Nacionalne manjine različito o izmenama Zakona o izboru poslanika

Nacionalne manjine različito o izmenama Zakona o izboru poslanika

Izvor: N1

Izmene i dopune Zakona o izboru narodnih poslanika donose i novu ulogu za savete nacionalnih manjina u Srbiji. Naime, predloženo je da ubuduće Republička izborna komisija odlučuje o tome da li određena stranka može imati status manjinske, a na osnovu potvrda koje će izdavati nacionalni saveti. Iako u obrazloženju stoji da je cilj sprečavanje zloupotreba, budući da se na manjinske stranke ne primenjuje izborni cenzus, neke od njih u tome vide političku igru.

"Dakle, dve stranke, primarrno Sulejman Ugljanin, koji kontroliše Nacionalni savet Bošnjaka, s jedne strane, i s druge strane ja i Stranka pravde i pomirenja treba da se pojavim na taj šalter i da tražim dozvolu od Sulejmana Ugljanina da mi dopusti da izađem na izbore pod određenim uslovima. Molim vas, ajd' malo zamislite kako bi ta tragikomedija izgledala, ocenio je pre nekoliko dana Muamer Zukorlić, iz Stranke pravde i pomirenja.

Izmene koje je Zukorlić slikovito opisao, naišle su na kritike i u drugim nacionalnim zajednicama. U Demokratskoj zajednici vojvođanskih Mađara, inače delu opozicinog Saveza za Srbiju, kažu kako razumeju nameru da se spreče zloupotrebe, ali upozoravaju da su ovako moguće nove.

"Mi smo zbog raznih nepravilnosti prilikom iizbora Mađarskog nacionalnog saveta, bojkotovali te izbore, i sada može da nam se desi, pošto je SVM osvojio većinu u Mađarskom nacionalnom savetu, može da nam se desi da nam ne izdaju tu potvrdu i da ne možemo kao manjinska stranka da učestvujemo na lokalnim, pokrajinskim i republičkim izborima", naveo je Aron Čonka, iz Demokratske zajednice vojvođanskih Mađara.

"Koliko ja znam, sve mađarske stranke će, prema njihovoj odluci, bojkotovati izbore, tako da ja uopšte ne shvatam njihovu nervozu", naglasio je Balint Pastor, iz Saveza vojvođanskih Mađara.

Političke protivnike uverava da nemaju razloga za strah. Savez vojvođanskih Mađara je saglasan sa novom ulogom nacionalnih saveta, jer, kažu, broj stranaka koje se predstavljaju kao zastupnici interesa nacionalnih manjina, a to zapravo nisu, nije mali.

"Bilo ko da bude na čelu Nacionalnog saveta Mađara, neće i ne može da se desi situacija da jednoj drugoj mađarskoj stranci koja zaista to jeste, bez obzira na sve političke razlike, ne bude omogućeno da u izborima učestvuje kao mađarska stranka", ističe Pastor.

Hoće li u tome morati da im veruju na reč, budući da je zakon ostao nedorečen? Na javnom slušanju i predstavnici CESID-a su nova ovlašćenja nacionalnih saveta, opisali kao "klizav teren".

"Da jedan nacionalni savet koga čine predstavnici političke stranke nacionalne manjine, dominantno, treba da daje te potvrde drugim strankama, što je vrlo upitno, posebno zato što se ne definiše na konkretan način kako bi se te potvrde izdavale i na osnovu čega", rekla je Emilija Orestijević, iz CESID-a .

S druge strane, kritika ima i na delove zakona koje izmene nisu dotakle. Hrvatska zajednica nije zadovoljna jer je i dalje na snazi odredba o neophodnih deset hiljada overenih potpisa za političke liste koje žele na izbore.

"Što uveliko onemogućuje dostupnost najpre teritorijalno disperziranim i malim zajednicama, kao što je hrvatska. Ona ide u prilog samo velikim zajednicama – mađarskoj i bošnjačkoj, ili teritorijalno homogenoj, kao što je albanska", naveo je Tomislav Žigmanov, iz Demokratskog saveza Hrvata Vojvodine.

I dok vladajuća većina suštinu izmena koje je predložila vidi u razvoju pluralizma u skupštini, politički oponenti zameraju im što na umu nisu imali i pluralizam mišljenja kada su preskočili širu javnu raspravu.

Komentari (7)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

tsrg

Što se tiče sprečavanja zloupotreba, predlog je na mestu, jer ulaskom u koaliciju sa nekom od stranaka nacilnanih manjina, neke od stranaka mogu da predju cenzus, udju u parlament, a da ne pomažu tu nacionalnu manjinu, i da izadju iz te koalicije odmah po ulasku u parlament.

CH

I to je gitarski zakon. Naravno Pastor neće dozvoliti ostalim madjarskim partijama izlazak jer to bi bilo opasnò po njemu. Ni na zadnjim izborima našli razloge da ne izdaju na izborima

Ika

Treba sprečiti zloupotrebe kao kada je Djordje Vukadinović preko manjinske stranke Vlaha ušao u parlament.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

UŽIVO: Manje od 90 osoba na respiratorima, uskoro prva serija ruske vakcine 12.08.2020.

12.08.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Otac osumnjičen za smrt bebe zadržan u pritvoru 12.08.2020.

12.08.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Patrijarh za Nova.rs: Razgovori o Kosovu ne obećavaju rešenje 12.08.2020.

12.08.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Ministarstvo odbrane Srbije: Inžinjerija obnovljena zahvaljujući donaciji Kine 12.08.2020.

12.08.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

OEBS se pridružio kritikama Nacrta zakona o zaštiti vrednosti OVK 12.08.2020.

12.08.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

SDS: Stefanović otišao u Baku da se izvinjava zbog srpskog oružja u Jermeniji 12.08.2020.

12.08.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Mnogo pitanja uoči škole, roditelji i prosveta kažu - čekamo nastavu u konfuziji 12.08.2020.

12.08.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Odlučeno kolika je kazna za nenošenje maski, ali se ne zna ko kažnjava 12.08.2020.

12.08.2020.  |  Vesti

loader