Nova metodologija pristupanja EU: Šta je primamljivo, a šta baš i ne

Nova metodologija pristupanja EU: Šta je primamljivo, a šta baš i ne

Igor Novaković, direktor istraživanja Centra za međunarodne i bezbednosne poslove ISAC fonda, govoreći o novoj metodologiji procesa pristupanja, kaže da je novo to što je predviđeno da se klasteri, odnosno grupe poglavlja, otvaraju i paralelno i to što se daje određeni rok da se zatvore. Tražiće se, dodaje, jača politička volja država kandidata za približavanje EU, ali i u usklađivanju sa evropskim zakonodavstvom, a zatvorena poglavlja mogu ponovo da otvore. Tražiće se i jasnije određenje, vrednosno i političko, ka EU, kao cilju Srbije.

Kolegijum komesara Evropske unije usvojio je novu metodologiju procesa pristupanja EU. Kredibilnost, predvidljivost, dinamičnost i jak politički podsticaj - suština je buduće metodologije za proširenje.

Predloženo je, podsetimo, šest klastera:

1. Osnovna prava (uključujući trenutna poglavlja 23 i 24),

2. Unutrašnje tržište,

3. Konkurentnost i inkluzivni rast (od transporta do ekologije)

4. Zelena agenda i održiva povezanost,

5. Resursi, poljoprivreda i kohezija,

6. Spoljni odnosi

Igor Novaković, direktor istraživanja Centra za međunarodne i bezbednosne poslove ISAC fonda, kaže da je drugačije u novoj metodologiji to što je predviđeno da se klasteri, odnosno grupe poglavlja, otvaraju istovremeno, odnosno kad se ispune određeni uslovi -  ono što naziva "benč markovi-ma" za klastere, kao i to što se daje određeni rok da se poglavlja zatvore. Ono što je interesantno, u odnosu na francuski predlog prošle godine, jeste da nema sukcesivnosti u otvaranju klastera - odnosno da se prvo jedan otvori, pa da se zatvori, pa onda da se otvori novi, već je iz predloga jasno, naglašava gost N1, da se klasteri mogu otvarati paralelno.

"Pogotovo imamo jasnu indikaciju da će klaster koji se tiče fundamenata, odnosno vladavine prava, da će on biti prvi otvoren i poslednji zatvoren, što je u stvari jasno povezano sa dosadašnjom principom koji je važio za nas i za Crnu Goru - prvo da se otvaraju Poglavlja 23 i 24 i poslednja zatvaraju na kraju", kaže Novaković.

Gost N1 osvrnuo se i na to šta je Srbija uradila, kad su u pitanju poglavlja koja će biti grupisana u klastere...

"Od ovih šest klastera, mi smo kompletan klaster otvorili u funadmentima - svih pet poglavlja koje sadrži ovaj klaster već smo otvorili. Jedino gde nismo otvorili nijedno poglavlje to je klaster zelena agenda i održiva povezanost. Tu ima četiri poglavlja, nijedno do sada nismo otvorili. U svim ostalima smo otvorili bar po jedno poglavlje", objašnjava.

Šesti klaster, "Spoljni odnosi", sastoji se od dva poglavlja - Poglavlja 30 (ekonomski odnosi sa inostranstvom), što je poglavlje koje je otovreno, dok Poglavlje 31 (zajednička spoljna, bezbednosna i odbrambena politika) nije otvoreno niti smo dobili izveštaj o skriningu, navodi gost Dana uživo.

Ocenjuje da je ova nova metodologija odgovor na ono što je Francuska tražila prošle godine, podsećajući da je ona prva predložila grupisanje oko klastera i ovo je, kako ocenjuje, uvažavanje zahteva jedne velike evropske države, velike države članice EU.

Članice direktnije uključene

Upitan za mišljenje o tome da li će ili ne Srbija prihvatiti novu metodologiju, gost N1 kaže da bi se odgovorom na to ušlo u domen spekulacija, dodajući da nije siguran da će to biti slučaj. Ali navodi da će, ukoliko je Srbija ne prihvati, nova metodologija u svakom slučaju imati određene refleksije, odnosno da će sigurno Srbija, na primer, učestvovati na velikim konferencijama EU - Zapadni Balkan. Ukoliko ne prihvatimo da pređemo na novu metologiju, neki elementi će biti odraženi na naš proces pregovora, dodaje.

"Očekivaće se mnogo veća posvećenost samih država, brzo usvajanje reformi i njihova suštinska implementacija"

Ukoliko prihvatimo novu metodologiju, ocenjuje gost N1, imaćemo drugačiju poziciju u odnosu na Severnu Makedoniju i u odnosu na Albaniju, jer je Srbija otvorila mnoga poglavlja, a neka privremeno i zatvorila.

Dosadašnji proces je prilično bio izdvojen van fokusa država članica, ocenjuje Novaković, napominjući da one jesu davale načelne pristanke, koji su se ticali pregovore, ali da je sam tehnički proces bio u rukama Evropske komisije (EK). Ovde se predviđa da na godišnjem nivou članice budu direktnije uključene u proces, podvlači.

"S druge strane, mislim da je u komunikaciji EK nedvosmisleno rečeno da postoji jedna snažna geopolitička dimenzija koja se tiče procesa pristupanja i da će se tražiti jača politička volja država kandidata i potencijalnih kandidata oko približavanja Evropskoj uniji i oko usklađivanja sa evropskim zakonodavstvom", kaže Novaković, dodajući da je mišljenja da nam to, kao društvu, svakako ide u korist, s tim što će se videti kako će se prema svemu postaviti nosioci funkcija u budućnosti.

