Profesor i kandidat za Savet REM negirao optužbe da mu je knjiga plagijat

Profesor i kandidat za Savet REM negirao optužbe da mu je knjiga plagijat

Profesor i kandidat za Savet REM negirao optužbe da mu je knjiga plagijat Izvor: N1
(arhiva)

Redovni profesor na Odeljenju za sociologiju beogradskog Filozofskog fakulteta i jedan od dvojice kandidata Odbora Skupštine Vojvodine za kulturu i javno informisanje za člana Saveta REM Slobodan Cvejić negirao je da je Odeljenje za sociologiju pokušavalo da zataška optužbe da je plagijator i dodao da su neistinite tvrdnje da je ikada doneta stručna ocena o tome da li je njegova knjiga plagijat.

"Optužba profesora Vladimira Ilića da sam uneo plagijat u svoju knjigu izneta je na početku višemesečne procedure unapređenja, zbog čega je više stručnih tela o tome diskutovalo i izjašnjavalo se. Ni jedno od tih tela nije podržalo Ilićevu tvrdnju da se radi o plagijatu odnosno sva su ona podržala moje unapređenje. Odeljenje za sociologiju o ovoj tvrdnji je diskutovalo i izjašnjavalo se dva puta, a diskusija i glasanje u skladu sa poslovnikom se nikako ne može nazvati zataškavanjem", naveo je Cvejić u pisanoj izjavi.

On je dodao da su osim Odeljenja za sociologiju za njegovo unapređenje glasali i Kadrovska komisija Filozofskog fakulteta, i statutima definisana stručna tela kao što su Izborno veće Filozofskog fakulteta, Veće grupacije za društveno-humanističke nauke Univerziteta u Beogradu i Senat Univerziteta u Beogradu.

"Dakle, nekoliko tela, u kojima sedi stotinjak redovnih profesora, iznela su svoju stručnu ocenu o spornoj knjizi i o mom ukupnom akademskom postignuću, podržavajući time stav Komisije za izbor u zvanje koja je nedvosmisleno konstatovala da sam svaki put na početku odgovarajućih poglavlja u fusnotama navodio da je deo teksta preuzet iz mojih ranijih radova, dok je sa druge strane profesor Vladimir Ilić, lažno me optužujući za plagijat, svesno prećutao ove činjenice", dodao je on.

Cvejić je ocenio da je realan problem za njega, ali i svakog drugog ko se bude našao pod lažnom optužbom za plagiranje, to što po pravilniku o radu etičkih komisija onaj ko je optužen za plagijat uopšte ne može da pokrene proceduru za utvrđivanje istine o tome.

"Ja sam tražio pokretanje postupka protiv Ilića zbog narušavanja ugleda i ometanja u napredovanju, a čak ni po toj prijavi Etička komisija nije ništa uradila već tri i po godine. Nije mi poznato da je neko protiv mene pokrenuo prijavu Etičkoj komisiji zbog plagiranja, verovatno zato što prema novom univerzitetskom Pravilniku o postupku utvrđivanja neakademskog ponašanja u izradi pisanih radova onaj ko podnese neutemeljenu prijavu (lažno optužuje) snosi disciplinske posledice. Umesto toga protiv mene se (ponovo) vodi prljava kampanja u medijima", tvrdi Cvejić.

Profesor Filozofskog fakulteta je naveo da su brojni dokazi o njegovim akademskim rezultatima u zemlji i inostranstvu i građanskom aktivizmu prisutni na raznim internet stranama i o njima može da svedoči veliki broj koleginica i kolega sa kojima dugo sarađuje.

"Moji kritički radovi o političkom klijentelizmu, slabim institucijama i građanskim protestima su javno dostupni, a pobrojani su i u materijalu koji je dostavljen Odboru za kulturu i javno informisanje Skupštine Vojvodine. Budući da je ovaj odbor nakon uvida u moju prijavu smatrao da sam odgovarajući kandidat za poziciju na kojoj bih, prema statutu REM, radio i odlučivao nezavisno i samostalno, ne zastupajući čak ni stavove i interese predlagača koji me predlaže na tu funkciju, smatrao sam da su ispunjeni svi uslovi da potpišem saglasnost da me Skupština Vojvodine kandiduje za člana Saveta REM", dodao je on.

POVEZANE VESTI

Komentari (3)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

neshvatljivo

a sta je sa ranijim konkursom za REM i uglednim kandidatima, zasto je ponisten pa ponovo raspisan, bilo je tada sjajnih strucnjaka

Vosha

Čekaj! ON je negirao???

Батаниџа

Тако се и Мали бранио. Нисам преписивач Вучића ми, а оно стручњаци другачије рекоше. Тако и код тебе треба стручњаци да кажу своју реч, а не ти.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

BLOG UŽIVO: Od koronavirusa preminula 51 osoba, više od 1.900 slučajeva zaraze 21:47 h

21:47 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Brnabić: Krše mere danju, a u uveče tapšu lekarima - licemerje i sebičluk 21:32 h

21:32 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Broj potvrđenih slučajeva Covid-19 u Novom Pazaru povećan na 22 21:00 h

21:00 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Nikolić: "Narodni front" radi s manje lekara, zaražene trudnice izdvojene 20:24 h

20:24 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Direktor Tiršove: Sve radimo da virus ne uđe u bolnicu, odvojili smo jedno krilo 19:50 h

19:50 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Pomoć Srbiji iz EU, Kine, Rusije - za onu sa istoka glasnije "hvala" 19:44 h

19:44 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Državljani Srbije u Dubaiju, Indiji, Italiji i dalje čekaju na povratak kući 19:36 h

19:36 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Koliko se poštuje zabrana kretanja u Srbiji, ima li povlašćenih? 19:31 h

19:31 h  |  Vesti

loader