ostaje čvrst, ali da je pitanje kako do njega doći i da se, kao nova situacija, mora uvažiti srpska strana.

stefan surlić Izvor: N1

Surlić smatra da je premijer Kosova Aljbin Kurti u nezavidnoj poziciji.

"S jedne strane želi da oda utisak lidera sa čvrstim stavom, na jasnim nacionalnim osnovama, koji ne želi da čini ustupke Beogradu. Ali svestan je da bez podršlke SAD i EU ne postoji suverenitet i vlast Kosova, Kosovo kao takvo može da funkcioniše samo uz snažnu podršku Vašingtona i zemalja EU", kaže Surlić.

Prema njegovom mišljenju, Kurti jeste zainteresovan za sporazum, ali da on još uvek nema stvarne poluge moći koje su, kako kaže, u rukama ratnih lidera iako su u opoziciji.

Milivojević smatra da će Kurti biti primoran da koriguje stav kad je reč o ukidanju taksi, kao i kod platforme za  razgovore.

Surlić kaže da, u ovom trenutku, nisu približeni stavovi, kao i da smo daleko i od sprovođenja tehničkih sporazuma.

"SAD žele da odblokiraju Kosovo na međunarodnom planu i stoga možemo da očekujemo i pritisak prema Beogradu. Zauzvrat Amerika nudi ekonomsku pomoć. Amerikancima se žuri i oni žele do kraja godine da imaju finalni sporazum", kaže Surlić.

Prema rečima Milivojevića, dosta će zavisiti od EU i politike proširenja jer, kako kaže, jedino ona može da ponudi kvalitet koji može da omogući globalno rešenje.

Govoreći o ulozi Rusije, Surlić smatra da njima nije u interesu sporazum Beograda i Prištine.

"Zato što zamrznuti konflikt garantuje da se ovaj prostor neće integrisati u EU. Njima to u strateškom smislu odgovara, osim ako u finalnom dogovoru sa ostalim velikim silama nađu neku vrstu kompenzacije za, na primer, Krim. Dakle, Rusija ima svoje interese i teži rešenju, ali da i ona ima svoju mini diplomatsku pobedu", smatra Surlić.

Milivojević dodaje da je rusko prisustvo, kad je reč o sporazumu, neizbežno jer se rešenje problema Kosova mora verifkovati kroz Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija.

POVEZANE VESTI

Komentari (7)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Deki

Znači nećemo ništa da radimo dok nam se ne plati reket. Onaj što je pravio fabriku vode u Zrenjaninu nije naučio ovu lekciju.

Bg

Dobro stiže ovaj karijerni diplomata sa ružičaste na N1... Volim N1 i ako mogu skromno da predlozim da redovne goste sa te "TV" ne zovete na našu N1. Hvala

Gradjanin

Danak neiskustvu sagovornika! Preko zavrtanja usiju, do rezultata!😉

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Kosovski političari Kurtija nazivaju varalicom, slabićem... 00:03 h

00:03 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Grenel: Ne podržavamo Kurtijeve polovične mere, tarife se moraju potpuno ukinuti 27.02.2020.

27.02.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Hoti (DSK): Izlazimo iz Vlade ako se takse ne ukinu bezuslovno 27.02.2020.

27.02.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

PSG pozdravio najavu prištinskih vlasti o taksama 27.02.2020.

27.02.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Zbog sumnje na koronavirus u Srbiji testirano 25 osoba, svi nalazi negativni 27.02.2020.

27.02.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Na tribini Filozofskog fakulteta TV N1 uručena počasna "nacionalna frekvencija" 27.02.2020.

27.02.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Epidemiolozi o koronavirusu: Nema mesta panici, ali se treba dobro pripremiti 27.02.2020.

27.02.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Pronađen jedan od trojice osuđenika koji su pobegli iz KPZ Niš 27.02.2020.

27.02.2020.  |  Vesti

loader