Smatra da će se u narednih par godina tražiti jasnije određenje, i vrednosno i političko, ka EU, kao spoljnopolitičkom cilju ove zemlje. "U svakom slučaju mislim da će tražiti jednu malo drugačiju klimu, uopšte, na javnoj smeni, nego što je to bilo u proteklih par godina", ocenio je.

Nakon usvajanja, govori se o jednoj novoj dinamici koju će doneti nova metodologija. Novaković kaže da ta nova dinamika označava da onog momenta kada se klaster otvori, odnosno kad se početna merila za otvaranje klastera ispune, tražiće se od država kandidata da u jednom kratkom vremenskom roku, "mislim da je negde zapisano godinu do godinu i po dana, zatvore poglavlja tog klastera.

"Očekivaće se mnogo veća posvećenost samih država, brzo usvajanje reformi i njihova suštinska implementacija", istakao je gost Dana uživo.

Zatvorena poglavlja mogu da budu ponovo otvorena

U priči o novoj metodologiji je, kaže gost N1, primamljiva najava finansijskih podsticaja koji će dolaziti iz EU. "Nagovešteno je da će biti jasniji i sadržajniji finansijski podsticaji za države kandidate". Takođe ono što bi trebalo da budem primamljivo, to je postupno pristupanje pojedinim politikama EU, što može da donese, takođe, određene benefite, dodaje.

"Nisam siguran da je klastering, odnosno grupisanje poglavlja po klasterima tako primamljivo za nas, ali videćemo. A u svakom slučaju ono što je problematično sa ovim jeste mogućnost reverzibilnosti, koja je vrlo jasno naglašena, odnosno proces da ukoliko države kandidati pokažu da vrše korak unazad u određenim politikama, odnosno u određnim poglavljima. Recimo, ukoliko ste zatvorili neko poglavlje ili uradite nekoliko koraka unazad u reformama koje ste usvojili (snizite standarde), to poglavlje će moći ponovo da bude otvoreno", istakao je gost Dana uživo, koji je naveo da je to upravo ono što je Francuska i tražila prošle godine.

Dobiti za Severnu Makedoniju i Albaniju, ali i pritisci

Na pitanje da li ima opipljivih dobiti za Severnu Makedoniju i Albaniju, kaže da u političkom smislu smatra da su oni već njome dobili, jer se pra par dana Francuska izjasnila da se slaže sa novom metodologijom i da će je najverovatnije podržati.

"Oni pretpostavljam da mogu da očekuju otvaranje pregovora ove godine".

S druge strane, Novaković smatra da su ove dve države novom metodologijom dobile jedan težak zadatak, navodeći da mu se čini da će monitoring i sam pritisak država članica biti veći nego što je bio slučaj sa drugim državama.

O "optimističnoj" izjavi Varheljija

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji je rekao u Beogradu da se nada da će u svom mandatu da vidi bar jednu zemlju Zapadnog Balkana spremnu za članstvo u EU.

Novaković, osvrćući se na to, kaže da je to verovatno njegova lična želja, ne i stav EK, ali da bi teoretski to bilo moguće, "jer biti spreman za EU ne znači i ulazak EU". Gost N1 podseća da se svaka država članica EU izjašnjava oko prijema nove i da taj proces traje.

"Nisam siguran da li je to moguće, prilično je optimistično, imajući u vidu dinamiku naših otvaranja poglavlja, i činjenicu da smo toliko malo poglavlja privremeno zatvorili, dok za neka nismo dobili ni izveštaj o skriningu", rekao je Novaković.

Kaže, takođe, da, iako postoji rok za zatvaranje poglavlja u klasterima, sam period do otvaranja klastera može biti prilično dug.

POVEZANE VESTI

Komentari (3)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Gradjanin

Za AvAv, ne valja, ni stari, ni novi sistem! On je samo jedan folirant i prevarant!

Goran

Raspad poceo a ovi o prosirenju. Ko baba o ustipcima

SremacSM

Poglavlje 23 i 24 vlast najvise pate. No, kako god bilo nisam siguran da Bugarska, Rumunija i Hrvatska ispunjavaju sve uslove i danas

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

BLOG UŽIVO: Srbija u jeku epidemije, sleteo avion sa srpskim državljanima iz SAD 13:15 h

13:15 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Tramp razgovarao sa vladikama SPC u Americi povodom pandemije 13:06 h

13:06 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Hramovi u Srbiji zatvoreni za katolički Uskrs, preporučene molitve od kuće 12:56 h

12:56 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

I beogradski Zavod za biocide testira na koronavirus, kapacitet 120 dnevno 12:47 h

12:47 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Pao deo fasade u centru Beograda, povređena žena 12:46 h

12:46 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

U niškom Čairu 230 lakše obolelih pacijenata, među njima i porodica sa detetom 12:41 h

12:41 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Koalicija za dobročinstvo: Neophodno ukidanje PDV-a na humanitarnu pomoć 12:31 h

12:31 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Modrovrana prstenovana u Bačkoj pronađena na 7.386 km udaljenoj farmi u Namibiji 12:22 h

12:22 h  |  Vesti

loader