Izborni uslovi "na papiru" bolji, problem i dalje - pritisci na birače i mediji

Izborni uslovi "na papiru" bolji, problem i dalje - pritisci na birače i mediji

Izvor: N1

U Srbiji se još sumiraju prošlonedeljne poruke evropskih zvaničnika i poziv svim političkim strankama da na izborima učestvuju. Za jednog od posrednika u međustranačkom dijalogu Milana Antonijevića poruka evropskih zvaničnika protiv bojkota nije iznenađenje. Što se izbornih uslova tiče, predstavnici civilnog sektora koji su u dijalogu učestvovali tvrde - na papiru su bolji, u praksi se za sada malo toga promenilo.

Što je izborna utakmica bliža, vlast se sve glasnije hvali unapređenjem izbornih uslova.

"Nikada demokratskiji izborni uslovi nisu bili nego ovi koji su sada", kazao je Aleksandar Martinović iz SNS-a 6. februara ove godine.

"Sigurno ne možemo dati takvu ocenu. Poboljšanja ima, ali da bi oni bili zaista demokratski, vi se na svakom nivou morate ponašati na jedan demokratski način", mišljenja je Milan Antonijević iz Fondacije za otvoreno društvo.

"U odnosu na prethodne izbore iz 2016. ili 2014. na papiru oni jesu bolji, ali to što su na papiru bolji nije garant zaista demokratičnosti izbornog procesa", smatra Emilija Orestijević iz CESID-a.

Oni koji su vlast i opoziciju doveli za sto, ne bi li izbore učinili demokratičnijim, priznaju da su dve stvari, i posle šest meseci od početka dijaloga, potpuno nepromenjene.

"Ovo neće biti idealni uslovi, daleko od toga. Pritisci na terenu, naročito na lokalu, su izuzetno veliki, na sve pojedince. Stanje u medijima još uvek ne pokazuje nikakvu promenu", kaže Antonijević.

"Tako da su to ostala dva neka suštinska i vrlo važna problema koja su ostavljena po strani, a više pažnje je bilo usmereno na te takozvane tehničke stvari u dijalogu", dodaje Orestijević.

Tako se vlast obavezala da će omogućiti uvid u birački spisak svakom biraču, RIK da će obučiti članove biračkih odbora. U Skupštini je fomiran je Nadzorni odbor koji bi trebalo da prati izborni proces, usvojene su izmene zakona koje bi trebalo da spreče zloupotrebu javnih resursa u predizbornoj kampanji. Ali...

"Tu smo dobili male izmene zakona. One suštinski nisu idealne, mogle su biti mnogo bolje ali govorimo i kratkom periodu u kome se pristupilo izmeni zakonodavstva", kaže Antonijević.

"Sada prvi put imamo preciziran pojam javnog resusrsa, imamo prošireno shvatanje izborne kampanje. Međutim, da li će biti garancija, sam papir po sebi i samo rešenje po sebi nije dovoljna garancija. Garancija mora da bude rad institucija", naglasila je predstavnica CESID-a.

Institucija koja je pretrpela najviše promena je Regulatorno telo za elektronske medije. Izabrana su tri, očekuje se izbor još dva člana Saveta REM-a.

N1: Mislite li da je to garancija da će REM raditi drugačije? 

"Ukoliko imate 5 nezavisnih članova, većinu, ne vidim razlog zbog čega oni ne bi na potpuno drugačiji način obavljali posao. I tu možemo reći da postoji zaista optimizam", izjavio je Antonijević.

Bez bilo kakvog optimizma. Tako je deo opozicije koji je proglasio bojkot dočekao pomenute promene u izbornim pravilima.

Bez iznenađenja. Tako je MIlan Antonijević kao jedan od učesnika međustranačkog dijaloga dočekao poruku zvaničnika Evropske unije da, bez obzira na uslove, bojkot izbora nije rešenje.

POVEZANE VESTI

Komentari (22)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

DejanM

Nikad nije vršen pritisak na birače. Ne znam odakle vam takva informacija?

Baba pa vidise a ne uđu nas skin imamo posla

tražili su dase slika listić

Gagi, dipl. inž. saobraćaja

U prilogu ste naveli da su kao »Predizborne izmene zakona« izvršene izmene sledećih zakona; Zakon o finansiranju političkih aktivnosti, Zakon o sprečavanju korupcije, Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije i Zakon o javnim preduzećima. Izmene tih zakona su donete 13.12.2019., objavljene u »Sl. glasniku R. Srbije« br. 88/19 i stupile na snagu osmog (8) dana od dana objavljivanja, ali kod jednog zakona ima mala »kvaka«. Naime, Zakon o sprečavanju korupcije koji je donet 21.05.2019. i objavljen u »Sl. glasniku R. Srbije« br. 35/19, kao i njegova napred navedena izmena se PRIMENJUJU tek od 1. septembra 2020.; član 114. Zakona i član 4. Zakona o izmenama i dopunama. Dakle, više je nego očigledno, da se za izmenu Zakona o sprečavanju korupcije ne može reći da je »predizborna« jer se kao i sam Zakon o sprečavanju korupcije primenjuje tek od 01.09.2020., dakle posle izbora koji su planirani za 26. april 2020. Pored toga u članu 113. Zakona o sprečavanju korupcije piše, citiram; »Danom početka primene ovog zakona prestaje da važi Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije«, pa se odmah postavlja pitanje, koja je bila uopšte svrha menjati Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije, kada on prestaje da važi 01.09.2020. Zar nije bilo jednostavnije, da se Zakon o sprečavanju korupcije u kome je najveći broj članova inače posvećen baš Agenciji za sprečavanje korupcije, primenjuje od dana stupanja na snagu, odnosno osam (8) dana od dana objavljivanja u »Sl. glasniku R. Srbije« br. 35/19. Koja je bila svrha ove »igre«, da ne kažem »driblinga« nadležnih oko datuma početka primene, kako Zakona o sprečavanju korupcije tako i njegove izmene i dopune, sigurno znaju nadležni. Nama ostaje samo da naslućujemo, ali o tome jednom drugom prilikom.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

BLOG UŽIVO: U Srbiji 10 žrtava koronavirusa, Vlada uvela dodatne mere 21:45 h

21:45 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Putnici iz Londona dva dana čekaju rezultate na koronu, strahuju da se ne zaraze 21:32 h

21:32 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Dačić: Srbija je zatražila humanitarnu pomoć od Rusije 20:58 h

20:58 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Bez granica sa Andrejem: Priče iz Japana 5/9 19:46 h

19:46 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Kraljevčani oprezni i manje na ulici, kažu - koronavirus im je promenio navike 19:35 h

19:35 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

S puta u karantin - čekaju rezultate ili idu u samoizolaciju, apeli iz daleka 19:21 h

19:21 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Beograđani pohrlili na Adu, ali držali distancu, mnogi nosili i maske 19:14 h

19:14 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

EU ambasadori uputili poruku solidarnosti Srbiji 19:12 h

19:12 h  |  Vesti

loader