Pred poslanicima na dnevnom redu REM, najviše govorili o platama

Pred poslanicima na dnevnom redu REM, najviše govorili o platama

Pred poslanicima na dnevnom redu REM, najviše govorili o platama Izvor: N1

U skupštinskoj raspravi o predlozima finansijskih planova za 2020. godinu, Komisije hartija od vrednosti, Regulatornog tela za elektronske medije i Agencije za energetiku Srbije, poslanici su najviše govorili o platama u ovim telima, jer je u budžetima najviše novca planirano upravo za tu stavku.

Predsednica skupštinskog Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava Aleksandra Tomić (SNS) rekla je u ime predlagača da su planirani prihodi REM za ovu godinu 307,9 miliona dinara, a da su planirani rashodi 217 miliona dinara za plate 80 zaposlenih, da je oko 25 miliona planirano za stalne troškove, a za ugovore o delu skoro jedanaest miliona. Tomić je dodala da su troškovi planirani krajnje ekonomično i racionalno, kao i da je finansijski plan dostupan na sajtu REM. 

Tomić je ocenila i da u Srbiji ne postoji medijska blokada, jer se, kako kaže "borba za medijski prostor odvija na tržištu isključivo na osnovu kvaliteta informacija, a ne zbog političkog pritiska ili uticaja".

Ona je dodala i da Komisija za hartije od vrednosti ima 38 zaposlenih i prihod 108,8 miliona dinara, od čega će 55 odsto biti izdvojeno za zarade, a Agencija za energetiku planirala je prihod od 223 miliona dinara, od čega će 70 odsto biti potrošeno za zarade.

Poslanica SNS Ana Čarapić naglasila je da je REM potpuno nezavisan u svom radu, da je ovo telo uplatilo u budžet Srbije 1,3 milijarde dinara, a da je uštedu od doprinosa za nezaposlene usmerio na plate zaposlenih. Ona je na sednici rekla da "dok se Đilasova družina bavi kalkulisanjem da li izaći na izbore u Šapcu i Paraćinu, poslanici vlasti u Skupštini rade i bore se svakog dana za bolji životni standard svih građana".

Poslanica Socijalističke partije Srbije Snežana Paunović rekla je da Skupština, raspravom o finansijskim planovima regulatornih tela, ostvaruje svoju kontrolnu funkciju i potvrđuje transparentnost i parlamenta i tih regulatornih tela. Ona je rekla da je REM često predmet medijskog interesovanja, da će sastav REM uskoro biti kompletiran i da će to telo nastaviti da radi u punom kapacitetu, ali i da je "i u periodu kada je optuživan da ne radi kako treba radio najbolje što je mogao". 

Predsednik Narodne seljačke stranke Marijan Rističević rekao je da će razmisliti da li će glasati o finansijskom planu REM, jer je tamo prosečna plata, kako tvrdi, 129.000 dinara, pa je pitao kolika li je plata u upravi i na primer generalnog sekretara. On smatra da se i promene u REM dešavaju "u svrhu Đilasovog i Šolakovog biznisa". 

Poslanik Srpske radikalne stranke Milorad Mirčić rekao je da je aktuelna vlast obećavala da će ukinuti agencije i nezavisna tela, a da ih danas ima više nego ikad, a plate zaposlenih su iznad svakog očekivanja. 

On je pozvao poslanike da pogledaju izveštaj rada REM i vide da je nekoliko emitera opomenuto zbog prekršaja, ali niko nije kažnjen niti isključen. 

"Kad se aktivira vlast tada i REM krene sa političkim stavovima. Ako vlast ne napravi uzbunu, u REM-u ćute, gledali smo nemali broj puta kako predstavanici REM-a stupaju u političku polemiku sa onima koji se bune oko funkcionisanja tog tela, što je nedopustivo", rekao je Mirčić i dodao da su članovi REM-a i prema poslanicima drski i arogantni. On je istakao da je "najbolje" da se na čelo REM stavi neko ko je iskompromitovan kako bi bio "lak za kontrolu". 

Poslanici bi o ovim izveštajima, kao i o izboru sudija trebalo da glasaju do kraja dana, najkasnije u petak ujutru, kako bi započeli novu sednicu na kojoj će birati dva nova člana REM.

POVEZANE VESTI

Komentari (2)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Dojčilo

Za plate, penzije i socijalna davanja iz budžeta Srbije izdvaja se 82 % sredstava.

giv mi a brejk

rem ni do sada nista nje radio,pa nece ni od sada, u njemu sede statisti a ne eksperti

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Kosovski političari Kurtija nazivaju varalicom, slabićem... 00:03 h

00:03 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Grenel: Ne podržavamo Kurtijeve polovične mere, tarife se moraju potpuno ukinuti 27.02.2020.

27.02.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Hoti (DSK): Izlazimo iz Vlade ako se takse ne ukinu bezuslovno 27.02.2020.

27.02.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

PSG pozdravio najavu prištinskih vlasti o taksama 27.02.2020.

27.02.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Zbog sumnje na koronavirus u Srbiji testirano 25 osoba, svi nalazi negativni 27.02.2020.

27.02.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Na tribini Filozofskog fakulteta TV N1 uručena počasna "nacionalna frekvencija" 27.02.2020.

27.02.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Epidemiolozi o koronavirusu: Nema mesta panici, ali se treba dobro pripremiti 27.02.2020.

27.02.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Pronađen jedan od trojice osuđenika koji su pobegli iz KPZ Niš 27.02.2020.

27.02.2020.  |  Vesti

loader